1 40218

Мъри Стоилов: Не е проблем да играем през два или три дни

 • станимир стоилов-
 • левски-
 • футбол-
 • фенове

Левски вече има постоянство и дух на победител

Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде специално интервю пред Gong.bg близо 36 часа след отпадането на "сините" от Лига на конференциите след поражение с дузпи от малтийския Хамрун Спартанс. Мъри говори за равносметката от двубоя, изводите от участието в евротурнирите, предстоящата битка за титлата с Лудогорец, както и бъдещето на клуба.

Разговорът с наставника на столичани беше уговорен още преди реванша с Хамрун, но отпадането на отбора от Европа промени неговата посока...

- Вече изминаха повече от 24 часа от отпадането на Левски от Хамрун Спартанс. Направихте ли си по-сериозна равносметка защо се стигна до елиминирането на „сините”?
- Левски не трябваше под никаква форма да отпада след победа в първия мач с Хамрун. Донесохме тъга и мъка за нашите привърженици, за което мен най-много ме боли. Не ми се иска да имат негативни емоции, но футболът е непредсказуемо чудо. Анализът е много труден след такъв мач. И двете срещи не подсказваха, че Левски има проблеми в игровите си действия на терена, не подсказваше, че ще загуби. Левски беше по-активният отбор, по-добрият. Допуснахме една-две грешки във фаза атака и една-две грешки във фаза защита в двата мача. Не трябваше да се допускат. Може би съдбата ти казва, че си бил дотук след такова злощастно отпадане и трябва нещо да се промени, за да продължим напред. В игровите действия е ясно, че има какво да подобряваме, особено в завършващата фаза, и да не допускаме индивидуални действия в защита. Тежко е да видиш и да присъстваш на такива два мача и накрая да си отпаднал. Съжалявам най-вече за нашите фенове, на които искаме да им носим само радост и удоволствие от футбола.

- От началото на септември миналата година Вие и отборът наистина носите само радост на феновете. Пълният стадион във всеки мач ли е най-голямата победа на Левски до момента?
- Да, това е една от най-големите победи - единството, което има между привърженици, клуб, отбор, присъствието на стадиона. Неимоверната помощ, която левскарите оказват на клуба. Особено след Нова година, когато сменихме част отбора, този тим нямаше спадове в представянето си. Най-силното нещо, което Левски постигна през тези седем месеца, е постоянството в играта. Няма противник, който да е надиграл Левски и Левски да се е срамувал. Левски вече има постоянство на играта, има свои амбициозен план за игра. Естествено, има и 2-3 загуби. Левски изигра всеки един мач като финал, защото всяка загуба го изхвърляше от борбата за Европа през първенство или Купа, а след това всяка загуба го изхвърляше от евротурнирите. Имаше една загуба и видяхте, че сме аут от Европа. Постоянството е вече налице, трябва вече да се подобряват детайлите. Аз поставих този отбор под огромно напрежение в изискванията, които имах към него и то най-вече за резултати. В последно време играем повече за резултат заради важността на всеки мач, за да се класираме в евротурнирите, да спечелим Купата на България, да продължим в Европа, отколкото да развиваме игровия си стил. Засега отборът успява да издържи на напрежението и към очакванията, които и аз, и хората имат. Това че се срина беше едно футболно нещастие, никак приятно за нас, левскарите. Нямаше да ме боли толкова, ако противникът беше по-добър. За мен и в двата мача Левски беше футболно по-добрият отбор. Трябва да си търсим проблемите, да ги отстраняваме и Левски да върви напред. Казах го, че във футбола никой не може да обещава резултати. Аз съм обещал работа. Може би съдбата ни обърна гръб в този ден. Левски показа огромна сплотеност през тези 8-9 месеца. Това е най-хубавата победа и това трябва да продължи с двойни сили в момента.

