Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 12:55 4 469 32

Потресаващо: Скатов и катерачите на К2 правили въжета от дрехите си

  • атанас скатов-
  • алпинизъм-
  • к2

Вече стана ясно, че българското правителство ще плати за транспортирането на тялото на Скатов до България, тъй като на този етап застрахователите отказват да преведат парите

Потресаващо: Скатов и катерачите на К2 правили въжета от дрехите си - 1

Мениджърът на починалия български катерач Атанас Скатов - Мария Илиева, информира премиера на България Бойко Борисов как са преминали последните часове от живота на Скатов.

Тя заяви, че е невъзможно причината за смъртта на Скатов да е друга освен скъсано въже. Илиева обясни, че е имало цял участък по върха, който не е бил обезопасен, и се е наложило участниците в експедицията да направят въже с плат от дрехите си.

Вече стана ясно, че българското правителство ще плати за транспортирането на тялото на Скатов до България, тъй като на този етап застрахователите отказват да преведат парите.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    51 4 Отговор
    Ами да им направи бат Бойко една магистрала до върха.
  • 2 ужас

    30 14 Отговор
    Скатов сама се самоуби !! Този човек е бил за психатрия ,а не да покорява върхове , ако това е истина !

    Коментиран от #4

  • 3 Нервен

    18 1 Отговор
    Застрахователите...до Скатов...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Потресаващо

    44 12 Отговор
    Скатов та Скатов всеки ден,писна ми вече,пишете нещо за глада и мизерията в БГ
  • 6 Катерач

    20 4 Отговор
    Най-високият връх е женският пъп.Който му харесва,да си прави въже от чорапите..
  • 7 Ники

    30 0 Отговор
    По принцип ... това са сложни неща .. дори да не е било обезопасено навсякъде ... това го има .. и всички които се качват го знаят ... до неотдавна .. всички се качваха без допълнителна помощ от въжета и тн ... Качването на този връх през зимата си е ... много опасно начинание ... дори за добре подготвени и опитни алпинисти ... Относно застраховките и плащанията ... няма как след няколко дена застрахователя да плати ... това отнема време .. както при всички видове застраховки ... Да почива в мир човека ...
  • 8 Behemoth

    37 6 Отговор
    Абе Ко става тука ?Ми що не ги качват с асансьор до върха....тоя алпинизъм няма нищо общо от оня алпинизъм през миналия век....неподготвени хора се снимат за фейса докато шерпите им правят обезопасен маршрут и им носят багажа...пунта Мара...
  • 9 J Y Moineau

    20 1 Отговор
    Има нещо наречено Оценка на Риска.
  • 10 човек от народа

    11 1 Отговор
    тази "меринжей"-ка май е за прокуратурата.....!??
  • 11 един от многото

    25 2 Отговор
    Хептен за канарчета ни вземахте или сте гледали много филми. Тогава нашите катерачи са си направо за Гинес , покоряват осемхилядници с обезопасителни въжета направени от дрехите им. Ако не им вярвате питайте ги пак или пробвайте!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тра-ла-ла

    16 2 Отговор
    До кога ще ни занимавате с тоя ненормалник, дето е тръгнал да качва най-опасния връх в света? Или като е качил Еверест който сравнен с К2 е за туристи е решил, че е велик алпинист?
  • 14 висок

    18 1 Отговор
    "въже от дрехите"..... това който го е писал е идиот!
  • 15 98фдс9

    26 1 Отговор
    Много е опасно да си джендър-веган и да катериш върхове зимно време. Първо веганството ти взима мозъка и реална самооценка. Почваш да си вярваш когато говориш на другите, че да не ядеш ти е много добре.( Имам такъв племенник и споделям собствени наблюдения. ) После в стремежа си да докажеш на околните, че нищо че си веган си в пъти по-силен, умен и красив от другите, започваш да си отправяш предизвикатаелства, които пеи нормални условия не би приел.
    Момчето си е било зле с главата, точно като оня дето преди година-две изчезна и той там по това време.
    Само не мога да разбера, защо ние ще плащаме да му транспортират тялото?
    Ако аз ида да се къпя на Бариерния Риф и се удавя, дали ще ми пратят самолет с водолази да ме вадят?
    Защо в БГ, колкото по-ненормален е един човек, толкова по-големи привилегии му се отпускат?
    Ако на строителната площадка на някой човечец му падне нещо тежко на крака и го откъсне, държавата ще поеме ли лечението, рехабилитацията и устройване в обществото на въпросният строител. Дето се вика, тоя поне е постоил нещо и оставил неще след себе си. А след тоя ще остане само дето е правил кафяво по снега на К-намколко си.

    Коментиран от #26

  • 16 Диоген

    14 0 Отговор
    Доколкото съм запознат с естеството на планинарството това за въжета от дрехите на алпинистите по-скоро е оттатък границата на нормалните предположения.Възможността да се скъса ново въже при минус40-45 градуса е допустимо при много голямо ,,друсане" от 40 метра и повече,при положение,че клиновете не са оказали почти никаква съпротива и друсането е надвишило един тон и половина.Скъсването на старо въже,намиращо се паралелно с новите парапети (използвано вероятно,ако новият парапет е навят от бурята от преходните дни) при натоварване е силно вероятно,защото стари парапети стоят с години,изветряват при ниски температури(а и не само) и губят свойства.Възможно и да са били в пасаж без никаква осигуровка,ако новият парапет е потънал и няма стар.Предположения всякакви,а истината е някъде около 7300 м надм. вис.
  • 17 сара

    14 0 Отговор
    Как като си изкачил един връх си го покорил ?

    Коментиран от #19

  • 18 Гражданин

    20 1 Отговор
    Няма спор, че е жалко за толкова нелепата смърт на един млад човек, НО защо ние, данъкоплатците, трябва да плащаме за това, което се е случило??? Той сам е решил, че може да живее, ама може и не, в голяма степен 50:50 в неговия случай. Нормално е да се е подготвил за вторите 50%, а не да ги хвърля върху обществото безотговорно.

    Коментиран от #21

  • 19 Диоген

    24 0 Отговор

    До коментар #17 от "сара":

    ,,Покорители " на върхове(условно) могат да се наричат алпинисти,които първи изкачват един върх,като сами изграждат лагерите си(или в алпийски стил без лагери),сами определят и откриват маршрута,сами определят дали времето е подходящо за ,,нагоре или надолу".Това беше отдавна и подчертавам условно.Истинските катерачи с уважение казват,че,,планината им е позволила" да стигнат върха.
  • 20 сара

    18 0 Отговор
    до Диоген

    Точно така - в това с покоряването липсва всякаква скромност и преклонение пред природата.
  • 21 стоян георгиев

    2 13 Отговор

    До коментар #18 от "Гражданин":

    знаеш ли поговорката за българския казан на ада дрогар?тя казва че там няма нужда от пазачи такива като теб се грижат някои да не се изъкне от казана.я някои е изпълзял я соцносталгиците до един сте му на врата!и кво те натоварва теб лично като данъкоплатец докарване тялото на това нещастно дете?иначе ти не си против ,знам ама всъщност можеш ли да хванеш изплуващия от казана и си се увесил на него.затова и все сме на дъното дрогар.то само като ви чета тъпотиите писани против тва момче което нито познавате нито нещо ви е навредило и ми се повръща.затова е кочина у нас дрогар,щото еи такива като теб дето уж нямате нищо против.

    Коментиран от #23, #24, #27

  • 22 Шамара

    23 0 Отговор
    Айде глупости правели въже от дрехи?! Алпинисти тръгнали да покоряват втория връх в света без въжета без екипировка ? А иначе са носели достатъчно дрехи да плетат въжета?
  • 23 Мнение

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    А ти бе, не “дрогар”, ти откъде изплува? Не заслужаваш културно писане. Кой ти дава право да обиждаш и класифицираш? Слязъл си май още под дъното на казана! Колкото до случая - горкото момче - да, ама не е загинал случайно или спасявайки някого. Добре си е знаел риска! Ай със здраве!

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 яжояож

    0 6 Отговор
    Не е ли ви срам бе.СРАМУВАМ СЕ ДА ЧЕТА ТАКИВА ПУБЛИКАЦИЙ.Нямам думи да ви го напиша мерзавци.Да се подигравате така позор.
  • 26 Ами пък

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "98фдс9":

    ако направиш инсулт , да кажем, в Първомай , Каспичан или Белене /подбирам места, близо до големи университетски болници/ -дали поне хеликоптер ще пратят за теб? Ама то и хеликоптери нямало... Щяло да има военни самолети след десетилетие , че да плашат Русия, че да си спокоен и да не правиш инсулти от страх, че ще ни нападне... Виж, ако ти се случи нещо след запой и си в обкръжение-то на Вожда, самолет ще има... И да припомня - Тенсинг и Хилари са качили Еверест преди столетие БЕЗ осигурителни въжета. Този рефрен за скъсаното въже е за пред застрахователите - и за евентуални искове срещу фирмата организатор. Ако мине номерът...
  • 27 Мен лично

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    ме натоварва както изпращането на този самолет, така и возенето на футболния отбор на Бистрица по нечия воля, ремонтите на ремонтите на недовършените магистрали, "графското" строителстово по "Графа" в София, комисионните за остарелите и ненужни на България Ф-16, идсръжката на специалисти като Ал.Йорданов, Джамбазки и по-. в Брюксел и дори заплатата на абсолютните некомпетентници, управляващи България - ПКП, БМБ, русичкото недоразумение в Министерството на външните работи, онази "енергетичка", дето не знае разликата между ват и волт, разни Кра/д/левци и още много такива. а ако цялата тази стан няма отношение към теб, значи ти плащат не от България, за да я крепиш.

    Коментиран от #30

  • 28 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мнение":

    ти не си за обиждане а за друго,но споко живота ще ти го даде.такива като теб именно оттам ще получите бонуса си когато се нахвърляте на починали.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Мен лично":

    едното няма нищо с другото жалко че не си го разбрал.да докараш тялото на един български герои изкачил и развял българското знаме по десет от наи-високите върхове на планетата е едно съвсем друго е да си против возенето на бистришките тигри.жалко е че не разбираш разликата и затова си част от статуквото дрогар.именно тия с твоя акъл избират борисов щото нямате нищо против ама...!само да ви кажа че няма народ като нас така да псува и мрази националните си герои.разбираемо е донякъде предвид робския чип в главите ви,но беше време поне мааалко да се тушира ако обаче не стане това ще изчезнем като народ,щото народ от льольовци няма как да съществува,а тук всеки успял е боклук.дори да е умрял докато се е опитвал да прослави вас !и успелите бавно и полека сбират багажа за да ви оставят на спокоиствие в кочинката ,само че с мрънкате и псуване на умрели не става нищо дрогар...,а всъщност става идва един юнак като борисов и би почва без пре.арв,ив.обидно ама поносимо.та тва сте вие дето не сте против ама...!
  • 31 В е л и к и я

    5 0 Отговор
    Според мен Скатов не е бил зле с главата ама там кога е стигнал в базовия лагер веднага е разбрал кво го чака , но проблемът му е още тук в България .. тогава не е бил добре с главата и е решил да тръгне неразумно .. А това означава да му дадат пари спонсори и то не малко 6 цифрена сума в долари , а това от своя страна означава че трябва да се катери поне до 7300 метра заради парите на спонсорите .. Парите на спонсорите го убиха , ако беше на собствени разноски щеше да си тръгне още от базовия лагер .. Но с въжета или без въжета това изкачване до 7300 метра на К2 през зимата при -40 аз го нареждам след изкачването на Проданов на Еверест ...Щото тук става въпрос за -40 градуса и на К2 , оня ден четох един алпинист развиваше врели некипели че Скатов катерел само с предварително опънати въжета и т . н . /е кой катери да речем Еверест без въжета вече бе / , аз ще му дам 1 милион долара ако качи в зимни условия К2 без шерп и без въжета ... ! Даже не до върха а само до трети лагер ..! Сега през зимата , като му станат орехчетата на ледчета ще го видим колко е добър катерач ....и как ще се осигурява сам ... при -40 и вятър ...!
  • 32 КРАДЕНЕТО

    0 0 Отговор
    Потресаващо: Скатов и катерачите на К2 правили въжета от дрехите си ..........НО МУТРАТА СЕ СНИМА С ТЯХ ! ПАК СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА КРАЖБА !