19 Октомври, 2021 14:34 1 157 5

Правозащитни активисти призоваха за бойкот на Олимпийските игри през 2022 година в Пекин

  • олимпийски игри-
  • олимпиада-
  • пекин 2022-
  • бойкот-
  • природозащитници

Трима правозащитни активисти бяха задържани в понеделник, след като проникнаха на церемонията по запалването на олимпийския огън в Олимпия и издигнаха транспарант "Не на игрите на геноцида" и тибетски флаг

Правозащитни активисти призоваха за бойкот на Олимпийските игри през 2022 година в Пекин - 1

Часове преди предаването на олимпийския огън за Зимните Олимпийски игри през 2022 година в Пекин, на пресконференция в Атина правозащитни активисти призоваха правителствата по света, спонсорите и спортистите да бойкотират "игрите на геноцида", съобщи Асошиейтед прес.

Правозащитните групи, които предизвикаха инцидент по време на церемонията по запалването на олимпийския огън вчера, обвиниха Международния олимпийски комитет (МОК), че легитимира нарушенията на човешките права в Китай, като позволява провеждането на Зимната олимпиада в Пекин.

"За пореден път ставаме свидетели на лицемерието" на МОК, каза в гръцката столица Манди Макиън, изпълнителен директор на Международната мрежа за Тибет.

"Те връчват факлата с олимпийския огън на правителството на домакина, което е толкова далеч от всякакви (олимпийски) принципи, че изглежда, че живее в някаква изкривена реалност", допълни тя.

От своя страна в словото си на древния стадион в Олимпия в понеделник президентът на МОК Томас Бах заяви, че съвременните Олимпийски игри трябва "да бъдат зачитани като политически неутрално пространство".

Според правозащитниците обаче състоянието на човешките права в Китай се е влошило от 2008 г. насам, като твърдят, че Летните Олимпийски игри са "окуражили" Пекин.

Трима правозащитни активисти бяха задържани в понеделник, след като проникнаха на церемонията по запалването на олимпийския огън в Олимпия и издигнаха транспарант "Не на игрите на геноцида" и тибетски флаг. Още четирима бяха задържани извън зоната, а други двама при протест на Акропола в Атина.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чибадзе

    13 2 Отговор
    Олимпийски игри значи спорт без вражди, а "правозащитниците соросоидни" създават такива от нищото.
  • 2 124

    5 1 Отговор
    Браво на гръцката полиция.
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    5 1 Отговор
    Е какво общо има Китай с игрите, то Пекин нали е във Виетнам ‼️‼️‼️
  • 4 Крис51

    3 1 Отговор
    Китайците са се развихрили вече и хич не им пука за никакви човешки права. Системата им за социални кредити с изкуствен интелект вече действа и всички неудобни на компартията са изправени пред огромни предизвикателства как въобще да оцелеят - под определени точки социален кредит нямат достъп дори до обществен транспорт, може да останат без жилище и т. н. Освен Тибет какво ще кажат за уйгурите, подложени на тотален геноцид?
  • 5 Госあ

    0 0 Отговор
    Къде пък се хванаха китайците с тея глупости, не разбирам…. да похарчат една камара пари на вятъра и макаците да ги плюят после. Освен това, силата им са летните игри. Да ходят да мачкат там и тва е.