Last news in Fakti

12 Август, 2022 23:03 4 799 15

Милен Стаменов: За тежестта на едно 40-годишно приятелство

  • николай михайлов-
  • борислав михайлов-
  • бфс-
  • левски-
  • милен стаменов

Журналистът откри дългата ръка на Борислав Михайлов и в лансирането на сина му на „Герена“

Милен Стаменов: За тежестта на едно 40-годишно приятелство - 1
Снимка: БГНЕС

Спортният журналист Милен Стаменов изказа критичното си мнение срещу политиката на Левски спрямо БФС, след като късно снощи „сините“ записаха поредна срамна страница в историята си, отпадайки от квалификациите за Лигата на конференциите от малтийския Хамрун Спартанс, благодарение на една една порция кошмарни грешки на Николай Михайлов.

Стаменов обвърза това с „40-годишното приятелство“ между Наско Сираков и Борислав Михайлов, което стана толкова прословут рефрен по време на миналогодишните избори за президент на БФС. Тогава мажоритарният собственик на „сините“ обяви публично, че тимът му отново ще застане зад Михайлов, независимо от факта, че българският футбол пропадна до най-ниските си нива в историята, било то на национално или клубно ниво.

Ето и целият коментар на Милен Стаменов на страницата на Webcafe:

"Не мога да задраскам едно 40-годишно приятелство с лека ръка. Боби Михайлов няма да загуби конгрес с глас на Левски против него".

С това обяснение мажоритарният собственик и легенда на "сините" Наско Сираков аргументира подкрепата на клуба към Борислав Михайлов за президент на Българския футболен съюз.

Футболът ни може да приближава дъното, доказателствата за корупция, некадърност и незаинтересованост на ръководителите може да са пред очите ни, но нищо - приятели сме. Дружбата над всичко.

Тогава, през октомври миналата година, гласът на Левски можеше да преобърне резултата от изборите за президент на БФС. 40-годишното приятелство обаче наклони везните и Михайлов едвам задържа властта, за да продължи да управлява така, както сме свикнали.

Чудно какво ли щеше да представлява любимата игра у нас, ако не се крепеше на такъв тип дружби.

Целият български футбол в момента може да се разгледа като печална последица от подобни дългогодишни приятелства и оплетени интереси, които са омотали като с пипала популярния спорт и го теглят упорито надолу. Това са приятелствата, които трябва да рухнат, за да има българският футбол какъвто и да е шанс да промени посоката си на развитие.

Присъствието на Николай Михайлов в Левски в настоящото му състояние също трябва да е свързано с 40-годишното приятелство. Не се забелязва друга причина синът на президента да е толкова дълго търпян на "Герена" (други приятелства пък го крепят в националния отбор).

34-годишният вратар отдавна е извън най-добрата си форма, не само във физически аспект. Понатежалият и тромав страж е бомба със закъснител, готова да гръмне в най-неподходящите моменти - като например, пред препълнените трибуни на "Георги Аспарухов" в мач срещу невзрачен съперник, който безпроблемно би бил победен, ако не се допускат някакви покъртителни издънки.

Разбира се, би било несправедливо да се обвинява само Михайлов за кошмара на "Герена" срещу Хамрун Спартанс в четвъртък вечер.

Левски можеше да си реши мача много по-рано срещу един отбор, който задължително трябваше да бъде преодолян - заради пълния стадион, заради успеха срещу доста по-силния ПАОК, заради фигурата на Станимир Стоилов, заради финансовите постъпления от класиране в следващия кръг.

Уви, пропуските на "сините" бяха нещо, което Стоилов и феновете очакваха. Още преди мачовете с Хамрун, треньорът подчерта, че завършващият пас и завършващият удар са големите слабости на неговия тим.

Левски обаче отбеляза късни голове и в двата мача и всичко се сведе до няколко момента, в които Михайлов, като капитан и лидер, трябваше да послужи за пример на съотборниците си. А направи точно обратното и провали усилията на всички, за да си вкара почти сам два гола - без да е създадено реално положение пред вратата му.

Така подемът на Левски в последната година беше жестоко прекършен. А за този период на "Герена" се случиха толкова хубави и смислени неща, колкото привържениците не бяха изживявали години наред. Не че Стоилов сглоби някакъв суперотбор, който е заиграл извънземен футбол. Но прогресът от завръщането на Мъри насам е огромен, феновете са обнадеждени, резултатите са налице.

За да се стигне въобще до отстраняване на съперник като ПАОК, беше спечелена Купата на България - е, вярно, не с Николай Михайлов на вратата, а със 17-годишния Пламен Андреев. На това момче сигурно му е рано да стъпи в европейските битки, но Левски направи избора да не търси опитен вратар за конкуренция на Михайлов и търпеливо да го чака да води битката с килограмите.

Резилът срещу малтийския Хамрун е директно следствие от клубната политика на приятелството.

Когато Михайлов направи онази ужасяваща грешка в Шампионската лига срещу Вердер през 2006 г., всички в "синия" лагер бяха длъжни да му простят. Защото това беше грешка на един талантлив вратар, чиято кариера все още беше пред него.

Гафовете срещу Хамрун са знак за нещо друго. Знак, че 40-годишното приятелство вече тежи твърде много на Левски и на целия български футбол. И е време то да спре да бъде определящо за клубните решения на "Герена".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румпелщилцхен

    54 1 Отговор
    Левски може и да загубиха, но Перуката и отрочето са се напили порядъчно по този случай.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Факт

    37 0 Отговор
    Тия от 94 хиляди пъти повече навредиха на българския футбол, отколкото помогнаха. Нямат срам поне да се спрат вече.
  • 6 Само Левски

    5 20 Отговор
    Тоя не е наред да пише такива измишльотини. Всеки син фен знае: няма се плашиш докато носиш сините очила всичко ще наред.
  • 7 Пускай Зарята

    50 0 Отговор
    Малкия Перуци сега не бил във форма,не е вярно,той никога не е бил във форма. Ако не бяха "приятелствата" на тате тоя нямаше да може да си намери отбор и в "А" окръжна!
  • 8 ПРОКОПИ

    31 0 Отговор
    Каквито и приятели да са, ако за тях отбора е над всичко, малката перука нямаше да е на терена и в националния отбор. Обикновенно съдията е виновен. Питам сега кой е виновен и това ли заслужава този пълен стадион. Мъри и Наско се бият в гърдите, че са мъже. Това мъжко ли е? Ако мислят, че е правилно да не казват, че Левски е над всичко. Приятелството им с Боби е над всичко. Мъри, Мъри.
    Да биеш Пирин и Локомотив е едно. Да паднеш от Хамрун по този начин е резил. Но щом така е правилно.......добре.
  • 9 фен

    6 17 Отговор
    Съгласни сме , че Михайлов (3) поколение не е на висотата на дядо си , и баща си - факт. Но защо някой си мисли , че един треньор било то и Мъри ще жертва отбора само за да направи кефа на "татИ". Истинската причина се казва - Трагичен подрастващ футболен материал. Мъри кого да сложи ? След контузиите на вратаря на Лудогорец , слагаха Николай Михайлов и на вратата на националният отбор. Кажете някой изявен български футболен вратар , който да е с класа над останалите - ми няма. На вратата на ЦСКА от години пази чужденец. Целият ДЮШ на ЦСКА не може да извади един вратар , който да сложат под рамката , без да треперят . Много повече това важи за Левски , защото традицията в Левски е винаги да е имал силен вратар(и) излязъл от школата , който е като половин отбор . И традициите не са това което бяха .
  • 10 Жорж

    10 4 Отговор
    Михайлов уби всичко синьо, но нема страшно следващата година ще е по успешна.
    За това футбола е спорт, а не валутна борса.
  • 11 Иво

    15 2 Отговор
    Фен на Левски съм от както се помня и знам, че фамилия Михайлови са Левскари.Факт! Първо дядото беше един от най добрите вратари на Левски, лека му пръст, после Боби всички знаят колко мача има с националния отбор, САЩ 94 и т.н. За същаление кариерата на Ники приключи някъде след като игра в Твенте! После това с Ливърпул ....и все по надолу. Съгласен съм с автора Нико провали отбора срещу тия харпуни, но загубата си дойде закономерно с оглед многобройните пропилени ситуации и в двата мача. Ръководството да почва да налага Андреев, заслужил си го е, стига с тия приятелства щото и "приказката" ще свърши!
  • 12 Помпане на синия, спукан балон...

    7 0 Отговор
    Синя приказка!?! Хи хи хи хи!!! Хи хи хи хи!!!
  • 13 ГОРД ЛЕВСКАР

    7 0 Отговор
    ТОЗИ МАМИН СИН ОПОЗОРИ НЕ САМО ЛЕВСКИ , НО И НАЦ. СЪСТАВ НА БЪЛГАРИЯ, НО ТРЯБВАШЕ И САМИТЕ ЛЕВСКАРИ ДА ГО РАЗБЕРАТ. ЛЕВСКАРИТЕ РЪКОВОДЕХА И МЕДИИТЕ, НО МАНДАЛОТО ХЛОПНА. ВЪН ПЕРУКИТЕ ОТ БГ ФУТБОЛА И ЛИЗАЧИТЕ ПОКРАЙ ТЯХ, ЗА ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА.
  • 14 Болярин

    2 0 Отговор
    Ники, това, че си син на Боби Михайлов, не означава и че си наследил неговите качества като вратар ! Наследил си повече от шпагатите на мама, под които ти минава топката !!!
  • 15 СЛАВИСТ

    2 1 Отговор
    Левски никога не са имали вратар, изключение прави журналистически издигнат вратар Перуката. Та нито баща му бог да го прости нито сина му са били вратари. Героя от 94(всички знаем за рулетката на дузпите) може да мечтае за славен вратар но никога няма да има славата на такъв като Жоро Найденов, Симеон Симеонов па ако щеш и Джони Велинов и Румен Горанов. А що се отнася до новия Лилчо Арсов е наследил единствено килограмите но не и класата. PS. УЕФА разреши да се преиграе мача при условие на вратата да бъде Никито.