Last news in Fakti

15 Май, 2013 11:01 1 617 0

Проклятие тегне над Бенфика

  • проклятие-
  • бенфика-
  • челси-
  • финал-
  • амстердам-
  • лига европа
Проклятие тегне над Бенфика - 1
Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Преди повече от половин век Бела Гутман проклина Бенфика. Португалският клуб се отнася некоректно с него и не му изплаща финансови задължение. Унгарският треньор казва на лисабонци „100 години няма да спечелите европейско отличие“. Оттогава „орлите“ достигат пет пъти до финал в европейски турнир, като губят всичките мачове. Последното спечелено отличие е от далечната 1962 година, когато Бенфика побеждава Реал (Мадрид). Тогава срещата се играе в Амстердам.

По ирония на съдбата, тази вечер холандската столица приема финала на Лига Европа, който е между отборите на Бенфика и Челси. Лондончани ще се опитат да станат първият клуб, печелил този турнир след триумф в Шампионската лига в предходния сезон. „Сините“ могат да се наредят до колоси като Байерн, Ювентус и Аякс, които са вдигали всички европейски купи. А Бенфика... те просто ще опитат да се отърват от това проклятие и да ликуват в Лисабон със златото.

Бенфика се справи с конкуренцията на Байер (Леверкузен), Бордо, Нюкасъл и Фенербахче, за да стигне до мечтания финал. Треньорът Жорже Жесус няма проблеми с контузени играчи и ще разчита на най-доброто, с което разполага. Нападателят на „орлите“ Оскар Кардосо се е разписвал шест пъти в последните десет мача на Бенфика срещу британски отбори. Интересен факт преди финалния сблъсък е, че Бенфика има точно два пъти повече мачове в европейските клубни турнири от Челси – 362 на 181. Погледнато исторически, лисабонци имат предимство с опита си, но „сините“ от Лондон няма да се дадат лесно и ще искат да запишат името си със златни букви в историята.

Челси отстрани Спарта (Прага), Стяуа, Рубин и Базел, за да стигне до финала. Рафа Бенитес няма да може да разчита на контузените Джон Тери и Еден Азар. Фернандо Торес ще води атаката на лондончани. През миналата година двата отбора се изправиха един срещу друг в Шампионската лига. Челси отстрани „орлите“ след две победи на четвъртфиналите и вдигна „ушатата“ купа.

Очаква ни невероятно шоу, в което единият от двата отбора ще пренапише историята си, а другият... ще я проклина.

Вероятни състави:
 

Бенфика (4-2-3-1)

Артур, Перейра, Луизао, Гарай, Мелгарейо, Матич, Перес, Салвио, Лима, Гайтан, Кардосо

Челси (4-2-3-1)
Чех, Аспиликуета, Кейхил, Иванович, Коул, Луис, Рамиреш, Оскар, Мата, Моузес, Торес


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА