15 Април, 2021 10:43 3 317 4

Навършват се 32 години от най-голямата спортна трагедия на Великобритания

  • хилзбъро-
  • трагедия-
  • футбол

На днешния ден през 1989 година, на стадион „Хилзбъро“ в Англия, смъртта си намират 96 привърженици на Ливърпул

Навършват се 32 години от най-голямата спортна трагедия на Великобритания - 1

Днес, 15 април 2021 година, се навършват 32 години от най-голямата спортна трагедия на Великобритания. На днешния ден през 1989 година, на стадион „Хилзбъро“ в Англия, смъртта си намират 96 привърженици на Ливърпул.

Шест минути след началото на полуфинала за Купата на Англия между Нотингам Форест и Ливърпул, двубоят е прекъснат, след като голяма част от феновете на „червените“ са притиснати в оградата на сектора, в който са настанени. Десетки от тях прескачат загражденията и нахлуват на терена. За мнозина обаче е късно.

На стадиона загиват 94 човека – мъже, жени, деца, а други двама намират смъртта си по-късно от раните си.

В резултат на трагедията са въведени жестоки мерки за сигурност по стадионите на Острова, като са премахнати загражденията между секторите и са въведени изцяло седящи места по трибуните.

Първоначално за катастрофата на „Хилзбъро“ са обвинени привържениците на Ливърпул, които препълват отредената им трибуна „Лепингс лейн“. След години борба за справедливост на оцелелите след трагедията и семействата на загиналите, в края на 2012 бяха разсекретени всички документи по случая, след което стана ясно, че вината за нещастието е изцяло на полицията.

На 26 април 2016 година съдът окончателно присъди, че привържениците на Ливърпул нямат никаква вина за случилото се.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 You”ll never

    7 0 Отговор
    Walk alone! Дълбок поклон пред загиналите фенове на /лично за мен/ най великият клуб!
  • 2 96 JUSTICE

    1 0 Отговор
    Перверзията, която английските официални власти криеха десетилетия, прехвърляйки вината на "плебеите", беше, че полицаите не пускаха на терена хората от сектора, които им се молеха да излязат, задушавайки се. По заповед отгоре.
  • 3 Пловдив

    0 0 Отговор
    И в Брюксел през 1985 г, и в Шефилд през 1989 г, основната причина за трагедиите е безумната организация по трибуните. Особено на Хейзъл, където пращат финал за КЕШ на стадион, който в онзи вид от тогава днес не би приел и мачове от умрялата българска А група...
  • 4 Шампион на ВТОРА БФГ

    0 0 Отговор
    ....СЛАВИЯ...