- Преди мачовете с Хамрун вие предупредихте, че това е доста добър отбор и на Левски няма да му бъде никак лесно. Но струва ми се, че ние журналистите, феновете не приемахме Хамрун като тим, който може да създаде проблеми на Левски. Като че ли в България продължаваме да си живеем с мисълта, че отбори от подобен калибър едва ли не сами ще се победят…
- В последните 10 години по постижения и по представяне Левски е превърнат точно в малтийски отбор. Или отпадахме веднага, или изобщо не се класирахме. Това, че след моето идване хората видяха нови „сини” приказки, е добре, защото Левски беше стабилен на терена. Хамрун ми направиха много добро впечатление, когато ги гледах за първи път след победата над ПАОК. Те са научен, комбинативен отбор, който знае какво иска на терена. Няма класата на ПАОК, но е отбор, който е добре обучен да играе комбинативен футбол. Аз казвам, а дали хората ми вярват на думите, е отделен въпрос. Не съм от хората, които лъжат. Ние трябва да си носим кръста, след като сме отпаднали.

- Нееднократно сте казвал, че Левски е крехък отбор. Тези четири мача в Европа помогнаха ли, за да укрепне повече като дух, колектив, характер?
- Този отбор има дух на победител. Те изиграха от февруари досега само финали. Да спечелиш толкова много финали не е лесно. Отборът трябва да развие само още малко игровите си връзки и до минимум да се изчистят индивидуалните грешки и в атака, и в защита. Този отбор на Левски е създаден с минимални финансови средства в сравнение с другите водещи отбори в България. Това не трябва да звучи като оправдание, а като спазване на строга финансова дисциплина заради дълговете и глупостите, които се направиха през последните 10 години. Сега трябва да преглъщаме негативизма, загуби и някои не чак толкова гръмки трансфери и резултати, за да можем да оправим всички глупости, които се сътвориха на гърба на Левски. Чак след това можем да тръгнем по пътя на богатите.

- Чисто финансовата загуба наистина е сериозна след отпадането, тъй като в касата на клуба можеше да влязат още по-сериозни финансови средства при отстраняване на Хамрун? Сега може ли да се наложи Левски да продава футболисти?
- Никой не ги беше калкулирал тези приходи. Може би беше калкулиран само първият кръг като приходи, особено след жребия. Другото беше подарък, който трябваше да продължи и с Хамрун. Беше задължителна победата. Отборът, със своите прояви, допринесе за голяма от финансовите постъпления в клуба – и с игрите си, и с присъствието на феновете по феновете, и с продажбите. Това е основна заслуга на футболистите, които показваха добри игри. Ако има добро предложение, което да устройва клуба и играча, може да има продажба. Ние нямаме прекалено голям брой играчи, за да продаваме. Ще продължим да развиваме този отбор. Ще трябва и някои от младите играчи да се развиват. Ние ги обучаваме и се надяваме и тяхното време да дойде. Не може да бъде масово, защото тогава ще се отслаби видимо игровата мощ на отбора. Всичко трябва да се заслужи на терена.

- Какви изводи си направихте за отбора и футболистите след тези четири мача в Европа?
- Опитвам се два дни да намеря чисто тактическите грешки в играта на отбора и футболните ни проблеми. Левски игра изключително организирано във фаза защита в тези четири мача. Нашите противници имаха общо 3-4 положения за четирите мача, което показва, че има някакъв напредък в тактическата ни дисциплина в защита. Отбелязахме пет гола, което не е лошо постижение, но не и достатъчно. Имахме някои моменти, които трябваше да реализираме. В Европа първото или второто положение трябва да имаш самочувствието или увереността, за да го реализираш. Това ти дава преимущество. Допуснахме една-две елементарни грешки, които ни изхвърлиха от евротурнирите. Не виждам нещо притеснително в игровото поведение на Левски на терена. Виждам неща, които трябва да се подобрят, за да бъде Левски водещият отбор и в първенството, и в Европа. На терена няма игрова трагедия. Левски в нито един момент не се е чувствал слаб на терена по моите виждания.

- Имате ли притеснения, че загубата от Хамрун може да повлияе чисто психологически на някои от футболистите, тъй като повечето от тях са без голям опит в Европа?
- Да, имам такива притеснения. Играчите бяха изключително мотивирани и амбицирани да продължат напред напред в Европа. Имам притеснения да не загубят точно тези неща. Ще се опитаме с работа и разговори да вървим напред. Имаме нужда от нашите фенове, които са на стадиона. Те винаги държат отбора в максимална концентрация и амбиция. Това е много важно. Пълните трибуни държат играчите да играят на максимум. Надявам се с общи усилия на клуба и феновете да държим играчите на топ ниво. Тази сплав, която има, трябва да ни извади от ситуацията.

