Last news in Fakti

10 Май, 2013 11:41 1 981 0

Георги Калчев: Моята кауза е ясна. Спасение и развитие на българския спорт!

  • георги калчев
Георги Калчев: Моята кауза е ясна. Спасение и развитие на българския спорт! - 1
Снимка: БГНЕС

Г-н Калчев, Вие сте водач на листата на 24 МИР в София  на ПП „Лидер”.  Кое Ви накара да влезете в политиката?

Веднага искам да уточня, че не съм партиен член на никоя партия, а съм независим кандидат, издигнат от Гражданско сдружение  “ГЛАС” - Гражданска Лига за Активно Сътрудничество” , което е в коалиция с ПП “Лидер” и още няколко граждански сдружения. Не регистрирахме коалицията, защото прагът за коалиции според избирателния закон е 8%. Политическите партии на статуквото очевидно не обичат новаци и не допускат „вътре” в парламентарната политика.  Прави чест на ПП “Лидер”, че ни предостави без условия не просто някакви, а първите места в листите за райони, които ние сме посочили. Особено ценя това, защото нагледно показа как една партия даде реална възможност за личности от гражданското общество. Всъщност това е модел за правене на съвременна политика. Политиката е преди всичко въпрос на доверие и отговорност.

Коректното отношението на тази партия към гражданите изигра важна роля в решението ми да  приема предложението. Но най-важното е, че вътрешното съм убеден, че именно хора като Христо Ковачки, Гриша Ганчев, Кирил Вътев и други бизнесмени знаят как да изведат България към по-добри дни. Те не са от тези, които само говорят. Те са хора които са доказали с делата си, че са съзидатели, че умеят да създават работни места и да хранят десетки и стотици хиляди семейства.

“Лидер” е  партия, която се надявам да обедини все повече икономиката и политиката в полза на обществото и да получи подкрепата и на гражданските сдружения.

Лесно ли се взима подобно решение?

Не, разбира се. Няма лесни решения, защото тук преди всичко става въпрос за поемане на отговорност към обществото. Имах доста безсънни нощи, защото като повечето българи  и аз имам негативно отношение към състоянието до което ни е докарала политиката. 

В крайна сметка, реших че само с обикаляне по улиците и с палатки по площадите трудно ще се постигне желаната промяна... С масово гласуване за нови, конкретни хора, доказали се в живота, независими и лоялни, бихме могли да преобърнем  нещата за доброто на България. Партии, допуснали да бъдат компрометирани, нямат място в бъдещи управления. Стига сме избирали „по малкото зло”. Време е да се размърдаме и да бъдем по активни, да поемем лична отговорност.

А какво става с ЦСКА?

Всички знаят, че от 13 години водя борба ЦСКА да бъде спасено не от друг, а от собствените ни политици. Те не искат ЦСКА да го има. Като че ли на входната вратата към властта е написано с големи букви ”Ликвидирай ЦСКА!” Всеки, който дойде на власт, веднага почва с нас!!! Първо ни отнеха базите без причина. Ние си бяхме изцяло на самоиздръжка!  А след това поголовно и безнаказано разграбиха базите!

После депутати си създадоха свое частно ЦСКА, за да могат да си перат  през него... милионите си. В крайна сметка не вложиха и лев за поддръжка и оставиха комплекса да се доразруши. Нашата зала по борба при дъжд  тече като из ведро, а те ни искат 1100лв. Наем! От 20 години аз с хората от борбата я поддържаме сами, а те я пускат на търг и пращат хора да я оглеждат. Така е с всички останали клубове на ЦСКА. Затова  все още сме  в състояние на закриване, защото клубовете ни плащат общо между 180 000 и 200 000 лв годишно само за наеми (без футбола-който е по зле ). Нямаме никакви привилегии. Напротив има постоянен натиск от самозабравили се представители на държавата. Това, което ще кажа, може да прозвучи силно, но ще го кажа с много разочарование.  И на еничари да бяха оставили да управляват държавата, нямаше да я съсипят така!

Имате ли обяснение защо се случва това и как да го променим?

Ами няма круша без опашка. Защо Свилен Нейков оказваше натиск да се прехвърлят базите към спортното министерство? Едва ли е без причина. Това са огромни имоти в центъра на София - близо 100 декара. Едва ли ги е искал за да оправи тежкото ни положение.

На мен развитието на всичко, което се случи в България за последните две десетилетия, много ми наподобява на това, което се опитваха да направят с ЦСКА. Създаване на хаос, разрушаване на действащи структури, разграбване, разделяне и противопоставяне, поддържане на нисък стандарт на съществуване и липса на съпротивителни сили. Как няма да сме бедни?

И аз някога вярвах, че СДС ще промени България към добро. След това повярвахме на Царя, че ще оправи България за  800 дни.  Знаете какво стана. В тройната коалиция вярваха само трите партии, а в Бойко вярвахме всички! Но всички за съжаление се провалиха... Защото те всички трябваше да се доверят първо на народа си и да обединят обществото във важни за него цели. А после да търсят признание навън. Който не се е опрял на достойнството на народа си и на неговите естествени и доказани личности, е сбъркал. Това е валидно и за икономиката, и за културата, и за спорта, за всички важни за обществото области.

В този смисъл моята кауза е ясна. Спасение и развитие на българския спорт. Заедно с икономиката, образованието, здравеопазването, стратегическа цел трябва да бъде и спортът. Той е жизненоважен за цялото ни общество, за нацията и нейното достойно място в Европа и света. Затова съм убеден, че трябва да се опитаме да променим това продънено политическо статукво отвътре. Отвън става само с революции. Крайно време е да се преборим за нашето настояще и за бъдещето на децата ни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА