3 Май, 2021 09:50 4 402 8

Исторически ден за българския футбол!

  • стадион васил левски-
  • вар-
  • цска-
  • арда-
  • футбол

В мача между ЦСКА и Арда, който е тази вечер от 20:15 часа, за първи път у нас ще бъде използвана системата за видео асистент реферите – ВАР

Исторически ден за българския футбол! - 1
Снимка: БГНЕС

Исторически ден за българския футбол ще бъде днешният. В мача между ЦСКА и Арда, който е тази вечер от 20:15 часа, за първи път у нас ще бъде използвана системата за видео асистент реферите – ВАР.

Главен съдия на двубоя на „Българска армия“ е Станимир Тренчев с помощници Мартин Венев и Дениз Соколов, а 4-ти арбитър – Иво Андреев. В ролята на ВАР е Ивайло Стоянов, а на асистент ВАР – Мирослав Максимов. Съдийски наблюдател е Петър Петров, който е главен мениджър на проекта ВАР у нас.

Какво трябва да се знае:

- ВАР съдиите използват сигнала от тв излъчване на DIEMA SPORT. Мачовете от efbet Лига се снимdт с 6 или 8 камери в зависимост от условията на стадиона. Единствено на домакинските срещи на Царско село и Ботев Пловдив в столичния комплекс над Околовръстното и в Коматево се използва минимумът от 4 камери.

- страничните съдии са инструктирани да не бързат да вдигат засада при тънки ситуации и те се доиграват, а след това положенията се разглеждат от ВАР системата, но само ако бъде отбелязан гол.

- главният съдия не може да иска разглеждане на нито една ситуация

- само ВАР реферите имат право да индикират главния съдия за евентуални грешки

- ВАР се намесва само в три случая: при гол (проверява се цялата активна фаза на атаката), червен картон и дузпа.По изключение, ако има сгрешена идентификация при жълтите картони. Няма да има вмешателство при грешка в други три случая: тъч, ъглов удар и фаул.

- край терена в зоната на четвъртия съдия ще има монитор, на който главният рефер ще може да гледа спорните ситуации. Техническият сътрудник ще е на разположение при нужда от съдействие.

- във ВАР буса ще бъдат двамата ВАР рефери и оператора, който ще им помага да виждат точните повторения на спорните ситуации.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zorro

    5 1 Отговор
    Защо все казват Ботев Пловдив, ЦСКА София,а не казват Арда Кърджали !!!!???? Толкова ли е трудно...

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Ганьо

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Zorro":

    Логично ЦСКА 2 отбора и Ботев 2 отбора
  • 3 4574

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Zorro":

    ЦСКА София, вече е само ЦСКА!
    Що се отнася до Ботев Пловдив, има все още и Ботев Враца в същата група.
    Другото е ЦСКА 1948, т.е. различно е от ЦСКА.
  • 4 Симитли

    5 0 Отговор
    А защо футболният съдия и втори мандат депутат от ГЕРБ Стефчо Апостолов не е назначен? Тате знае ли? А Баце?
  • 5 фифи

    1 0 Отговор
    цирка започва
  • 6 Зрител

    2 0 Отговор
    Защо ми се струва, че в другите държави Реферите пред мониторите са трима а у нас двама.

    Коментиран от #7

  • 7 Защото като къркат двама

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зрител":

    е по малка сметката, от ако къркат трима! Не прочете ли че ще са в буса, за да не им гледат другите сеира!
  • 8 Киреч

    1 0 Отговор
    Трябваше първо да пробват системата на някой селски мач, така драгиге зрители щяха да могат с удоволствие да видят отблизо и от много гледни точки, как бият съдията.