- Виждате ли Левски като отбор, който може да спре хегемонията на Лудогорец през този сезон?
- Трудно мога да кажа, но съм сигурен, че този отбор може да играе като равен с всеки противник в нашето първенство и специално срещу лидерите. Ако не допускаме грешки в определени мачове, както беше с ЦСКА 1948, когато загубихме с 10 човека, можем да създадем проблеми на всички лидери. Защо да не се надяваме? Левски е силен в това, че има вярата и подкрепата на привържениците си в цяла България. Където и да отидем сме чувстваме домакини. Има едно изречение на Йохан Кройф, което се опитвам да го перифразирам в моята си глава най-вече: „Не съм видял пари да играят на терена”. Преди години имаше много евтина класа, но сега вече явно парите са основен фактор във футбола.

- През последната година отборът буквално летеше под ваше ръководство. Сега след една загуба се появиха редица „специалисти”, които досега ги нямаше, за да изказват мнение и да дават оценки. Как гледате на такива хора?
- Левски няма мач, в който да бъде тотално надигран или да се срамува, откакто аз съм треньор. Левски има свой стил на игра. Виновният и за позитивите, и за негативите винаги е треньорът. Аз не бягам под никаква форма от моите си отговорности. Щях да бъда притеснен, ако отборът редуваше силни и слаби мачове. В Европа Левски стоеше европейски на терена. Приемам критика, когато не са на личностна основа. Ние сме там, за да поправяме нещата. Тежко е да чакаш дълъг период някой да се провали, за да кажеш колко е лош. На терена се вижда колко лош е Левски, ако имаш очи да видиш. Това, че резултатът е такъв, съдбата ти казва, че има неща, които да се подобрят или да се променят. Ние ще търсим тези неща. Но съдбата, а не игровият провал. Левски под никаква форма не се е провалил игрово. Има неща за подобрения, но Левски има създадено игрово поведение на терена. Средствата, с които се създаде този отбор, което е плюс на целия клуб, са съвсем минимални. Даже не можем да се конкурираме с първите два отбора в класирането. Това не може да е оправдание за нас. Бих се радвал след време да сме отборът с най-многото финансови възможности, с най-много разходи за покупко-продажба на футболисти. Най-много бих се радвал, ако спасим Левски от ситуацията, в която е изпаднал и имаме в скоро време нов стадион. Това ще ми бъде най-голямата радост.

- Левски поиска преиграване на реванша с Хамрун заради грубо нарушение на правилата от главния рефер. Смятате ли, че има вариант, при който мачът да се преиграе?
- Ние спортните хора загубихме битката на терена. Ако клубът успее да направи преиграване на мача, това ще е шанс за нас да поправим грешката си. Това, което виждам е нарушение на футболния феърплей, защото играчът на Хамрун участва активно в гола.Има хора, които да преценят. Ако ни се даде шанс, ще се опитаме да победим. Аз обаче вече съм приел чисто спортното поражение. Поздравих колегите от Хамрун за победата.

- Как виждате бъдещето на Левски?
- Хората не трябва да губят доверието към този отбор, присъствието си по трибуните и подкрепата към играчите най-вече. Това е най-важното.

- Създаде се сериозна полемика около желанието на Левски да отложи няколко мача от първенството…
- Искахме да направим най-доброто от психологическа гледна точка за отбора, за да можем да стигнем най-напред. Съжаляваме за неудобството, което създадохме на нашите противници. Сега даваме им възможност с БФС да изберат най-удобните за тях дати, за да изиграем тези мачове. Ще се съобразим с желанието им. Не е проблем да играем през два или три дни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Така е

  30 1 Отговор
  Ако Николета Михайлов бъде освободен,ще е най добре !
 • 2 фергюсън !

