Last news in Fakti

29 Декември, 2021 15:55 783 0

Килде с нов триумф в супергигантския слалом

  • александър килде-
  • александър аамод килде-
  • световна купа-
  • световна купа по ски-алпийски дисциплини-
  • супергигантски слалом-
  • супергигантския слалом за мъже

"Невероятно е. Със сигурност карането ми беше на границата, но това беше моят план - да съм много бърз. Днес беше страхотно състезание", каза норвежецът след победата

Килде с нов триумф в супергигантския слалом - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Носителят на Големия кристален глобус за 2020 година Александър Аамод Килде (Норвегия) спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в италианския зимен център Бормио. 29-годишният Килде направи силно спускане на пистата "Стелвио" и финишира за 1:27.95 минута. Така той записа четвърта победа за сезона, десета в кариерата си и шеста в тази дисциплина. Успехът му е трети пореден в супергигантски слалом от началото на кампанията.

"Невероятно е. Със сигурност карането ми беше на границата, но това беше моят план - да съм много бърз. Днес беше страхотно състезание", каза Килде след победата.

11 месеца след скъсана кръстна връзка на дясното коляно, 29-годишният Килде прави силен сезон след двата му успеха в началото на месеца в Бийвър Крийк и на 17 декември във Вал Гардена (Италия).

Втори на 72 стотни от секундата изненадващо се нареди Рафаел Хаазер от Австрия, за когото това е първи подиум в кариерата. Световният шампион в супергигантския слалом и в спускането от Кортина Д'Ампецо 2021 Винсент Кирхмайер от Австрия завърши трети с пасив от 85 стотни.

Лидерът в генералното класиране Марко Одермат (Швейцария) е осми на 1.43 секунда. Победителят от вчерашното спускане в Бормио Доминик Парис (Италия) остана едва 24-и на 2.18 секунди след победителя.

Носителят на Големия кристален глобус за миналия сезон Алекси Пентюро (Франция), който не е специалист в скоростните дисциплини, се класира на 23-о място.

В генералното класиране за Световната купа води Марко Одермат (Швейцария) със 745 точки, пред Александър Аамод Килде с 469 и Матиас Майер (Австрия) с 447 точки.

Българинът Алберт Попов е 73-и с 39 точки, а Камен Златков - 103-и с 12 точки.

В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината начело е Килде с 300 точки, пред Матиас Майер с 230 и Одермат с 219 точки.

Утре в Бормио предстои нов супергигантски слалом за мъже.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА