Last news in Fakti

13 Август, 2022 15:19 1 795 6

Днес се навършват 101 години от рождението на първия капитан на ЦСКА

  • цска-
  • футбол-
  • история-
  • нако чакмаков

Той вдига първата спечелена шампионска титла на "армейците" още през 1948 година

Днес се навършват 101 години от рождението на първия капитан на ЦСКА  - 1

Днес се навършват 101 години от рождения ден на първия капитан в историята на ЦСКА Нако Чакмаков. Той вдига първата спечелена шампионска титла на "армейците" още през 1948 година.

Ето какво написаха от "Армията":

"Армейци,

Първата любов се помни винаги. До края на дните. Първият голям успех също не се забравя. Той е човекът, който даде началото на великия ЦСКА - Нако Чакмаков. Днес щеше да навърши 101 години.

Дори и да не е сред нас, той винаги ще бъде част от историята на ЦСКА, ще остане в сърцата на феновете, които винаги ще го помнят.

Първата шампионска титла през 1948 година дава началото на нещо голямо, дава началото на историята и успехите на ЦСКА във футбола, а и в спорта в България въобще.

Нако Чакмаков ще остане за мнозина онзи човек от черно-бялата снимка, който е усмихнат и носен на ръце. Именно неговото попадение в последната минута срещу Левски поставя и началото на голямото съперничество между двата отбора.

Нако Чакмаков години по-късно признава, че е осъзнал каква е силата и магията на неговото попадение. В едно от последните си интервюта той заявява: "С течение на времето разбрах, че този мой гол наистина тежи като крайъгълен камък в историята на ЦСКА. Като люлка за бъдещи вътрешни и международни успехи".

През 2016-та, по време на Вечното дерби, хореографията на Сектор "Г" изобразяваше онази щастлива снимка на капитана и неговата лъчезарна усмивка.

На 29 август 2009-та Нако Чакмаков почина на 88-годишна възраст, но той, първият капитан ще остане вечен. Също като ЦСКА!

БЛАГОДАРИМ ТИ И ПОКЛОН, ЛЕГЕНДО!"


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да живее

    4 5 Отговор
    българската народна армия че привличаше всички млади надежди по партийна линия,но все пак имаше файхда от тях,а от сегашните черни микренски мишлета има файда само за нора ананиева
  • 2 Сърп и чук

    12 0 Отговор
    Поклон на легендите на българския спорт! Гледам фотоса и си мисля, що за народ е имало в миналото! Сравнете със сегашните, трошащи седалките агитки от млади, неангажирани с обществено полезен труд пръчлета!

    Коментиран от #3

  • 3 ами това

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сърп и чук":

    е вашата агитка другарю армеец,пълна със 15 16 годишни наркомани спонсорирани от бкп в лицето на гриша ганчев който е лица на нора ананиева,лицето на БКП,а вие другарю като морален стожер,на кое цска сте фен

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Сърп и чук

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ами това":

    Сърп и чук е фен на АС - 23!

    Коментиран от #5

  • 5 Хайдук с традиции

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сърп и чук":

    Едни от най-забележителните победи на АС23 са: 11:4 над Левски (София) през 1939 г. и 9:3 ПАК над Левски (София) през 1939 г.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.