Last news in Fakti

20 Септември, 2021 09:35 14 265 36

12 години от най-голямата афера в историята на родния футбол

  • казанската афера-
  • левски-
  • цска-
  • живко миланов-
  • дарко тасевски-
  • юсеф рабех-
  • зе соарес

Видял сумата, босът Тодор Батков нарежда: "Заминавайте веднага!

12 години от най-голямата афера в историята на родния футбол - 1

На този ден преди 12 години българският футбол преживя най-голямата афера в историята. Датата е 20.09.2009 година. Вечерта предстои да се изиграе вечното дерби между ЦСКА и Левски. Двата тима се готвят трескаво, когато изведнъж пристига светкавична мегаоферта за четиримата най-добри играчи при "сините", които тогава са водени от Радко Достанич. Във факса, който е от руския шампион Рубин (Казан), има милионно предложение за закупуването в пакет на Живко Миланов, Дарко Тасевски, Юсеф Рабех и Зе Соарес.

Видял сумата, босът Тодор Батков нарежда: "Заминавайте веднага!". Независимо, че само след часове Левски се изправя срещу вечния си съперник, адвокатът качва веднага играчите на самолета за Русия. С тях заминава и мениджърът Николай Жейнов.

Часове по-късно четиримата футболисти пристигат в Москва, където научват, че... в Рубин дори не са чували за тях, а още по-малко са изпращали оферта. Левски падна в капана. Роди се най-голямата афера в историята на родния футбол.

Докато играчите търсят най-бързия начин за обратно прибиране в България, Левски вече е на терена на стадион "Васил Левски". Без най-добрите си футболисти "сините" са безсилни и получават два безответни гола, а ЦСКА можеше да победи и с далеч по-голям резултат. Един от най-големите скандали в историята на българския футбол е факт. Факт е и измамата, която по-късно попадна в класацията на 10-те най-големи в историята на най-популярната игра.

Първото име, което изплува в аферата, е на митичния вече арменец Артур Оганесян, който е смятан за основа на цялата схема. Версиите са черно тото и заговор срещу Левски.

Босът на Левски директно обвини тогавашните собственици на ЦСКА - Димитър Борисов и Иво Иванов. Според него те са действали в комбина с Артур и са му спретнали номер. Въпросният арменец е бил у нас именно, за да гостува на "титаните". Според хора от прокуратурата двамата собственици на ЦСКА знаят истинското име на арменеца, докато Артур е псевдоним, с който чужденецът се е представил пред Тодор Батков, с когото също се е видял.

Източници от разследващия орган обаче тогава оневиниха "червените" със солиден довод: "ЦСКА също са заподозрени, но следите сочат към друго място. Помислете реално, ако “армейците” са решили да спретнат този трик на Левски и Батков, защо ще канят Артур в София официално. И защо сега потвърждават, че са се срещнали с него", казаха тогава те.

Арменецът пък обяви в ефира на Канал 3, че Батков го е потърсил, за да уредят дербито с точен резултат, защото имал големи дългове. Собственикът на "Левски" го заплашил с убийство, ако проговори за далаверата. Уточнил и по какъв начин ще се раздели с живота си - като бъде удавен в Черно море.

"Батков ми довери, че има големи дългове и ме попита дали знам къде може да се заложи голяма сума за мача с ЦСКА. Той ми каза, че Левски е загубил от Дебрецен, но той е спечелил пари от тази загуба. След това отидохме в офиса му, телохранителите му ме принудиха. Каза ми, че ще ми даде веднъж 100 000 евро и още един път 200 000 евро, за да ги дам на футболисти на ЦСКА. След което уточни, че иска да заложи големи пари на точен резултат 2:0. Батков печели добри пари от тото афери", каза Артур.

"Батков ме заплаши, че ако не направя това, което ми нарежда, ще ме убие. Неговите охранители ме удариха няколко пъти в главата и ме заплашиха, че ще ме удавят в Черно море. Батков се познава с всички бандити в Русия. Имам записано на касета всичко това и съм готов да го предоставя на всяка телевизия", добави арменецът.

В аферата бе замесен и тъчреферът Красимир Керезов, но за него се доказа, че няма пряко участие.

Твърденията за действията на Тодор Батков бяха противоречиви. Той твърди, че веднага е сезирал УЕФА и лично тогавашният бос Мишел Платини, но според сведения в България от 2009 година, Батков дори не е сезирал българската прокуратура. Тя се е сезирала сама и причината се криела в големия обществен интерес към случващото се в Левски.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ТАКА

    58 0 Отговор
    Балъци ни управляват футбола...вижда се по резултатите
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    79 5 Отговор
    ФК "Левски" бе кръстен ЕВРОИДИОТИ далеч преди това ‼️

    Коментиран от #34

  • 3 един от многото

    50 1 Отговор
    Лакомо дупе , (знаете какво прави)!
  • 4 Да бе

    62 3 Отговор
    Батков наредил на футболистите да заминат часове преди дербито, ама другите им виновни.
    Типично подуенско мислене.
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    61 2 Отговор
    На 26 септември 1989 г. Левски записва най-големия резил в историята си. "Сините" отпадат от белгийския Антверп в първия кръг от турнира за Купата на УЕФА. Нещата не биха имали тъй силен мирис на излагация, ако до 91-ата минута резултатът не е 3:1 за българите. След 4:3 в добавеното време европейският спорт ги кръсти ЕВРОИДИОТИ‼️

    Коментиран от #8, #19

  • 6 Новичок

    28 4 Отговор
    Вот такие „Евроидиоти” бля.д пфу
  • 7 Как им викат Уатсън

    34 1 Отговор
    ЕвроИдиоти, сър.
  • 8 Верона

    19 38 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    5:1 от един среднодобър Италиански отбор играещ с резервите как ти звучи. Вчемра Роа падна от Верона :). А иначе много идиоти са управлявали Левски, но ние все още сме живи и сме тук а вие сте Етрополе. Това показва кой има фенове и кой овце:)).

    Коментиран от #12, #20

  • 9 Евроидиоти

    30 3 Отговор
    Това е истинското и автентично име на обора, а именно евроидиоти. Прославили са ни на международно ниво тези идиоти. Няма други, като тях! Просто няма. Да водят с 2:0 до 89-тата минута и да паднат с 3:2 само те го могат. А името им евроидиоти го дадоха чужденци. В испанските весници започнаха да ги наричат така. Имаше статии. Пуснете търсачката има ги и в електронен вариант. А между другото този обор се слави, като перачница на пари. През него се изпират огромни суми. Черното тото е капка в морето спрямо прането и далаверите с купуването на играчи от незнайни места на планетата и от държави, които не сме ги чували.

    Коментиран от #21

  • 10 Руската

    17 3 Отговор
    връзка е безспорна! Кой друг, би записвал "на касетка" през 2009?!? 🤣
  • 11 Харесвам 🎃, само сготвени

    31 0 Отговор
    2009 година е крайъгълна за развитието (по-точно за изоставането) на България - прототипът на Бай Ганьо освен във футбола, разположи потни телеса и в политиката. И така - 12 години. Слава Богу - всичко това свърши.
  • 12 жквсв

    22 7 Отговор

    До коментар #8 от "Верона":

    Ако не знаеш вие сте всъщност Пощенски клуб Динамо, който по-късно се е прекръстил на Левски и е припознал титлите на Левски, така, че много не пишете глупости за другите, преди да търсите трески в другите очи първо вище големите дънери във вашите.

    Коментиран от #13

  • 13 Комунисти

    10 19 Отговор

    До коментар #12 от "жквсв":

    Ако не знаеш ти си комунист както и измисленият ти отбор :))). Комунистите направиха всичко възможно да заличат от земята Левски и да издигнат на пиедестал измисленият ви идол ЦСКА :))). Е скоро комунистите ще си отидат заедно с родата им а с тях и червените останали боклуци :).

    Коментиран от #18

  • 14 Пучо Капучо

    25 1 Отговор
    "Заминавайте веднага!"...хе-хе, е па не може да е толкова глупав човек, не трябва да е толкова глупав, като тоз бай Ганьо с мустака, пардон...тогавашното президентче на ФК Динамо. Па и адвокат на сичкото отгоре, хе-хе...Винаги съм си мислел, че бай Ганьо с мустака, се е облажил от таз аферка, не може да е толко загубен.
  • 15 Гост

    19 1 Отговор
    Eй, тоя Батков голяма лакомия!
  • 16 Мъри

    26 0 Отговор
    БаткоФ редовно си продаваше мачове,всички в Левски го знаем що за стока е..
  • 17 УЖИЛВАНЕТО

    16 1 Отговор
    Ужилването на Батков ! Платени 200000 евро кеш дадени в офиса му на посредник пред СВИДЕТЕЛИ полицаи !!!! В МВР има документи по случая ! Следва загуба във вечното дерби и раздяла с 40% от клуба в полза на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ... последва назначаването на Иво ТОНЕВ който управляваше а БАТКОВ гледаше от близо ...
  • 18 Тотално

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "Комунисти":

    си изперкал, не ви ли писна кумунистите, съдиите все някой вие виновен. Приказката за кривата ракета я знаеш. Бяхте отбора на МВР-ДС. Айде сеа пий си хапчетата редовно.

    Коментиран от #23

  • 19 Левски 1914

    9 17 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    На 09 09 2016г цска ФАЛИРА. Литекс и Етрополе се обединяват и става цска ТИРЕ МЕНТЕ и първата година отпадат още на жребия.

    Коментиран от #22

  • 20 БАЙ Х@Й‼

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Верона":

    Бъркаш ме с някого ! Нито съм от Етрополе, нито съм фен на сегашните наемници разхождащи екипи по зелена поляна за много пари ! Това вече не е футбол, поне не оня футбол!
  • 21 В грешка си

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Евроидиоти":

    резултата беше 3:1 и 3:4 в продълженията ( поне един два гола след 90 м)

    Коментиран от #29

  • 22 Ей,Син Кукуницин

    13 4 Отговор

    До коментар #19 от "Левски 1914":

    прекръсти се на синята латерна. Казах ти го преди има съд, покриване на задължения, УЕФА, ФИФА и т.н. Мнението на разни добичета неграмотни никой не го интерисува, ти си никой.

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Комунисти

    6 9 Отговор

    До коментар #18 от "Тотално":

    Ти говориш за Динамо не аз. Това си е дело на комунистите тоест на вашият създател. Иначе ние не се оплакваме, рано или късно всичко се връща. Спасихме си отбора изядохме 10 торби сол и вървим напред. А вие сте на небето.

    Коментиран от #25

  • 24 Заличени

    6 11 Отговор

    До коментар #22 от "Ей,Син Кукуницин":

    Да де според БГ съда и закона където бяхте регистрирани вас ви няма😊😊😊. Имаш фирма, фалираш подаваш молба за несъстоятелност, и заличаване от търговдкият регистър. Край ЦСКА умира. После ама Етрополе било наследник на някого си. Да и ти си надледник на баща ти ама не си баща ти!!! Какво казва Лозана няма значение щото вие не сте швейцарци!!! Българският закон е ясен ЦСКА го няма вече.
  • 25 Синя мъка

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "Комунисти":

    ти определено си сбъркан, пий си хапчетата по честичко

    Коментиран от #26

  • 26 Комунисти

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Синя мъка":

    Истината боли нали? Най-лошото е че не си вземате никаква поука. Сега сте на гребена на вълнста но скоро на Инджов ще му духнат под опашката. А Ганчев не се знае знае ли се.

    Коментиран от #28

  • 27 антрашпиц

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ей,Син Кукуницин":

    Хаха що се занимаваш с малоумници?

    Коментиран от #30

  • 28 антрашпиц

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Комунисти":

    Че то по-големи комунисти от вас има ли ве , дс мвр ?!!
  • 29 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "В грешка си":

    И ти си в грешка . Нямаше продължения ❗ """ 0:1 Славчев (6), 1:1 Гейленкирхен (82), 1:2 Донков (84), 1:3 Михтарски (89), 2:3 Клаесен (91), 3:3 Клаесен (94), 4:3 Куаранта (97)"""" Става дума за допълнителното време което съдиите дават заради прекъсване на играта . За резултата си прав , ‼️

    Коментиран от #31

  • 30 Не се занимавам

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "антрашпиц":

    просто го нервя говедото.
  • 31 Грешка

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "БАЙ Х@Й‼":

    прав си все пак бях малък, но помня е…. няма такива евроидиоти дори решиха да си подсилят името като такива и през демокрацията.
  • 32 Подуямие

    5 0 Отговор
    Истината за тази афера няма да излезе.Батков си е бандит покрай Чорни. Обаче много се кефих ,как по медиите го пишеха , фалиралият милионер ,а за сина му ,милионерския наследник.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пепи

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Аз пък знам за едни дето им викат ЕвроРОМА.
  • 35 Рашку

    2 0 Отговор
    Невъзможно е да има такъв глупак, който при толко важна среща, да прати момчетата за зелен хайвер. Друга е истината, но Батков се срами да я каже.
  • 36 Артилерист

    1 0 Отговор
    Да се защитава такава излагация е первезно. Но това са истинските агиткаджии. За тях всяка критика на нашето е грешна. Така се държат и почти всички политици, но Борисов ще остане ненадминат рекордьор-маниполатор. Между другото отбора на сърцето му, когато прави от българските тимове игра в Шампионската лига, беше определен и като манипулативен-изключително точно, международно казано! Пожелавам на привържениците му(навиячи по сръбски) много здраве и успехи с любимия отбор. За да ни горчи като паднем, ама и да ни е много сладко, ако успеем да го бием.