Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 14:00 1 432 4

Баща и 10-годишно момиче с тежък синдром покориха Бостънския маратон

  • бостънския маратон

Детето е приковано в инвалидна количка, но баща му няма намерение да го лиши от вълнението на спортните надпревари

Баща и 10-годишно момиче с тежък синдром покориха Бостънския маратон - 1
Снимка: Facebook

На 10 октомври в Бостън се състоя традиционният маратон в календара на леката атлетика, но причината, за да ви запознаем с резултатите от това състезание, не са в нечий рекорд или оспорвана надпревара. Този път искаме да ви покажем, че ограниченията на живота са само тези, които сами си поставяме. Доказателство за това е Грег МакКъртън и 10-годишната му дъщеря Абигейл, която е прикована към инвалидна количка заради Лейг синдрома ѝ, научихме от People.

Абигейл се ражда с това рядко неврологично заболяване през 2011 г., а лекарите прогнозират, че тя няма да преживее отвъд втората си годишнина. Бавно, но сигурно тя губи способността си да се движи и така и не проговаря, но семейството ѝ прави всичко по силите си, за да я накара да изпитва удоволствие от живота.

Грег тренира всеки ден още от тъмни доби, за да се подготви, както за предизвикателствата на ежедневието му, така и за да е на ниво, когато дойде време за поредното лекоатлетическо състезание.

В началото беше много трудно. Нямахме онези типични цели, които всички останали родители си поставяха за своите деца. Това ни тежеше много. Казаха ни, че тя няма да оцелее повече от 2 години, но очевидно успяхме да прескочим тази цел“, споделя 44-годишният татко.

През 2016 г. семейство МакКъртън стартира традицията с маратоните, а Грег разказва, че е черпил вдъхновение от дъщеря си, когато му е било най-трудно.

Тя разбира кога се мъча и тогава поглежда назад и ми се усмихва. Веднъж катерехме един хълм с по-голям наклон и аз се надвисвах над нея изтощено, а тя ме поглежда с усмивка. Това ме накара и аз да се усмихна и да забравя за трудността от състезанието“, разказва още таткото.

Грег и Абигейл МакКъртън са лицата на кампания за набиране на средства за изследване в борбата с Лейг синдрома, а само след участието си в Бостънския маратон успяват да наберат $10 000 долара за инициативата си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мето

    0 5 Отговор
    Да си седят там и да не се връщат в БГ.
  • 2 Гюл Бахча

    8 0 Отговор
    Браво пич! Велики сте 😘😘😘
  • 3 Гюл Бахча

    8 0 Отговор
    Това е невероятната разлика между идиотите тук и нормалните хора. Дете с аутизъм тук се гледа все едно е заразно от олигофрени като тоя над мен. Бил съм на състезание с доста параолимпийски участници в САЩ и не можех да повярвам каква уникална и сърцата подкрепа имаха от всички и всичко!
  • 4 Чук

    2 0 Отговор
    Чест и почитания