9 Ноември, 2021 22:30 1 590 2

Затваряме поредния цикъл от световните квалификации, но как ще приключи турнирът в Европа?

  • дания-
  • германия-
  • катар 2022

Част от нациите вече си подсигуриха местата, докато други ще се борят до последно

Затваряме поредния цикъл от световните квалификации, но как ще приключи турнирът в Европа? - 1
Снимка: Shutterstock

До началото на Световното първенство по футбол остава около година, което означава, че навлизаме във финалния етап на квалификациите.

Зона „Европа“ ще изигра последните си мачове от груповата фаза, за да подсигури 13-те си представителя на турнира в Катар. България вече изгуби и теоретични шансове за класиране, но отборът ни може да изиграе роля за амбициите на Швейцария след седмица.

Кои отбори вече се класираха?

Дания се превърна в първия сигурен участник, след като помете всичко по пътя си в Група F. „Червения динамит“ спечели и 8-те си мача до момента срещу Шотландия, Израел, Австрия, Фарьорските острови и Молдова. Оттук насетне отборът може да си позволи да експериментира в последните два кръга.

Германия спази традицията винаги да е един от първите на световните финали, независимо от поражението срещу Република Северна Македония през март. „Бундестима“ въпреки това има внушителните 8 точки преднина на върха в Група J.

Как се определят плейофите?

Плейофната фаза в Европа ще се проведе между 24-29 март 2022 г., като участие ще вземат 12 отбора. 10 от тях ще бъдат отборите, финиширали на второ място в груповата фаза, а останалите 2 ще бъдат определени от двата най-добри отбора от Лигата на Нациите, които не са успели да се класират директно за Мондиала и са извън споменатите десет в тази фаза.

След това жребий ще определи три потока от по 4 отбора. Квалификантите ще трябва да спечелят два мача, за да елиминират конкурентите от своя поток, докато накрая трите най-добри отбора не попълнят квотата от Европа за Световното.

Къде интригата е най-сериозна в групите?

Група А се очертава да е изключително интригуваща, защото битката на върха се заформи между тимовете на Сърбия и Португалия. Западните ни съседи понастоящем са с точка аванс, но и мач повече пред отбора на Кристияно Роналдо. Португалците гостуват на Ейре след два дни, но дори да спечелят, ще трябва да приемат сърбите в Лисабон на 14 ноември в пряк спор за първата позиция.

Ситуацията в Група B е много подобна, защото Швеция и Испания ги делят само 2 точки. Интригата обаче се заплита още повече, защото Гърция все още не се е отказала от мечтата си. „Елините“ имат две домакинства до края на цикъла, като едното е срещу Испания, а другото срещу Косово. В случай, че спечелят срещу „Ла Фурия“, футболната драма ще бъде гарантирана в последния кръг, когато съставът на Луис Енрике приема този на Ян Андерсон.

В групата на българите Италия и Швейцария очаквано ще се борят до последна кръв. На 12 ноември двете нации ще се срещнат в Рим, като до момента активът им е еднакъв. Но, какъвто и да е изходът от този мач, последният кръг ще бъде също толкова интересен. „Скуадрата“ гостува на Северна Ирландия, а „часовникарите“ ще приемат родните национали.

Световният шампион Франция може и към момента да заема първата позиция в Група D, но мястото на „петлите“ в Катар изобщо не е гарантирано. Украйна може и да има цели 6 равенства до момента, но при успех над Босна и Херцеговина може да притесни амбицираните финландци, които при две победи могат да оглавят таблицата. Но първо трябва да съберат 3 точки от Зеница и след това в Хелзинки да повторят подвига на „българските лъвове“ от 1993 г., когато „петлите“ отстъпиха на Стоичков и компания в една от най-големите драми в историята на квалификациите.

Белгия изглежда единственият фаворит, който на практика е сигурен участник на световните финали, но теоретично тимът трябва да изигра оставащите си мачове. „Червените дяволи“ имат 16 точки и само чудо би помогнало на Уелс да ги изпревари, независимо от факта, че имат директен мач помежду си. Все пак 5 точки аванс и домакинство на Естония се очертават като формален недостатък. Чехия пък ще стиска палци „драконите“ да не спечелят нито точка до края, за да се доберат до плейофите.

Нидерландия направи сама живота си труден в Група G със загубата още в първия кръг от Турция. Сега „лалетата“ са принудени да търсят задължителна победа в Подгорица срещу Черна гора, за да си подсигурят едно от първите две места, а след седмица ще трябва да реши всички в пряк сблъсък с Норвегия. Турците също не са се отказали от целта си, но за тяхно съжаление, не държат съдбата изцяло в свои ръце.

Русия и Хърватска имат само един спор в своята група и той е кой от двата тима ще се класира директно за Мондиала. Те дори имат пряка среща помежду си в Сплит след равенството помежду си през септември. Всеки от тях така или иначе би бил сред фаворитите дори на евентуален плейоф.

Англия също ще дочака последните си мачове със спокойствие. „Трите лъва“ имат 3 точки аванс пред Полша и 6 пред Албания, като именно срещу „орлите“ може да си гарантират първата позиция. Но в най-лошия случай, Гарет Саутгейт ще заведе играчите си до Серавале за последен мач със Сан Марино. И макар „островитяните“ да са симпатични, в исторически план те се борят за точка или две в хода на целия си квалификационен цикъл, а в настоящия все още нямат такава. „Дружина полска“ също държи положението под контрол, въпреки че има да се изправя срещу традиционно опасната Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fen

    2 3 Отговор
    Не ви ли омръзна бе, колко паузи тази есен? Дотук са три... и то за какво? За да гледаме на онези палячовци излагациите ли?
  • 2 Перуката

    2 1 Отговор
    Почваме подготовка за Европейското! Аз ще си къркам,това го мога най-добре...