Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 16:57 5 093 5

Една от живите легенди на волейбола у нас получи голямо признание

  • цветана божурина-
  • волейбол-
  • газета дело спорт-
  • легенда

Престижното издание нареди българката сред най-успешните чужденки, играли някога професионално волейбол на Апенините

Една от живите легенди на волейбола у нас получи голямо признание - 1

Повече от три десетилетия, след като слага край на забележителната си кариера в женския волейбол, една от живите легенди на този спорт у нас – Цветана Божурина, намери място в престижна класация на най-тиражирания италиански всекидневник – "Газета дело спорт", съобщава btvnovinite.bg.

Престижното издание нареди българката сред най-успешните чужденки, играли някога професионално волейбол на Апенините. Перничанката заема 4-о място във вечната ранглиста при волейболистките, родени извън Италия, по спечелени титли в местното първенство. Божурина е трикратна шампионка на страната с екипа на Равена. Пред нея са само три други имена:

Една от живите легенди на волейбола у нас получи голямо признание

Недостижима на върха с 8 титли е американката Прикеба Фибс, която триумфира 3 пъти с Бергамо, 4 пъти с Матера и веднъж с Модена. Следват я французойката Брижит Лесаж с 4 – всичките с Равена, и румънката Родика Попа – също с 4, до които достига, играейки се за Бари и Скандичи.

Цветана Божурина е сред най-големите имена в българския женски волейбол. Тя е бронзова медалистка от Олимпийските игри в Москва през 1980 година, европейска шампионка от първенството в София през 1981-а и трета на шампионата на Стария континент през 1979 година. През същата година покорява Европа с фланелката на ЦСКА, като печели Купата на европейските шампионки (КЕШ). С "червените" вдига още един ценен международен трофей – Купата на националните купи през 1981-а. За ЦСКА играе пет сезона и става три пъти шампионка на България.

Една от живите легенди на волейбола у нас получи голямо признание

Божурина е възпитаничка на волейболната школа на Миньор (Перник), а преди трансфера в ЦСКА, защитава цветовете на Академик (София). На 30-годишна възраст преминава в редиците на гранда Равена, където извежда отбора до три титли на Италия в 6-годишния си престой в клуба.

Една от живите легенди на волейбола у нас получи голямо признание

Живее на Апенините от 1983 година. Омъжена за един от най-авторитетните спортни журналисти в Европа Сандро Филипини, който работи в "Газета дело спорт" от 1980-а, а до 2011-а е заместник-главен редактор на най-четения всекидневник в цяла Италия.

Една от живите легенди на волейбола у нас получи голямо признание


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    13 0 Отговор
    Радвам се за това признание на таланта на Божурина. И с доста тъга се сещам , че имахме и волейбол и много други спортове ,които ни носеха радост и международно признание

    Коментиран от #2

  • 2 нашия

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тодоров":

    големи поколения спортисти имахме тогава-даваха преди да попитат какво ще получат-манталитета беше друг на самите хора-не парите бяха водещия фактор а себедоказването да покажеш че го можеш и то добере това което правиш-и сега го има таланта в днешното поколение но го няма манталитета
  • 3 Коча

    1 1 Отговор
    Харна е тя. Охааа....
  • 4 мечо

    0 2 Отговор
    лиуба кулезич легенда на волеиболат накаде варви тос свият
  • 5 мечо

    0 2 Отговор
    еи кулезич еи лифтинк