Last news in Fakti

19 Април, 2013 20:34 2 126 0

Калчев поиска оставката на Петър Стойчев

  • калчев-
  • оставка-
  • петър стойчев

Стойчев гони клубове на ЦСКА

Калчев поиска оставката на Петър Стойчев - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на ОСК ЦСКА Георги Калчев поиска днес оставката на спортния министър Петър Стойчев, както и държавата да реши проблемите им с базите. Причина за това са изпратените предупредителни писма от Министерството на физическото възпитание и спорта до пет клуба - борба класически стил, джудо и самбо, спортна гимнастика /2 зали/ и вдигане на тежести, да освободят до 26-ти април ползваните от тях спортни обекти на 4-ти километър. Освен това Калчев поиска среща с президента Росен Плевнелиев и с премиера Марин Райков.

Получили сте писма за изгонването на четири клуба. Защо мислите, че това е целенасочена атака срещу Обединени спортни клубowe ЦСКА? Kакви са мотивите на министерството?

Получиха се писма последната седмица -  5 от 10-те клуба останали на Обединен спортен клуб ЦСКА да напуснат залите си. Мотивите са несъстоятелни. Ние сме ги обсъждали и с предишното ръководство на министерството. Няма други клубове в България, които да плащат наеми и в София, и в цяла България . ЦСКА са единствените клубове, които по този начин са тормозени и не им се дават клубовете на концесия, както на всички останали. И това го говорим от години. За съжаление керванът си върви, нещата си продължават по същия начин. От предишната пресконференция през ноември миналата година до сега наемите са увеличени 3-4 пъти и достигат до 2 хиляди лева на месец. Затова именно на днешната пресконференция ние обявихме официално, че искаме оставката на  министър Петър Стойчев, който е много, много скандален. Няма да напуснем залите, ще се барикадираме, ще се бием. Очакваме той да напусне. Ако остане, ще направи повече поразии. И нека тези, които са го назначили, да се поправят.

Това правителство дойде на власт, за да помири и успокои обстановката, а той ежедневно взривява спортната общественост с някакви действия.

Три години водим преговори, стигнахме до някакви заключения, че не е равнопоставено, че не е нормално ЦСКА да издържа залите на държавното спортно училище. То е спортно училище на ЦСКА, но се води „Държавно спортно училище Генерал Владимир Стойчев“. Забранено е да се казва, че е на ЦСКА.  Левски и Славия отдавна получиха базите си - и не плащат наем. Зарадвахме се, че нашите бази бяха прехвърлени от Mинистерството на отбраната към Mинистерството на спорта. И вместо да подпишем по-добри договори, наемите ни се вдигнаха четири пъти. Най-абсурдното е, че даваме лични средства, за да стегнем залите, след това идват оценители и ни вдигат наема, защото залата вече изглежда по-добре. Не искаме помощ от държавата, а само да ни махнат наема. Искаме да ни предоставят базите дългосрочно и безвъзмездно. Това са фактите.

Какво подозирате Вие - отношение към ЦСКА или продължаване на политиката на предишното правителство?

Ние нееднократно сме заявявали, че тази дискриминация и този двоен стандарт срещу ЦСКА, естествено не са случайни - те са политически решения. Не може да ни обясняват, че тази база е държавна и по закон не може да се дава без наеми. Ние изобщо нямаме претенции за собственост, ние сме там откакто са създадени, от 30-40 години в тези зали.

Искахте ли все пак да разговаряте с Петър Стойчев преди да поискате неговата оставка?

Стойчев не пожела да ни приеме. От министерството ни заявяват: „Да записани сте, чакаме, ще ви се обадим“. Никой не ни се обажда и получаваме изведнъж едни такива писма, които за нас са доста арогантни, защото отново ни взимат 5-6 клуба наведнъж, които са половината от оцелелите на практикa. Така искат да ликвидират Обединен спортен клуб окончателно. Ако Стойчев е дошъл с тази задача, нека да го обяви ясно, че е дошъл като един вид “Левскар” и трябва да ни закрие. На практика клуба ЦСКА е репресиран, заради червения си цвят. Убедихме предишния министър Свилен Нейков, че няма как това да продължава, че клубовете не са търговски дружества и нямат никакви приходи, никакви постъпления, защото спонсори много отдавна няма в България и това ще доведе до ликвидирането им. Има само едно решение. Не за помощ говорим, а да свалят наемите, за да ни дадат възможност да ползваме тези средства за спортни календари, за дейност и т.н.  Обединен спортен клуб ЦСКА е  част от новата история на България. Не говорим за средства за помощ, а да махнат несправедливите наеми и положението, в което клуба е поставен да самоиздържа залите, да прави основни ремонти, се отнася само за ЦСКА. Общините и държавата е длъжна да поддържа залите, никой освен ЦСКА не плаща на държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА