Last news in Fakti

27 Април, 2021 18:25 3 488 22

Бербатов представи екипа и програмата си, с които влиза в битката за президентския пост в БФС

  • димитър бербатов-
  • бфс-
  • екип-
  • програма

Създаване на стратегия за развитие на футбола в следващите 10 години с основен фокус детски футбол е един от приоритетите на Димитър Бербатов и сие

Бербатов представи екипа и програмата си, с които влиза в битката за президентския пост в БФС - 1
Снимка: БГНЕС

Постигналият най-големи успехи български футболист през новия век - Димитър Бербатов, говори пред журналисти в София. Берба анонсира официално, че ще се кандидатира за президент на БФС и също така в рамките на два часа говори за плановете си, както и проблемите във футболния съюз. Най-резултатният футболист в историята на националния отбор на България анонсира, че в неговия екип ще влязат колегите му - Стилиян Петров и Мартин Петров, които биха били част от бъдещия Изпълком към БФС.

Бербатов анализира ситуацията на играта в нашата страна и призна, че решенията за изменения на формата на първенството в края на сезона е "престъпна". Самият той говори, че ще се опита да срещне всички клубове, които имат право на глас до Конгреса, който ще се проведе в края на месец юни 2021-а година.

„Откривам моята кампания за президент на БФС. Мисля, че моментът е дошъл и започваме от днес, а ние сме почнали от доста преди това да работим активно. Преди да ви запозная детайлно с нещата, които искаме да ви покажем, ще ви представя екипа, с който ще работим. Това е ядрото, с което подготвяме тази промяна към по-добро. Мога да дам пример защо хората, които са с мен, защото имах привилегията да работя с най-добрия треньор в Манчестър – сър Алекс. Той винаги говореше за екипната работа. Казваше, че подборът на екипа е най-важното нещо по пътя към успеха. После всички видяхме какви успехи имат Юнайтед", започна бившият №9.

„Кои сме ние? Настъпвам в нова глава от своето професионално развитие. Решили сме да има симбиоза между футболни хора и хора, които са били дълго в бизнес управлението и знаят чисто административно как се случват нещата. Държа връзка със Стилиян Петров. Той ще бъде част от бъдещия Изпълком. Другият човек е Мартин Петров – радостен съм, че тези хора са в моя живот и продължаваме да поддържаме отношения и идеологията ни е сходна. Трябва да поемем отговорност за бъдещето на нашия футбол. От другата страна е Петър Величков, вече говорихте с него, с него намерихме общ език, в който си мисля, че е за доброто на българския футбол. По-малко познатото име е Боби Станков, който се присъедини към нашия екип и е много важна част от него. Завършил е в УЕФА образователна програма за футболен мениджмънт. Това е човек, който знае как се случват нещата и има познания в УЕФА, извън България. Опитът му е безценен. Имаме и юрист в нашия екип без който няма как да се случи професионална и отговорна работа. Това е Георги Владов. Той иска да търси правдата и разумните решения. Това е ядрото, което движи нещата от доста време и подготвяме, както и много други хора, които няма смисъл сега да ги нареждаме на масата. Те имат желанията и намеренията да променят нещата както са, защото има нужда. Силата, която ни обединява, е че нещата трябва да станат по по-добър начин. Тези хора знаят, че имат моето „Благодаря”. Те предоставят мнения и идеи, които се обсъждат и дебатират. Всяка една добра идея е добре дошла при нас. Не знаем всичко, затова се учим и растем. Затова хората, които търсят промяната, нямат сцената да кажат какво искат са добре дошли при нас. Футболът е за всички нас, а не за мен", каза Бербо.

„Има липса на стратегия за развитие на българския футбол. Държа контакт с президента на румънската федерация. Тя е до нас, сходна като нашата. Президентът е по-млад от мен, избран преди пет години. Промените там текат с пълна сила. Тяхната презентация за развитие е 60 страници, в които е показано какво и как смятат да направят. Може да взимаме пример от тях, защото ние няма да открием топлата вода. Взимаме пример от държави, които са до нас. Идеите са добре дошли. Липсата на ангажираност на държавната и местната власт, игнориране на възможностите от УЕФА и ФИФА. Аз, Стилиян, Мартин ще е глупаво да не поддържаме контакт с хората от там, които познаваме. Обменяме идеите си за важни неща, които трябва да се обърне внимание. Трябва да има прозрачност, професионализъм. Все неща, които всички можем да кажем, но е трудно да се направят, но аз и екипът ми сме готови да поемем тази отговорност.

