Last news in Fakti

28 Февруари, 2022 09:54 667 0

Сериозен ръст на печалбите за 2021 година отчете Формула 1

  • формула 1-
  • спорт

През 2020 г. Формула 1 понесе сериозни удари от разпространението на коронавируса

Сериозен ръст на печалбите за 2021 година отчете Формула 1 - 1
Снимка: БГНЕС

Формула 1 отчете сериозен ръст на печалбите за 2021 г. Спортът претърпя големи загуби заради началото на пандемията от COVID-19 през 2020-та. Въпреки това световният шампионат успя да се възстанови финансовото и обяви печалба от 92 милиона щатски долара за миналата година.

През 2020 г. Формула 1 понесе сериозни удари от разпространението на коронавируса. Проведоха се само 17 надпревари, а страни като Австрия, Великобритания и Бахрейн приемаха по два старта. В същото време отпаднаха състезанията в Австралия, Япония, САЩ, Мексико, Бразилия, Канада, Нидерландия, Франция, Монако, Азербайджан, Сингапур, Китай и Виетнам. По-голямата част от състезанията се провеждаха без публика или бяха с ограничен капацитет на зрители.

Благодарение на повечето публика и състезания, Формула 1 регистрира приходи от 2,136 млрд. долара, което е почти двойно в сравнение с по-миналата година. Тогава бе само 1.145 млрд.

Това позволи на Формула 1 да регистрира чиста печалба от 92 млн. след разпределянето на парите между десетте отбора на стартовата решетка. През 2020 г. бе отчетена загуба от 386 милиона. За това спомогна и еднократното заплащане за отмяната на Гран при на Виетнам, което трябваше да дебютира през 2020, но така и не се проведе първо заради COVID-19, а впоследствие и заради ареста на главния организатор.

„2021-ва бе впечатляваща година за Формула 1 във всяко едно отношение. Състезанията бяха невероятни, а приходите бяха значителни“, сподели главният изпълнителен директор Стефано Доменикали.

„Продължаваме да надграждаме върху тази силна основа. Очакваме с нетърпение рекордният календар с 23 старта, новите правила и дизайн на болидите.

Ръководството на Формула 1 посочи основната причина за повече приходи през 2021 г. Това е по-големият брой зрители по трибуните. след като повече надпревари позволяваха присъствието на фенове.

„Присъствието на фенове беше ограничено на някои места. В течение на годината ограниченията станаха все по-леки, което позволи наличието на множество зрители по трибуните във финалната четвърт на сезона“, заявиха от Либърти Медия.

„Печалбите от състезанията също се увеличиха, най-вече заради наличието на допълнителни пет старта и повече такива извън Европа. В тази графа влиза и еднократна такса за прекратяване на договор със състезание, което оригинално трябваше да се проведе в началото на сезон 2020.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА