11 Май, 2021 12:58 1 656 8

В БФС да им даваха пари да работят срещу футбола, нямаше да могат да се справят така добре

  • бфс-
  • полиция-
  • футбол

Поредната пародия в родния футбол стана факт, след като Спортно–техническата комисия взе решение, с което потъпка правилника си и наруши феърплея на първенството и при това без ясна цел

В БФС да им даваха пари да работят срещу футбола, нямаше да могат да се справят така добре - 1
Снимка: БГНЕС

На голяма част от работещите в БФС да им даваха пари да работят срещу футбола в България, нямаше да могат да се справят толкова добре, колкото в момента, пише Sportal. Поредната пародия в родния футбол стана факт, след като Спортно–техническата комисия взе решение, с което потъпка правилника си и наруши феърплея на първенството и при това без ясна цел. ЦСКА-София победи служебно с 3:0 ЦСКА 1948, който не се яви на мача от първата шестица в efbet Лига на 7 май заради 11 футболисти заразени с коронавирус. При положение, че в началото на сезона бе взето решение да се отлага срещата, ако даден клуб има 10 или повече заразени с COVID-19. Такъв казус имаше вече с няколко отбора - Лудогорец, Левски, Славия и Берое, чиито мачове есента бяха отложени и по-късно изиграни.

Правилата би трябвало да са еднакви за всички, но секретарят на Спортно-техническата комисия Неделчо Михайлов явно не смята така или направи сериозен гаф, който може да му коства поста. Неговото решение по време на празниците бе да бъде отменен мача на ЦСКА 1948 с Локомотив (Пловдив) на 4 май, но този на 7 май да се играе, въпреки че карантината на първите заразени играчи на новака свършваше 4 дни по-късно. Нещо, което нарушава сериозно феърплея, след като “смърфовете” и играчите на Любо Пенев водят здрава битка за сребърните медали.

Един от най-големите критици на БФС, специалистът по спортно право Георги Градев веднага обяви и друг гаф: “Съгласно Устава на БФС, който има предимство пред другите вътрешни актове като Наредбата, СТК няма административно-наказващи функции. Присъждането на служебна загуба е дисциплинарно наказание, което е от компетентността на Дисциплинарната комисия”, написа той с насмешка в своя профил във фейсбук.

Факт е, че календарът е сбит, че ЦСКА-София и Арда (Кърджали) играят на 19 май финал за Купата на България, а краят на сезона е обявен за 22 май и няма къде да се изиграят мачовете в този период, както обявиха първоначално от СТК. Именно поради това казусът нямаше как да бъде решен и всички да са максимално доволни, но можеше да бъде взето адекватно решение, което да нанесе най-малко щети и да бъде мислено първо за футбола и за феърплея. Нещо, което видимо не е приоритет на дадени хора във футбола, както се видя наскоро с решението да има от догодина 16 тима в елита, за да няма изпаднали през тази кампания.

От щаба на ЦСКА 1948 извадиха примерни дати, как да се подреди първенството според тях си, но и това няма как да стане, както им се иска. Причините са прекалено много: Трябва да има крайно класиране и след това бараж за третия по сила европейски клубен турнир, тъй като УЕФА иска имената за класиралите се в евротурнирите, които трябваше да са ясни до 27/28 май. Националният отбор се събира на лагер сбор по същото време за предстоящите три контроли с участници на Евро 2021 - Словакия, Русия и Франция, което е приоритет на УЕФА. Нямаше обаче да бъде огромна драма националите от участващите два отбора на баража да се присъединят ден или два по-късно към селекцията на Ясен Петров.

Нашата медия получи информация, че от централата в Нион има документ, който казва, че първенството може да завърши и на 24 май при желание на федерацията. От БФС можеха да вземат смело решение и измислят вариант с удължаване първенството с тези 48 часа, предвид ситуацията, защото на всички е интересно, ако титлата не беше решена и спорът за златните медали между Лудогорец и ЦСКА-София или Локо (Пд) бе продължил до последния кръг, как щеше да се процедира при подобен казус.

Дали щеше да се каже на Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев или Христо Крушарски, че отборът им губи служебно, тъй като няма дати, а всъщност има официално пуснати два дни? Двата “червени” тима щяха да имат по-сгъстена програма в края на сезона, но мачовете щяха да се решат на терена, както трябва да бъде.

Нещо напълно резонно, гледайки Англия, след като грандът Манчестър Юнайтед, който дори ще играе финал за Лига Европа, бе задължен да изиграе три мача (един от тях с Ливърпул) от Премиър лийг в рамките на само пет дни, не че се хареса на “червените дяволи”, но феърплеят бе спазен от ръководителите на Висшата лига.