Основните приоритети пред нас – създаване на стратегия за развитие на футбола в следващите 10 години с основен фокус детски футбол. Аз съм тръгнал от там и съм съпричастен. Проактивна работа с местната власт, УЕФА, ФИФА. Повишаване на интереса към футбола у нас. Има спад, тъй като младежите и децата не знаят към какво да се ориентират, както на мен са го направили. Повишаване на квалификацията на всички треньори, съдии в УЕФА. Това трябва да стане постоянно. Борба с уредените и нерегламентираните мачове, проактивна работа за промяна на нормативната уредба на Република България, касаеща футбола. Преструктуриране на БФС с цел превръщане на организацията напълно прозрачна, работеща и адаптивна. Заемане водещо място на БФС при провеждане на футболните състезания, аматьорски турнири във всички формати. Проактивна работа на БФС с УЕФА, ФИФА.

“Първенството трябва да се администрира от ПФЛ, задължително. Всички точки казват, че това е възможно да се случи. Всички комисии трябва да бъдат прехвърлени към БФС, без съдийската и дисциплинарната. Да се разберат собственици, президенти кой да ги представлява и техният член да е ИК на БФС. Сега всеки дърпа към себе си, сърди се, а това няма смисъл. Това е направено от държави, които са като нас. С цялото ми уважение, след като те са го направили, защо ние не го направим. Проведохме срещи с тези федерации. Какво предлагаме спрямо член 29. Ал.1?

Примерно, в Малта са го направили. Федерацията дава период от 2 години, в който да помага на футболната лига да създаде финансов капитал и да съществува сама. Разходите се поемат от футболния съюз. Председателят на ПФЛ трябва да е член на УС на БФС, по този начин той ще ги представлява кой ще е най-достойният сред тях. Всички комисии да се прехвърлят към ПФЛ, без съдийската и дисциплинарната. Футболът не е бащиния, сградата да е на определен човек. Като не можеш да си свършиш работата, ставаш и идва следващият. По волята на клубовете, те са върховния орган, но мандатността на президента трябва да го има със сигурност.

„Аматьорският футбол трябва да остане в БФС и това е приоритет. Подпомагане на клубовете да кандидастват по различни програми, Боби ги знае всички. Винаги може да се намери диалога, стига да има желание. Промяна за програмата на ДЮШ. Пак има примери за тях. Програма за финансиране на ДЮШ изцяло с държавата. Ако държавата сега реши да даде на клуб, тя няма отчетност и прозрачност, че тези пари са отишли после в ДЮШ. За съжаление е факт, затова може би и държавата страни от целия процес.

„Ние сме далеч от това, че знаем и можем всичко. Особено сега. Обстановката в държавата е, каквато е. аз съм далеч от политиката и не искам да давам мнение. Фактът, че излизам сега и представям идеите си кое и как трябва да се случи, гарантирано с моя екип и идеологията, която имаме, може да не е достатъчно за някой. Не искам да има сравнения, ние си работим по нашите изборни идеи. Имаме мотивация да направим нещата към по-добро. Бях успял в моята професия, но сега влизам в различно поприще. Предизвикателствата са пред мене и доста по-трудни. Не знам защо БФС е толкова апетитен. За мой късмет успях да създам кариера извън България, в която постигнах всичко, което искам, с едно-две изключения. Нашият спорт е много добре подплатен съм заслужил всичко, което е при мен и влизаме с чисти идеи. Изградил съм образ в обществото за човек, който има отговорност. На никой не е интересно навярно, но фондацията ми я има 12 години и трупам опит в управление. Не може да ги сравняваме, но трупам опит за себе си и се надявам всичко това да ми е от полза. Клубовете трябва да се адаптират към естествената среда. ЦСКА и Левски са клубове с огромна маса.

„Визирам битка между всички нас, аз го приемам това като едно състезание. Както съм губил и печелил, така и те в своя житейски път. Ще разберем накрая какво ще се случи. Боби Михайлов и оставката му? Мисля, че ако тръгне да се оттегля няма да бъде морална. Подава оставка след толкова време, клубовете на самия конгрес трябва да я гласуват. Запознати сме, че се опитва да се спре подобно гласуване. Подал си оставка –край, приключило е. тази оставка ще бъде гласувана и човекът, който успее и предложи неща, достойни от самите клубове. Те ще изберат кое е най-добре за тях. Мисля, че те искат тази оставка и затова аз съм пред вас с лицето си да донеса тази промяна. Абсурдно и престъпно е мнението за премахване на изпадащите отбори. В крайна сметка не мога да намеря друга дума освен престъпление. Това не е морално, но това липсва в определени индивиди във футбола у нас. Това е чар на самия футбол, до онзи ден протестирахме срещу Суперлигата, а в същия момент сме в подобна ситуация, която е напълно неприемлива и недопустима. Имам контакти в УЕФА и съм споделил с тях, за да чуя тяхната реакция. Това са неприемливи неща и това е част от проблема. Напълно недопустимо и тук е ролята на всички нас".

„Властта опиянява, може би заради това продължава тази ситуация. Не мога да намеря отговор защо е самоцел властта, особено когато не те искат, а ти да искаш да продължиш да бъдеш там. Когато конгресът реши, че не иска да си там, а ти после тръгнеш да обжалваш, някак си ми се струва странно. Хубавото на екипа е, че знае как се случват нещата, а аз изисквам. Това рефлектира, а накрая аз нося личната отговорност, тъй като аз съм лицето. Печелим или губим – всичко е върху мен. Лична мотивация? Като съм си говорил с близки и приятели, някои ме питаха защо ти е да влизаш в тези ла*на. Самото изречение буди много чувства в мен, защото са неприемливи. Да гледаш собственото си първенство и да го описваш с тези думи, с извинение – някак показва, че нещата не са както трябва. Това е депресарско отношение, усещане, че не е нормално. Не е приятно да ти се говори от всеки втори срещнат. Това ми е личната мотивация и отговорността трябва да се поеме от нашето поколение. Мисля, че сега е този момент", призна Бербатов.

„Националните отбори са лицето, когато играем в чужбина. И в бъдеще ще имаме слаби мачове. Аз за голям късмет съм бил там, знам през какво съм минал, позната ми е обстановката. Това ще е от полза, тъй като ще съм дейно въвлечен в дейността на националния отбор. Това е нещо, което приветствам и нямам търпение да се случи всичко това. Удоволствие ще е за мен. Нека не забравяме и младежите, защото играчите започват отдолу. Аз прескочих няколко формации на България и отидох в младежкия. За мен развитието на националния отбор е кауза. Абсолютно ще е тема, която е сред най-важните за дискутиране.

„Със Стилиян и Мартин говорим много време по темата „футбол”. Съпричастни сме към всичко. Затова бях щастлив, че в процеса на разговори и тримата трябва да сме в управлението на БФС, като футболен мозък. Не може и без управленската част, чисто бизнес-администрацията. Те ще бъдат в Изпълкома, неизменна част, защото задължително трябва да са там. Те са хора, които са минали през много. Нещата, които говорим тук, е говорено между нас. Ще има нови идеи, ще се влеят в това със сигурност към подобрение и тези мои бивши колеги съм щастлив, че мога да ги нарека приятели, но можем да смесим и работата. Знам, че сега гледат и наблюдават. Ще стане в последствие какво сме възможни да направим. Вие ще следите и оценката ще бъде от вас. Когато действаме морално и спазваме кодекса в интерес на футбола, няма да има място за притеснение”.

„Не искам да говоря кой какво е свършил досега. Всеки е минавал през трудни периоди. Не можем да отречем и нещата, които са направили. Има хубава база на Бояна. Оттам-нататък как се движи футболът през годините… всички можем да видим защо се е стигнало дотам. Важното е, че сме тук и накрая, както един треньор в отбора си носи последствията, така е и при президента. Те сега са в оставка.

Кандидатът за нов президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов отговори и на въпрос относно евентуалната промяна на формата на първенството в efbet Лига. Ето и неговото мнение по въпроса:

"Абсурдно и престъпно е мнението за премахване на изпадащите отбори. В крайна сметка не мога да намеря друга дума освен престъпление. Това не е морално, но това липсва в определени индивиди във футбола у нас. Това е чар на самия футбол, до онзи ден протестирахме срещу Суперлигата, а в същия момент сме в подобна ситуация, която е напълно неприемлива и недопустима. Имам контакти в УЕФА и съм споделил с тях, за да чуя тяхната реакция. Това са неприемливи неща и това е част от проблема. Напълно недопустимо и тук е ролята на всички нас".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asdfg

    10 22 Отговор
    Бла-бла-бла! Нищо конкретно и нищо професионално няма в написаното!

    Коментиран от #3

  • 2 Б.Михайлов

    13 18 Отговор
    Ужас.. тази кукла ли ще оправи футбола?
  • 3 Нас Мох

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Asdfg":

    Явно има хора доволни от това, че националите ни са на нивото на Люксембург и не виждат нужда от промяна.. дали е съвпадение, че всички те са от Левски и Лудогорче?
  • 4 Реалист

    9 21 Отговор
    С какво е допринесъл за българския футбол това лааййно.Колко мача има за националния отбор че иска да е шеф?
  • 5 Извинете

    7 7 Отговор
    Ама тая дизайнерска ...... ли ще оправи ритането на топка а? Нещо не ми се връзва.
  • 6 Правилно

    15 4 Отговор
    От всички управляващи само Бербатов лично е изградил Фондация за спорта и децата

    Коментиран от #10

  • 7 Бербата

    6 6 Отговор
    Червило,ли си е сложи?
  • 8 Филиповци

    7 1 Отговор
    Е това човек на място,представя екип и проекта си,не като оня чалгар да се крие като мишка
  • 9 Амед Азнавур

    3 5 Отговор
    мито белото тъпо парче
  • 10 Амед Азнавур

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Правилно":

    нищо не е изградил фондацията е наложена още в англия там превеждат заплати почти без данъци задължителна е.
    мито с неговата дава малко над 2500 евро и то на не случайни деца с подходящи родители дарители
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Айхман

    0 1 Отговор
    Тук само Лумпеняци начело с автора на статията!

    Коментиран от #13

  • 13 Амед Азнавур

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Айхман":

    а как не се научихте Тук статии Няма има Дописки често и основно некадърни и лъжливи.
    те така/
  • 14 322233

    7 5 Отговор
    Най-големия смешник във футбола е Бербатов дето не можа да преодолее комплекса си ,че е плешив и си пресади коса ахАХАХХАхАхАхА смях голям смях ,
  • 15 ОФ ОФ

    0 0 Отговор
    Въпроси към всички кандидати. Последно ще имаме ли милионери собственици на отбори ??? Ще имали награден фонд и купа ???
    Ще има ли печалба от девидент на акции от футболни отбори??? Кой ще дава парите ???
    Ще може ли да си правим стадиони като на Барса
    И даго пълним с публика как ще се финансира построяване на тези стадиони ??? Ще кандидатства ме ли за домакини на някое първенство световно кога ??? Как виждате националния отбор в бъдеще ???
  • 16 гошо

    4 1 Отговор
    Мишок,отборите се чудеха как да се отърват от теб!
  • 17 сър Старекс

    3 3 Отговор
    Този е гола вода, не може две думи на кръст да каже. Футбол у нас вече няма.

    Коментиран от #19

  • 18 123123

    3 1 Отговор
    този е клоун, винаги е бил "втора цигулка", как ще оправи такава каша, като бфс, тва не е шега работа, с такива престъпници да се разправяш..
  • 19 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "сър Старекс":

    иди ти, бе головодник!
  • 20 Anonimen

    2 0 Отговор
    Аз бярвам в Бербатов. Не защото съм трол или зашото му симпатизирам през цялата му кариера. Естествено сега ще има много коментари, плюещи него. Това е естествено, имайки предвид какви сме. Вярвам в Бербатов защото през всичките тези години той доказа с поведението си че е стойностен човек. През тези години не прочетох излишно негово интервю или излишен негов коментар. Включванията му винаги са точни, ясни, грамотни и показват мисъл, интелект и възпитание. Аз не видях жена му в голи фотосесии, празноглави предавания и тъпи интервюта. Познавам хора, които са били около него и всички го уважават. През годините той доказа че не е нужно да тичаш като обезумял по терена, а можеш да покажеш брилянтна игра с едно докосване, с мисъл. В крайна сметка всички ние сме се радвали на красивите му изпълнения, които не са ендо или две. Отделно видах как много чуди специалисти и играчи го уважават като спортист и човек. Той е грамотен, начетен, интелигентен и здраво стъпил на земята. Умее да управлява пари и да инвестира, което е рядко срещано качество у един спортист в България.

    Знам и че сега ще има много коментари, които ще съдържат "много тъпа информация", от хора които не са постигнали и една стотна, от това което е постигнал той. Харесвам го, защото въпреки недостатъците си които има, защото всички ние ги имаме, доказа че е мъжкар. УСПЕХ !!!!!!!!!!!!!!
  • 21 qwerty

    0 0 Отговор
    не се ядосвайте и пишете глупости. на бербатов децата са малки, а и са дъщети, т.е няма да се наложи да играят в националния отбор докато той ръководи футбола в бг. колкото и да е е работил и живял и на други места, където не е приоритет да обикаляш по кръчмите и да се наливаш като смок след победа. ако и сточков го подкрепи ще успее👏🏻
  • 22 Чудомир

    0 0 Отговор
    Този страшно се изложи във едно интервю,че при комунистите нямало хляб,чакали на опашки и ако не можели. да си вземат защото е свършил си лягали гладни. Затова ли е пораснал толкоз много , без грам сиво вещество..