Last news in Fakti

4 Март, 2021 11:55 2 724 5

Скандалите в родното плуване продължават

  • цветанка дилова-
  • плуване-
  • скандали-
  • допинг

Треньорка посочи виновника и помоли Аврамчев за подкрепа към състезателите

 Скандалите в родното плуване продължават - 1

Цветанка Дилова, личната треньорка на Здравко Баблаков - един от тримата плувци уличени в употребата на анаболния стероид станозолол, призова председателя на Българската федерация “Плувни спортове” Георги Аврамчев да защити състезателите, за да могат те да бъдат оправдани. Баблаков и съотборниците му в националния отбор Светлозар Николов и Благой Панайотов са заплашени с лишаване от състезателни права за срок от 4 години, но сред Наредбата за антидопинговата дейност съществува възможност подобни наказания да се отменят в случай, че бъде доказана липсата на вина. Цветанка Дилова е категорична, че Здравко никога не би посегнал към забранени препарати и главният виновник за допинг скандала е селекционерът на националния отбор Кристиян Минковски. Тя написа обръщение до Георги Аврамчев, в което се казва следното:

“Като личен треньор на Здравко Баблаков - един от тримата плувци, уличени в употреба на забранена субстунция, се обръщам към Вас с молба за оказване на подкрепа към състезателите. Аз работя със Здравко от 11 години, познавам го добре и гарантирам, че той никога не би посегнал към такива препарати и методи.

Ще цитирам разпоредба на чл. 44 ал. (5) от Наредба за антидопингова дейност, която гласи: “Ако в конкретен случай спортист или друго лице докаже липса на вина или небрежност от негова страна, тогава приложимият срок за лишаване от права се отменя.” Според този текст от Наредбата има възможност състезателите да бъдат оправдани. Човекът, който трябва да разреши тази сутиация, сте Вие, г-н Аврамчев. Вие трябва да изберете - дали да защитите собствения си авторитет и името си като управленец и да помогнете на три талантливи деца или да застанете на страната на г-н Минковски и порочните му практики с алкохол, цигари и нестерилни медикаменти. Той се изложи достатъчно! Имаше възможност да работи със силно поколение плувци, които ние в провинцията създадохме, но той не успя да съхрани.

Що се отнася до коментирата от Вас версия за външна намеса в отбора и саботаж - питам кой допусна тази намеса? Г-н Минковски е длъжен да следи за всичко, което се случва около състезателите и да не допуска подобна ситуация- Не колегата Вакареев, не доктора, а Минковски.

Когато му се обадих по телефона в петък на 19 февруари знаех за положителните проби от бащата на Здравко, въпреки предупрежданията към Здравко и семейството му да не казват на никой. Коментирах с г-н Минковски заявката на Здравко за идното състезание в Бургас. В края на разговора го попитах: “Как са нещата при вас?”, а той отговори: “Всичко е наред.” Що за наглост? Да крие той от мен подобно нещо! Само гузен човек би постъпил така.

Чета в социалните мрежи негови коментари - “Очевидно има атака към мен, но ако целта е да се махна аз, с цената на разбиване на националния отбор и на уличаване на състезатели с допинг, тези хора трябваше да обявят това и аз отдавна щях да съм си тръгнал, за да спася състезателите.” Вие, г-н Аврамчев, смятате ли, че треньорът Минковски е толкова морален, че да си тръгне сам, само защото някой не го иска? Та той не си тръгва сега, когато всички го гонят. Смятате ли, че под негово ръководство ще има от тук на сетне ползотворна централизирана подготовка? Дори и тези, които сега мълчат, не биха си пуснали състезателите. Има кадърни и достойни хора, които да го заместят.

И все пак, Вие виждате, според правилата на Антидопинговия център, има възможност да се помогне на състезателите. Да видим! За кого милеете Вие!

П.С.:
1. Във връзка с предстоящото тестване на останалите състезатели, моля да се има предвид, че препаратът “станозолол” се изчиства от урината за 3-4 седмици и смятам, че е редно да се направят кръвни проби. В противен случай давате повод за нови дискусии и съмнения след отрицателни уринни проби. От 4 февруари до сега вече са минали четири седмици. Всички вече се съмняват във Вас след двусмислените и противоречиви коментари, които направихте.

2. Защо състезателите са подписали договор в 3 екземпляра, но нито един не е върнат към тях с печат и изходящ номер?”


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шамандура

    6 1 Отговор
    Докога федерацията ще дави българското плуване?
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 5 Отговор
    Некоректно е да ги оневинявате!То,като им погледнеш физиката не ти трябва допингов анализ за да разбереш ,че зобят!Едно време съм бил в спортната школа на цска и с очите си съм виждал как по една шепа хапове гълтат щангистите с прясно мляко,после съм бил на лагери на спорт палас и там съм виждал абаджиев как ги тъпчеше и не бе скришом,а на тежката категория им даваше и бира.Ако другите ги правите на... има още живи и знаят!Почакайте още 10-20-30 колкото Господ отреди,защото лошо никому не сме сторили и тогава казвайте,че са невинни...
  • 4 Курумпе

    4 0 Отговор
    Спортът в БГ е като държвата - тотална корупция и мафия навсякъде..колкото по-нагоре, толко по-голяма!
    Всички федерации са окупирани от хаши ора - как иначе ще се отпусне финансиране?!После там се пращат правилните доставчици...на облекло,екипировка, на ЛЕКАРСТВА, на всичко, от което може да се изкарат кинти..После се залага на връзки и бутане, чрез съдии,подкупи,подкупи/пардон - хонорари/.Най-накрая на случайните деца , дето са изкарали некой лев...им се взима Чакалък - процент, иначе нанай си състезание!!!Така е тука - то и за това има и толкова спортни успехи...с мафията и изписване на разходи...така се възпитават и отвращават децата, че то където и да пипнеш - се е разложило от престъпления!!!Бивш състезател съм...и знам какво беше, имам представа и какво е сега...трагедия!
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Я, тази тренерка е много наясно с действията на станозолола...