Last news in Fakti

3 Март, 2021 11:03 5 188 5

Бившият треньор на Антъни Иванов: Много съм му обиден!

  • вакареев-
  • треньор-
  • хапчета-
  • скандал-
  • допинг-
  • плуване-
  • иванов-
  • национален отбор-
  • федерация

"За мен това е целенасочена атака към федерацията", заяви Николай Вакареев

Бившият треньор на Антъни Иванов: Много съм му обиден! - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият вече личен треньор на един от водещите ни национални състезатели в плуването Антъни Иванов – Николай Вакареев, заяви пред Sportal.bg, че е изключително обиден на доскорошния си състезател за начина, по който са приключили техните взаимоотношения.

“На мен ми стана изключително обидно от неговото отношение. Той няма право на такова отношение към мен, аз съм в треньорския екип на националния отбор, чиито оставки иска той. С него разговаряхме за последно на 20 януари. На 29 януари разбрах, че сменя клуба си и отива в ПСК Черно море, тъй като ще получава повече пари от тях и ще се води на подготовка при баща си (б.а. Антон Иванов). Той дори не ми се обади, за да се разберем като мъже – да ми каже, че повече не иска да работи с мен. Цялото това нещо се случва с адвокати, пълномощни”, заяви Вакареев пред Sportal.bg.

Тази сутрин в bTV Антъни Иванов заяви, че подкрепя тримата състезатели с положителни допинг проби за станозолол Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов и допълни: “На лагер на националния отбор няма да стъпя, докато целият треньорски щаб не се оттегли. Не бих отишъл там да подложа себе си на риск от хващане на нещо, което не искам да приемам в тялото ми преди Олимпиадата, за която съм работил 4 години.”

“В годините, в които той е бил с мен, федерацията е правила всичко за него. Аз не виждам защо той иска оставки”, добави Вакареев.

Запитан защо не се е явил на пресконференцията на ръководството на федерацията, той отговори: “Съобщиха ми предната вечер, аз бях в Сандански и нямаше как да се придвижа до София.”

Как си обяснява положителните допинг проби на тримата ни национали? “Аз вярвам, че състезателите не са взели нищо умишлено. Говорих с Благой (б.а. Благой Панайотов, чийто личен треньор е Вакареев). Той каза, че не е приемал нищо. Нито едно от момчетата не е отправило директно обвинения към мен, не съм старши треньор, не съм лекар, а съм треньор. Разочарован съм, след като състезатели, които до вчера сме подготвяли, ни обърнаха гръб.

За мен това е целенасочена атака към федерацията. Аз също бях на този лагер на Белмекен. Не мога да приема директните обвинения, че треньорите са давали и са ги унищожили. Представете си, че има замърсяване на някакъв вид храна – целият отбор яде една ѝ съща храна, взима едно възстановяване. Идват хора от допинг агенцията и те избират кои състезатели да проверят. Отрицателните проби на Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов са също от лагера на Белмекен. Сега чакаме резултата и от пробата на Габриела Георгиева, както и още една на Йосиф. Ако излезе, че там няма нищо?”, каза още Вакареев.

Това ли е начинът да се дава възстановяване на професионални състезатели в 21 век – с хапчета в пластмасови чашки? На този въпрос Вакареев отговори следното: “И аз съм бил състезател от 1975 г. и съм взимал от тези чашки. Имам състезател, който е участвал на две олимпиади (б.а. Венцислав Айдарски). Ако някой от състезателите не е искал да пие тези хапчета, е можел да ги изхвърли на боклука, както Антъни каза, че е правил. Никой не следи дали състезателят ще изпие чашката или ще я изхвърли.

За мен това е външна провокация. Нали не мислите, че сме толкова тъпи, неуки и невежи, че да сложим такъв препарат – препарат, за който знаем, че ще се хване и който е отхвърлен в плуването. Доказано не помага в плуването, както и докторката на Антъни в САЩ е казала.”

Вакареев сподели и любопитна подробност от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. и начинът, по който американските плувци са приемали своите витамини: “До нас бяха американците, както и Майкъл Фелпс. Докторът идва, дава му 5 хапчета в чашка, сокчето, след това сяда на масажната маса, после отива и плува.”

“Не виждам начина, по който трябва да се дават тези хапчета, тъй като са много – не говорим за много препарати, а за много хапчета. Нали разбирате, че на тези лагери натоварванията са големи – плуват се по 15 км, тренировки сутрин и следобед, както и по още 2 часа физическа подготовка. От две години ползваме препаратите на една световноизвестна фирма, които са на растителна основа”, каза още Вакареев.

Специалистът коментира с горчилка ваденето на кирливи ризи в плуването в последните дни: “Ние също сме изключително разстроени и напрегнати. Навсякъде някой ни напада – подхлъзнаха ни на динена кора. Екатерина Аврамова има някаква вражда с Минковски от преди 20 години, Нина Рангелова не мога да я разбера – аз съм бил в щаба, когато тя е участвала на олимпийски игри и тя не е имала никакви проблеми.

Аз съм 37 години треньор, имам мой личен изграден състезател от 6-годишен и това е Венцислав Айдарски – участник на две олимпиади. Антъни дойде при мен преди три години – не съм го търсил аз, той дойде при мен. С бившата си треньорка (б.а. Роза Георгиева) постъпи по същия начин, както сега с мен. Колежката от Велико Търново го тренира от 6-годишен и с нея на 17 Антъни взе сребърен медал от европейско първенство за юноши. С мен постигна осмо място на световно първенство. Фактите говорят, че откакто е в САЩ, резултатите му са по-слаби.

С Любомир Епитропов ситуацията е следната – от 2:11.8 на 200 метра бруст и 1 година в САЩ, от май до декември миналата година се готви с нас и постигна 2:10.5”, каза още Вакареев.

За финал плувният специалист сподели: “Обидно е за нас, защото те ни изхвърлят на боклука. Това ли съм заслужил след 37 години в плуването? Да говорят, че всичко постигнато е с даване на хапчета.”


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    5 1 Отговор
    Всяка крушка , си има опашка!
  • 2 Допинг

    9 7 Отговор
    Абсолютно е прав треньорът! Стромбата ако не е депо, се чисти за около 25 дни и това е вероятно е причината тези тримата да взели именно този стероид, а не други. Никой учажаващ себе си и гилдията треньор, още повече спортен лекар няма никога да рискува със стероиди. А този Антони с пъпчивото лице явно е взимал само витамин С !))) Лошо скалъпена провокация или елементарна самонадеяана неграмотност на тримата герои !
  • 3 Бони

    4 7 Отговор
    ГЯУРСКА ПРОСТОТИЯ,ДА СЕ КРЪСТИШ антъни ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ТОЛКОВА ХУБАВИ БЪЛГАРСКИ ИМЕНА.ТОВА ПОКАЗВА ПРЕДАТЕЛСКАТА ПРИРОДА НА ЕДНО ПЛЕМЕ.

    Коментиран от #5

  • 4 Ристо Спортисто

    7 0 Отговор
    По мое (соц) време спортът беше политика и "зобенето" беше задължително в националния отбор. Невзимането на хапчета + чаша протеин, се водеше за неспазване на спортния режим и се наказваше най-тежко. След няколко такива случаи взимането беше пред някой от щаба. Започнахме от 1-2 хапчета, които бяха някакви витамини, после хапчетата започнаха да се увеличават, а информация за това, какво взимаме, спря да се дава. Така стигахме до около 1/2 бурканче за детски храни на всяко хранене + "боза". Лекарят ни беше дошъл от друг национален отбор, където беше направим няколко олимпийски и световни шампиони, но методите му не проработиха при нас, защото спортовете бяха прекалено различни. Тогава дадени препарати се използваха докато ги забранят, а след това се минаваше на други, с подобно действие и други имена, докато ги забранят и тях.
  • 5 РЕАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бони":

    Абе, явно е кръстен на дядо си- Антон, но родителите му са гледали"Богат, беден" и са харесали името от Антъни Фалконети.