Подобно нещо можеше да се случи и в България, но явно няма кой да мисли и да иска нещата да се случват по правилник. Това е поредният пример, който уронва престижа на футболната ни централа, където определено има хора, които моментално могат да напуснат Бояна и няма да липсват на българския футбол.

Как не се измориха да правят само глупости и да се създават предпоставки за скандали? Кой спечели от поредното неадекватно решение? Със сигурност загуби българският футбол, тъй като ЦСКА 1948 ще съди БФС. От щаба на Локомотив (Пловдив) са бесни, че са сериозно ощетени в битката за второто място и също нападат централата. Съставът на Любо Пенев, без да е виновен, е обвинен от съперниците, че несправедливо БФС им присъжда три точки, което няма как да не дразни клуба и феновете му. Георги Градев пък отново осмива централата и показа издънките на СТК.

Хората, които взеха тези решения залепиха много черно петно на футболната ни централа, която изживява може би най-тежките си дни. Именно поради това е крайно време чистката там да стартира с пълна сила и да се привлекат хора, които имат нужния капацитет и взимат адекватни решения и най-вече спазват правилниците, които трябва да са напълно еднакви за всеки един клуб. Няма значение дали името му е Лудогорец, Левски, ЦСКА-София, Ботев (Пловдив), Локо (Пловдив), Берое, Славия и т.н.

Феновете на любимата игра, треньори, футболисти и деятели искат феърплей и да няма двоен аршин. Толкова ли е трудно, просто да се спазват правилата?


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ориндж енимълс

    2 3 Отговор
    празненствата в Ловеч по случай второто място започнаха вече.
  • 2 Говедо

    4 1 Отговор
    Другарю Борисов,благодарим ви,че редовно ни осведомявате за плюенето по ЦСКА на разградския парцал-спортал

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    8 1 Отговор
    Стига сте писали глупости - като има 11 заразени футболисти, има сигурно поне още 15 незаразени и ще допълни групата за мача с юноши или специално заради тях да измисляме някакви "нови правила"!? Какъв му е праблема на цеката - единствен в света събира отбора на 8-ем часов работен ден в същото това БФС, което го пуска незнайно как, а сега плюе по тях! И вместо да станат по-добри от Реал М от това "новаторство", ги дрънкат с 0:4 в Разград, а сега голям вой срещу ЦСКА! Прогнозата ми е, че ментето на цеката ще потъне по-бързо от оригинала в Разград след краха на безкнижника!
  • 4 Двоен Аршин

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Говедо":

    Когато срeщу Лудoгoрeц излизaхa oтбoри c юнoши в рeшaвaщи мaчoвe за ТИТЛАТА, не пострада ли феърплея във футбола? Или когато става дума за селското тимче на господаря на спортал - няма проблеми за феърплея?
  • 5 Локо Сф

    9 0 Отговор
    Преди да си поръчва статии, Ц. Нaйдeнoв дa cи cпoмни кaк влeзe неговия фирмен отбор ЦCКA 1948 в Първa лигa. Прeз минaлaтa гoдинa нe ce дoигрaхa мaчoвeтe oт Втoрa лигa!!! Ceптeмври Coфия имaшe мaч пo мaлкo и нe гo игрa. Тaкa ЦCКA 1948 c мaч пoвeчe взe първoтo мяcтo и влeзe в Първa лигa. Тoвa нe бeшe мoрaлнo, нo футбoлнaтa фeдeрaция cи зaтвoри oчитe. A ceгa Цeцкo-пaлячoтo, вceзнaйкo, мрънка !!!
  • 6 ЕфБетФС

    10 0 Отговор
    Въпросът е утре Цеко ще играе ли с Арда или само когато има мач с ЦСКА прави интриги?

    Цеката ЗАЩО НЕ сумтя МИНАЛАТА ГОДИНА ЗА ЯВНОТО беззаконие и явно потъпкване на феърплея от страна на БФС , КОГАТО КЛАСИРАХА СЛУЖЕБНО ОТБОРА НА ЦЕКАТА - БЕЗ ДА СЕ ИЗИГРАЯТ МАЧОВЕТЕ ОТ Б ГРУПА ?!?
    А по същото време А група се игра!?!
  • 7 Мутрите вън

    4 0 Отговор
    С интерес очаквам изявленията на сикаджията и наргилето, както и писмото на БФС към УЕФА и ФИФА!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.