Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 21:15 4 127 9

Антирекорд беляза зимните Олимпийски игри в Пекин

  • олимпийски игри-
  • пекин 2022

Най-големият международен спортен форум се провали в борбата за зрителския интерес

Антирекорд беляза зимните Олимпийски игри в Пекин - 1
Снимка: БГНЕС

Зимните Олимпийски игри в Пекин приключиха успешно през изминалия уикенд, но надпреварата регистрира антирекорд по отношение на зрителския интерес, по информация на The New York Times. Данните, които изданието събира, са от праводържателя за излъчването на Игрите на територията на САЩ - NBC.

Оказва се, че средно 11,4 млн. души са наблюдавали атлетическите състезания в Пекин, което е с цели 7 млн. по-малко от Олимпиадата в Пхенян преди 4 години.

Общо 160 млн. зрители са си пуснали телевизорите в периода 4-20 февруари, за да следят изявите на американските зимни спортисти и техните конкуренти за медали.

Пандемията за пореден път бива посочена за основен виновник за лошите телевизионни резултати, макар парадоксът да е, че хората би следвало да имат повече време за телевизия през изминалите вече две години и половина, отколкото преди. Но това явно е лесният отговор.

И все пак липсата на публика по трибуните се оказва сериозен минус и за изживяването на зрителите от дистанция. Все пак форум от подобни мащаби има за цел и да представи местната култура на страната-домакин и в същото време да даде възможност на гостите от чужбина да внесат собствения си колорит.

Спортистите от своя страна бяха подложени под безпрецедентен контрол, граничещ на моменти с условията в затвор с лек ограничителен режим. Маските и социалната дистанция бяха повече от задължителни, като дори в ресторантите една огромна част от процеса по приготвяне и сервиране на храната бе машинизиран.

Геополитическото напрежение също даде своето отражение. Всичко започна с тенисистката Пенг Шуай, която обвини високопоставен член на Комунистическата партия в изнасилване, след което изчезна от публичното пространство, а, когато се появи, поведението ѝ бе лишено от всякаква емоция, като мнозина заявиха, че последвалите ѝ оправдателни думи са изказани под натиск с опрян пистолет до главата.

В същото време Вашингтон и редица други световни столици обявиха, че официалните им делегации ще бойкотират Игрите в знак на протест срещу сигналите за нехуманно отношение към работниците, помогнали за изграждането на Олимпийското село.

Не бива да забравяме и допинг-скандала с 15-годишната рускиня Камила Валиева, която бе разкъсана от критики, след като бе установено, че е използвала забраненото вещество триметазин, за да се подготви за състезанието. Фактът, че все още е непълнолетна обаче не позволи тя да бъде изключена от шампионата, но Международният олимпийски комитет обяви, че ще отмени церемонията по награждаването във фигурното пързаляне, ако тя спечели медал. Валиева в крайна сметка остана четвърта, но усещането, че умишлено направи нужните грешки, за да не попадне на почетната стълба, остават.

Зимната Олимпиада в Пекин тази година със сигурност ще остане в историята с редица негативи, но остава и надеждата, че те ще избледнеят с времето, за да може постиженията на спортистите да изпъкнат на преден план.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    27 2 Отговор
    Защо всичко се определя от това какво се гледа в САЩ?
  • 3 Сатана

    24 1 Отговор
    Не гледам вече спортове ,в които участват натъпканите с химия Афроамериканци.Също така не харесвам техните измислени състезания нямащи нищо общо с традиционните зимни спортове.И най-вече,не харесвам глупавите коментатори на Националната телевизия.Толкова са тъпи та чак скърцат.
  • 4 Aлфа Bълкът

    16 5 Отговор
    Това пързаляне с кънки най-скучната работа, наредят се като в Ф1 един след друг и никой не може да изпревари предния. Стане някой гаф да се блъснат, че да стане интересно. А и общо взето състезанията не бяха подредени правилно за тв излъчване. Оляха се с това фигурно пързаляне по Евроспорт и БНТ, не разбрах въобще имаше ли ски спускане тази година?
  • 5 Някой

    23 0 Отговор
    Не знаех, че е имало игри в Пхенян. В Северна Корея?

    Сериозно ли? Редактор нямате ли?

    Коментиран от #7

  • 6 ами гафа в бобслея

    9 0 Отговор
    Имаме най-качествен боб(Смилянският),а не ни допуснаха. Що, бе?
  • 7 Дейвид

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Ами може и да имало, но да не сме разбрали. Сигурно Кимчо ги е откривал! А джурналето и редактрчето са били акредитирани от бнт-то
  • 8 Пекинска Патица

    7 1 Отговор
    Пхенян или Пьончанг
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.