Last news in Fakti

12 Юни, 2022 17:38 3 821 10

Петрич посрещна покорителката на Еверест и Лхотце Силвия Аздреева

  • силвия аздреева-
  • еверест-
  • лхотце-
  • петрич

Не заплаках, когато кацнах в България, но в моя град това се случи, призна тя 

Силвия Аздреева, която покори два осемхилядника в рамките на 27 часа, се върна в родния Петрич. Там я очакваше повече от емоционално посрещане - множество деца, съграждани и специална изненада по идея на Община Петрич - учителките на Силвия от детската градина, основното училище и гимназията и директори на учебните заведения, от които започва пътят ѝ към Еверест. Малки дечица дори направиха своеобразна възстановка на дните на малката Силвия в градината, рисуваха върхове, а след това ѝ подариха рисунките, предава sportal.bg.

Силвия Аздреева се превърна във втората българска жена, изкачила Покрива на света, и първият българин, стигнал последователно Еверест и Лхотце - за 1 ден, 3 часа и 45 минути.

"Не заплаках, когато кацнах в България, но в моя Петрич това се случи. Благодаря ви за топлото посрещане, за подкрепата и силата, която ми давате. Винаги ще бъда с Петрич", бяха първите думи на Силвия Аздреева, която беше посрещната с огромно вълнение, радост и гордост.

От името на кмета Димитър Бръчков заместник-кметът Борислав Коларов поздрави алпинистката и ѝ връчи Почетния знак на Петрич.

"Ти, Силвия, показа по най-невероятния начин борбения дух на петричани, избра трудния път, но не се върна нито крачка. И успя! Бъди пример и с обичта, която носиш в сърцето си към родния Петрич, който е един от малкото градове в света, чието знаме достигна и се развя на 8 848 метра височина. Благодарим ти! Горди сме!", каза заместник-кметът Борислав Коларов.

Последва най-емоционалната част по време на посрещането на Силвия в сградата на общината - срещите с децата и с нейните учители и директори на ДГ "Здравец", IV ОУ "Христо Смирненски" и ПГИТ "Проф. д-р Асен Златаров". Силвия Аздреева получи и почетния знак на професионалната гимназия по икономика и туризъм, която е завършила. От колектива на основното си училище получи написано с обич за големия подвиг стихче, а от детската градина рисунки на планина Беласица, навръх Мусала и Еверест.

Пътят на Силвия Аздреева до най-високата точка на планетата и до връх Лхотце беше онагледен със снимков материал на видеостена. Тя бе официално поздравена и от Българската федерация по катерене и алпинизъм. Над един час тя даваше автографи на малки и големи от родния си град и им отговаряше на въпроси за уникалното си постижение.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    15 0 Отговор
    Нещо за шерпите нема ли да каже 😉 Иначе, евала все пак ! Но това си е фейсбук постижение. Пак по добре от парцалите, дето ни ги показвате. Момичето е хубаво, освен това
  • 2 фгхйк

    7 0 Отговор
    Кои други върхове е качвала?
  • 3 Сандо

    2 0 Отговор
    ....втората българска жена ....и първия българин ....Когато учиш повече английски,отколкото български - ето това е резултата!
    А на момичето - БРАВО !!!Гордея се с постиженията на такива българи и особено българки!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Еверест - Лхотце се прави редовно, не е никакъв проблем с кислород, когато всичко е екипирано и подготвено и с теб има двама шерпи при добро време. Разбира се, трябва да имаш среднофизическа подготовка. Нелепото е, че големия Уели Щек загина именно на там при подхлъзване при едно от рекордните си соло изкачвания.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Мине се не мине и пак изкарате....Нееекойй покорител...Едно време шерпите са носели до върха хилари!Сега вероятно е същото.Що се излагате,ако там имаше манатарки щях да се качвам на всеки 9 дни да ги обирам.....дори нямаше и да разберете!

    Коментиран от #7

  • 7 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Заради шерп загина Христо Проданов. А ти манатарка едва ли си виждал некога

    Коментиран от #8

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    В Изминалия четвъртак смъкнах над 4 килограма манатарка ,пачи крак .Отделно за супа намерих гъби нетипични за този период.рижики и една сърнела,която още не е сготвена.Манатарките тиквенико вече са изядени ,а голяма част от тях са в буркани заедно с пачия крак.Аз съм човек,който яде най много диворастящи гъби и бере най много.Сега днес докато кормувах спрях ,защото видях сярна гъба.Разкошна заедно с манатарки и сметана.......разкош с пресен магданоз и копър оризът става наслада.
  • 9 Фифи

    3 1 Отговор
    Браво момиче възхитително постижение.Бъди жива и здрава.
  • 10 зелен петел

    0 3 Отговор
    Силвия Аздреева е много красива жена! Да ни е жива и здрава!