1 Декември, 2021 18:45 1 918 1

Какво да очакват феновете от Манчестър Юнайтед на Ралф Рангник

  • ралф рангник-
  • манчестър юнайтед

Първо и сигурно - атакуващ футбол, който ще радва окото и на пристрастните, и на неутралните

Какво да очакват феновете от Манчестър Юнайтед на Ралф Рангник - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Изненадващо за футболната общественост Манчестър Юнайтед назначи за свой временен мениджър германския футболен специалист Ралф Рангник, който напусна директорската си работа в Локомотив Москва заради привилегията да води най-успелия английски клуб. Уточнението специалист е важно, защото, както се разбира и от предишното изречение, не през целия си футболен път Рангник се е занимавал с треньорство. През последното десетилетие той е по-често в ролята на спортен директор, директор "Футбол", което в превод е човекът, който мисли и прилага концепцията си за спортно-техническото развитие на даден футболен клуб. В случая на отборите на Ред Бул, на единия от които той е бил и старши треньор - Ред Бул Лайпциг, и то временен, какъвто бе обявен, че ще бъде и за "червените дяволи". С подробността, че в Англия статутът е не старши треньор, а мениджър - пост, който има по-широки правомощия.

Решението борда на Ман Юнайтед за характера на назначението на Рангник е дискусионно поради една основна причина. Макар и да не му се случва за първи път да е временна опция, Ралф Рангник е футболен визионер, а не "треньор-пожарникар", който се явява в различни отбори, за да ги изкарва от игровата и кризата за добри резултати. Той в рамките на около 5 месеца ще постави игрови основи, които ние много скоро ще забележим в играта на Манчестър Юнайтед и за които ще говорим по-долу, и в този ред на мисли човекът, който ще го наследи до голяма степен трябва да е негов последовател, за да може манчестърският гранд от лятото на 2022 да надгражда, а не да започва отново отначало.

За футболната си концепция 63-годишният Ралф Рангник е силно повлиян от Валерий Лобановски и Ариго Саки, а самият той има влияние на двама от вече изявените мениджъри във Висшата лига на Англия - Юрген Клоп на Ливърпул и Томас Тухел на Челси.

Всъщност, очевидно е, че в Манчестър Юнайтед са мотивирани за хода си с Рангник от успеха на германските мениджъри във Висшата лига. Клоп първо спечели Шампионска лига с Ливърпул, а след това ги върна на върха в Англия след 30-годишно прекъсване. С Тухел начело Челси за втори път стана европейски клубен шампион, а Ралф Хазенхютъл, който е начело на Саутхемптън вече няколко сезона, превърна "светците" в корав отбор и затвърди постоянно им присъствие в Премиър лийг.

Феновете на "червените дяволи" със сигурност са ентусиазирани от това, което ще предлага като продукция любимият им отбор под ръководството на новия си мениджър, а неутралните са любопитни и за това ще подгреем с няколко хипотези за бъдещия Ман Юнайтед.

Атакуващ футбол

Едно от най-сигурните неща е, че в следващите 5 месеца Манчестър Юнайтед ще играе атакуващ, директен футбол. Мачовете, в които "червените дяволи" бяха прибрани и изчаквателни с презумпция за недопускане на гол и добри контраатаки, ще останат в историята. За няколко месечния си период Рангник няма да има време дори да се замисли за промяна на някой от принципите, на които е залагал досега само за да постигне резултати. За него начинът на игра е водещ. Още повече, типът хора като него - визионери, много трудно загърбват идеите си.

Дискусионно е само по какъв начин Ман Юнайтед ще опитат да контролират мачовете си - дали с максимален контрол над топката в хода на целия мач или с максимална агресия и търсене на солидна преднина в резултата още в първите 15-20 минути.

Интензивна преса по целия терен

"Дивата" преса по терена е една от характерните черти на Рангниковия футбол и този факт затвърждава друг факт - влиянието, което Ралф Рангник е оказал върху Юрген Клоп и Томас Тухел.

Този фактор- пресата, в началото ще даде резултати и вероятно феновете на "червените дяволи" ще са в екстаз. Проблеми обаче може би ще се появяват някъде след 5-тия, 6-тия мач на такива интензивни обороти.

Първо - заради много сгъстената програма в английския футбол през декември. В такъв цикъл ротациите са задължителни, а когато пресираш много съперниците си - още повече, като в контекста на ротациите е спорно дали традиционно резервните футболисти на "червените дяволи" ще могат да бъдат достойни заместници на обичайните титуляри.

Второ - поради това, че не е ясно дали футболистите на Манчестър Юнайтед са подготвени да издържат на изисквания от Рангник интензитет. Чисто физически. Твърде е възможно през подготвителния му лагер през лятото, както и при тренировъчния процес между мачовете през сезона досега, отборът да е подготвян за доста по-малко тичане и фокусът да е бил в друг компонент от играта.

Манчестър Юнайтед ще продължи да инкасира голове

Футболът на Рангник не може да се характеризира като най-рационалния и поради това ще е логично и под негово ръководство манчестърският гранд да продължи да получава често попадения в своята врата. Много е малко времето за опитния германец до такава степен да развие идеите си на практика, че отборът, който му предстои да води, да е стабилен в защита. На Юрген Клоп това му отне 2-3 сезона, и то вземайки предвид обективния факт, че му се наложи да хвърли много милиони за Върждил ван Дайк, за да има качество в отбрана. Въпреки това, Ливърпул продължава понякога да се пропуква заради стила си на игра, но през шампионския сезон и сегашния "сухите им мрежи" са значително повече от прохождащите сезони с Клоп.

И в този ред на мисли проблем за Рангник ще се окаже и материалът в защита, с който ще му се налага да работи.

Единствено в първите няколко мача е възможно Ман Юнайтед да е солиден в отбрана. Чисто и просто заради ефекта на новия мениджър. Ще гледаме един отбор, който прави чудеса от храброст във всички зони.

Схема, която започва с 4

В кариерата си дотук Ралф Рангник е залагал на различни схеми на игра започващи с 4 - 4-4-2, 4-3-1-2, 4-3-3, 4-4-1-1. Факт, който значи, че той определя схемата според наличните му изпълнители, а не заради определени догма, в която сляпо вярва (поне по отношение на схемата е така). За това може да бъде похвален - така е правилно.

В редки случаи е използвал и схеми започващи с 3 - 3-5-2, 3-4-3, 3-4-2-1, 3-1-4-2, които са постройки с трима централни защитници и халф бекове, а дефанзивната им вариация започва с 5 - например 5-3-2, 5-4-1 и т.н.

Ще е интересно да разберем какво ще избере за настоящия си отбор, но е по-вероятно да се спре на нещо с 4 и ако трябва да се гадае - може би 4-3-3 или 4-2-3-1 са най-логичните с оглед наличното в Манчестър Юнайтед.

Серия от поредни победи

След дербито с Арсенал утре има предпоставки да се очаква, че Манчестър Юнайтед може да постигне няколко поредни победи.

Факторите са два - новият мениджър и програмата.

От 5 декември до 3 януари на "червените дяволи" предстоят 8 мача - 7 от Висшата лига и 1 от Шампионската лига и нито един от тях няма статут на дерби, на мач, в който Ман Юнайтед има срещу себе си отбор от своя ранг.

А именно: домакинство на Кристъл Палас, домакинство на Йънг Бойс, гостуване на Норич, гостуване на Брентфорд, домакинство на Брайтън, гостуване на Нюкасъл, домакинство на Бърнли и домакинство на Уулвърхемптън.

Прави впечатление също, че повечето от двубоите ще са домакински, на "Олд Трафорд". Такъв ще е и утрешният с Арсенал, от който не е изключено да започне хипотетичната победна серия.

Противоречия и напрежение

Ралф Рангник като всеки германец в професията със сигурност ще настоява нещата да се случват по неговия начин.

В текущия щаб на Манчестър Юнайтед британското е много силно преобладаващо, а в редовете по-горе стана дума за физическата подготовка на отбора. Тя е правена от англичани и именно по това направление е възможно да има сериозно несходство - в методите им и схващанията на Рангник.

Друг забележителен факт е, че германецът неведнъж е изтъквал неодобрението си към т.нар. "звезди" в отборите. В Ман Юнайтед е една от най-големите в конкретния смисъл на думата - много индивидуално футболно качество и много, много его и суета. Да, познахте - за Кристиано Роналдо става дума. Хармонията между него и Рангник няма да е лесна за постигане и конфликтите са доста възможни. Не само заради особеностите на характерите им, но и заради това, което германският мениджър ще изисква от португалската суперзвезда на терена. Също и поради вероятността титулярното място на Кристиано Роналдо да престане да бъде гарантирано.

Но пък трябва да си оставим и вратичка за хипотеза, при която новият мениджър на Ман Юнайтед подхожда прагматично към португалеца. Не е невъзможно.

Какво ще предложи новият Манчестър Юнайтед на Ралф Рангник и дали предварителните очаквания ще се оправдаят - отговорите ще имаме скоро. А те ще започнат да излизат наяве още в утрешния мач с Арсенал, въпреки че Рангник няма да води отбора от треньорската зона, където отново ще бъде Майкъл Карик.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Filo

    1 0 Отговор
    Добре, че разкараха некадърника Оле, макар и късно, но по-зле няма как да е.