Last news in Fakti

20 Юни, 2013 15:46 2 928 0

Шахматната ни федерация „приключи“ с детето чудо

  • шахмат-
  • борислав иванов-
  • приключи-
  • шахматна федерация-
  • детето чудо
Шахматната ни федерация „приключи“ с детето чудо - 1
Снимка: БГНЕС

Българската шахматна федерация смята случая с „детето чудо“ Борислав Иванов за приключен. Припомняме, че преди месец 25-годишният шахматист бе атакуван от Етичната комисия към Българската федерация по шахмат с обвинения, че е нарушил спортния морал. Имаше съмнения, че Иванов използва непозволени технически средства, за да постига победите си в шахматните дуели. Някои родни гросмайстори казаха, че той мами, използвайки най-популярните компютърни програми.

От родната федерация повикаха Иванов, за да се подложи на „специализирани“ тестове и да докаже своята невинност. Младият шахматист обаче е отказал да се яви. Ето и официалното изявление:

„Българската федерация по шахмат смята случая с Борислав Иванов за приключен, след като шахматистът не се яви в централата на федерацията за установяване на своята невинност, където вчера, 19.06.2013 г., сряда, трябваше да бъде подложен на „специализирани тестове с технически средства (детектор на лъжата), за да се докаже обективно с научни средства, че шахматистът не използва каквито и да било нечестни средства в играта си.

В нарочна декларация от 22 май, 2013 г., адресирана до президента на УС на БФ Шахмат, Борислав Иванов заяви изрично съгласието си да бъде подложен на въпросните тестове. Борислав Иванов е уведомен своевременно, лично и чрез ШК „Виктори“ Благоевград, където е картотекиран шахматистът, за датата и мястото на провеждане на тестовете. Неявяването на Борислав Иванов е грубо нарушение на дисциплинарния кодекс.

Припомняме, че Българската федерация по шахмат е асоцииран член на Международния олимпийски комитет, според чийто правила ако състезател не се яви за осъществяването на допинг или друг контрол от компетентните органи, губи състезателните си права за минимум 2 години без право на обжалване. 

С това БФ Шахмат смята казуса с Борислав Иванов за приключен и няма да дава повече коментари по случая“.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА