Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 12:25 4 752 13

Официално: Ето причината за смъртта на Атанас Скатов!

  • атанас скатов-
  • алпинизъм-
  • спорт

В документа, издаден от властите в област Гилгит-Балистан и болницата в град Скарду, е записано, че причината за смъртта е нараняване на главата, множество счупвания и тежка кръвозагуба, а инцидентът е причинен от скъсване на обезопасителното въже

Официално: Ето причината за смъртта на Атанас Скатов! - 1

От Министерството на външните работи изпратиха до БНР смъртния акт на Атанас Скатов, който загина при падане под връх К2 в планината Каракорум, Пакистан. В документа, издаден от властите в област Гилгит-Балистан и болницата в град Скарду, е записано, че причината за смъртта е нараняване на главата, множество счупвания и тежка кръвозагуба, а инцидентът е причинен от скъсване на обезопасителното въже.

Веднага след новината за падането на Скатов - тя първо се появи в пакистански туит, където пишеше за скъсано въже, от фирмата-организатор на експедицията Seven Summit Treks уточниха, че парапетите са били здрави, а вероятната причина е грешка при преминаване от едно въже към следващо. По маршрута и преди, и след българина са се спускали други участници в експедицията.

Датата на смъртния акт е същата, в която се случи трагичният инцидент, а установяването на причината за подобна, а и за всяка друга внезапна смърт, както знаем, изисква повече време. Разследване във високата планина, обаче, няма как да бъде направено, а издаването на смъртен акт е от значение за близките на загиналия и за застрахователната компания.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дежаву

    27 12 Отговор
    Избиването на комплекси може да и с летателен изход.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чичо Тони

    35 1 Отговор
    Това с въжето става малко "тука има - тука нема".Май става въпрос за застраховка и кой да я плати.

    Коментиран от #11, #13

  • 4 А бе кво ни

    26 20 Отговор
    Занимавате всеки ден с този Скатов,дреме ми,отишъл починал ся кво да направим,всеки ден толкова много хора умират,а вие Скатов та Скатов
  • 5 Човекът не е коза, за да яде само трева

    13 18 Отговор
    Причина за смъртта му е, че тревопасният не си е седял дома при семейството, ами отишал да се доказва на студа и такава височина, дето трева не расте! За да имаш сили и енергия да катериш при минусовите температури, тялото ти трябва гори достатъчно мазнини, а когато човек е веган, няма как да си ги набави. Затова тия хора - веганите катерачи, за мен не са герои, а просто безмозъчни самоубийци!
  • 6 Еми вече е ясно

    6 6 Отговор
    Умрял е от смърт
  • 7 За съжаление

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Дежаву":

    Малко летателен и повече летален.
  • 8 Жалко

    11 2 Отговор
    Не съм чалгаджия, но имаше една песен много добре олицетворяваща българина - щом застанеш ти на върха, много те обичат, но изпаднеш ли в беда, от тебе всички се отричат!
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    При -40 да си навън една нощ....Не е за приказване!Ако това е експедиция,значи че бг-територия е държава!!А,за капак ,ако и въжето се е скъсало,тия са за индианска капка!Една нощ на -40 навън ,човек е или за....,или за реанимация,но не е за слизане!!
  • 10 Алфа Вълкът

    6 0 Отговор
    Моите извинения към семейството му. Мир на душата му и светъл път във Вечността!!!
  • 11 шерпата

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо Тони":

    Някой лъже много яко,ама не може да се разбере кой?
  • 12 В е л и к и я

    2 0 Отговор
    Много е бързал да слезне , това го е убило .. този връх е много стръмен и техничен и слизането е много по трудно от изкачването .. Аз лично смятам че в бързането е хванал старо въже което не е било вързано за друго и при рапела то се е изхлузило и той е полетял надолу , дори фактът че е бил без пикел не играе роля в случая, той не би му помогнал ... просто е бързал да слезне а е трябвало да бъде по внимателен и да не бърза и да е сигурен във въжето което хваща ...!
  • 13 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо Тони":

    Полицейско разследване си е съвсем категорично , че производителя на екипировка ( конкретното въже ) ще не ще , ще трябва да плати с реномето си .