Last news in Fakti

10 Март, 2022 12:30 3 277 11

Нов в Лудогорец едвам вързвал двата края, продавал лакомства с количка на панаир

  • тиаго-
  • лудогорец-
  • крузейро-
  • футбол-
  • трансфер

Бакшишите отивали за билети за автобус… до базата на отбора

Нов в Лудогорец едвам вързвал двата края, продавал лакомства с количка на панаир - 1
Снимка: ludogorets.com

В последния ден на трансферния прозорец Лудогорец успя да финализира покупката на голмайстора Тиагo. 20-годишният бразилец бе взет от изпадналия в сериозни затруднения местен гранд Крузейро, който в момента е във втора дивизия, а със спасяването му се зае легендата Роналдо.

Около евентуалното привличане на играча се зашумя още в дните преди Коледа. Тогава се говореше за оферти от пет европейски клуба за младока, който в Крузейро бе донякъде и под сянката на Еду - рядко успяваше да го измести от стартовата единайсеторка, по-често бе до него на терена.

Затова и желанието му бе да поеме към Европа. В крайна сметка офертата на Лудогорец, който извади около 550 хиляди евро за 70 процента от правата му, бе най-добрата за футболиста и той реши да опита ново предизвикателство. Така рано-рано извървя пътя от юношеския до европейския футбол.

Игор Тиаго Насименто Родригес, както е пълното име на играча, е роден на 26 юни 2001 г., висок е 188 сантиметра. Той е продукт на школата на Вере.

Попада под прожекторите през 2018-а. Тогава играе за тима до 17 години в щатското първенство Паранаензе. Помага на отбора да спечели титлата, след като реализира 14 попадения и финишира втори в голмайсторската листа.

Скаутите на Крузейро го забелязват и го предлагат на спортно-техническия щаб. Тиаго е извикан на проби, правят му и пълни функционални изследвания.

След дълго чудене дали е перспективен, в крайна сметка получава печат „одобрен“. Така през март 2019-а клубът го взима под наем. Но не за първия тим, а да бъде част от юношеските и младежката формация.

Въпреки това крачката до професионалистите вече е много малка. За да стигне до нея обаче момчето е положило много усилия, минало е и през редица лишения. Всъщност, за да може да си позволи да ходи на тренировки във Вере, се налага да работи.

Той е бил продавач на панаир, работил е на количка за лакомства. Заплатата му отивала за най-належащите нужди на семейството. А бакшишите били за билети за автобус… до базата на отбора.

С Тиаго в младежката формация се захваща откривателя на доста играчи Винисиус Попо. Резултатите не закъсняват. Тиаго бързо става голмайстор на отбора до 20 години и в 15 мача вкарва 8 гола.

Сътресенията в клуба пък водят до това Попо да бъде назначен за наставник за мъжете, което означава и промоция за младока. Причината – умело се придвижва между линиите, мощен е, знае как да нахлува от задна позиция и да завършва.

Тиаго едва ли ще забрави датата 23 януари 2020 година. Тогава прави официалния си дебют за Крузейро в двубой от щатското първенство Минейро 1. Излиза на терена с фланелката с №18. Тъкмо изтича 18-ата минута и 18-годишният нападател пронизва мрежата. Малко след това получава контузия и трябва да бъде заменен принудително. Успешният му дебют обаче е отразен подобаващо, а местните медии пишат, че Крузейро вече има „малко съкровище и бъдещ голмайстор“.

„Работя за това от началото на миналата година. Знаех, че ще си извоювам дебют при професионалистите. Успях! Още по-радостен съм, че вкарах още в първия си мач. След гола не се сдържах и отидох веднага да целуна майка си и брат ми на трибуните. Те са хората, които не спряха да вярват в мен, да ме подкрепят и окуражават в това дълго пътуване“, разказва през сълзи Тиаго.

От лекарския щаб правят всичко възможно да го вдигнат бързо на крака. Когато това се случва Крузейро започва незабавни преговори за привличането му за постоянно.

На 15 февруари 2020 г. от клуба обявяват, че са го откупили, а новият му договор, който е с подобрени финансови условия, е до края на декември 2023 година. През същия сезон участва и в 18 двубоя в серия Б, но в тях не вкарва.

През 2021-а е на терена в 25 шампионатни мача, в които е точен 4 пъти. От началото на 2022-а записва 7 двубоя в щатското първенство Минейро 1, в които е точен 2 пъти. Последният му гол бе на 12 февруари при 3:0 над Томбензе. Кога ще бъде първият за Лудогорец?


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    Как се пише-връзвам или вързвам?
    Правилно е да се пише връзвам, но вържа. Според правилото за групата ър/ръ в многосричните думи‼️

    Коментиран от #9

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    Поне сега има гугъл , за НЕграмотни‼️ Ние може да бъркаме, ама щом искаш да си журналист , а не мисирка - НЕ ‼️
  • 3 те такива са всички

    1 2 Отговор
    изпадналяци дето нямат пукнат грош а тук взимат голяма заплата и дали си намират бели жени нали трябва да сме в крак с модата що го има на запад значи и тук трябва да го има
  • 4 А аз

    3 1 Отговор
    Паднах от клона ,ще ме вземете ли в Луногорец

    Коментиран от #8

  • 5 Гост

    0 1 Отговор
    Тоя защо се казва Игор?Няма нищо "Игорско" в него
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БАХУРА

    1 1 Отговор
    Чакай ти от Домуса пари
  • 8 Литекс София

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "А аз":

    Като резервен вариант пробвай в Литекс София.
  • 9 Така е, има грешка

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    в заглавието. Кое е това правило "за групата ър/ръ в многосричните думи"?
  • 10 само така

    0 0 Отговор
    Айде наштиии,... дайте му пари на човека, лукс апартамент, кола,.. обзаведете го с плеймейкалейка
    Ето това е животът,... а родните футболисти да ръпат върбови клонки , и да ревем ХУДБУЛАТ НИЙ Е ОПАДАК
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.