  20 2 Отговор
  БГ. футбол да се закрие със закон поне за 20 год. . И треньори и танцьори за нищо не стават
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Писна ми

  28 2 Отговор
  Фамилия Михайлови са проклятието на българския футбол !

 • 5 Трезвомислещ българин

  31 2 Отговор
  Като няма проблем да си бяхте играли мачовете, а не да губите ритъм с почивки. Това не се случва за първи път.
 • 6 евала на мъри за ей това

  5 14 Отговор
  "- Ние спортните хора загубихме битката на терена. Ако клубът успее да направи преиграване на мача, това ще е шанс за нас да поправим грешката си. Това, което виждам е нарушение на футболния феърплей, защото играчът на Хамрун участва активно в гола.Има хора, които да преценят. Ако ни се даде шанс, ще се опитаме да победим. Аз обаче вече съм приел чисто спортното поражение. Поздравих колегите от Хамрун за победата."
 • 7 Диамантената ръка

  14 1 Отговор
  Разкарайте Михайлов, както Божинката и намерете един като Гара Дембеле и нещата ще се получат.
 • 8 ДИКов

  21 2 Отговор
  загубихме на терена, ама ако може да се промъкнем по втория начин.... подУЯнска психика. По-същия начин участваха за първи път в шампионска лига, като по служебен път ГФСто забраниха на шампиона тогава ЦСКА да участва. СИНИ ПАЛЯЦИ

  Коментиран от #10

 • 9 Гост

  18 3 Отговор
  Този и Стойчо Младенов са посредствени треньори и не случайно кариерите навън са им в страни, като Казахстан и Египет. Тактиката им е от 50-те години - топката от вратаря на централния нападател и от там следва борба за 2-ра топка с всички средства - ръгане, ритане, бутане, подвиквания към съдията, разчитане на противникови грешки и неотсъдени фаулове за положения пред вратата на противника! Това е антифутбол, но за съжаление на това учат и децата по школите! За шуробаджанащината нямам думи - за разлика от него Хубчев имаше "топки" да изгони малката перука на пейката, но го изкараха "некадърен" и го уволниха! Освен двете грешки с малтийците, някои в еуфорията бързо "забравиха" смешния гол от паок и гредата от тъча с числото! И толкова "страхотно" играе отбора му, че отложи половината мачове, загуби от числото с 10 човека, като добавка малтийци за пръв път елиминират български отбор!
 • 10 Трезвомислещ българин

  4 13 Отговор

  До коментар #8 от "ДИКов":

  Левски участва в групите на Шампионска лига при 2006г., като шампион , а отнетия лиценз на ЦСКА е през 2008г., така че не пиши глупости .
 • 11 защо

  17 1 Отговор
  Какво ще играете Мъри? Блус или танго?
 • 12 Малтиец

  15 1 Отговор
  Малта харесва това.
 • 13 Левскар

  14 1 Отговор
  Посредствен. Тактика от село. Балон напред и там ръчкане. Допотопно. Изравняваш и малко тактика, ама он си е каун. Беверен, Тампере сега и тия харпуни.
 • 14 Страничен

  16 1 Отговор
  Ех Мъри,Мъри. Кажи нещо и за малката перука де! Не смее мърито да разсърди началниците. А перуките трябва да бъдат линчувани!

 • 15 Доктор

  14 1 Отговор
  Селски хитрец!
 • 16 Хахо

  14 1 Отговор
  Дрън, дрън ярина, както казваше навремето Жорж Ганчев. Разтяга локуми за балъците дарители, за да продължат да пускат левчета. В същото време дълговете растат, не се плаща на НАП, вместо обещаното налагане на юноши имаме наплив на чужденци. Т. нар. собственик Раев всъщност е на заплата, при това 5 цифрена. Другия. т. нар. държател на 30% акции ревливия Тити успя да натовари. Левски с нови 130 000 лв. от неустойки като развали договор за облекла, за да може клуба да купува от приближена на него фирма. Който е наивен, да дава. В БГ ги държи само онова 40 годишно приятелство, иначе отдавна да са фалирали. Но в чужбина да не ходят, че излагат България
 • 17 Помпане на синия, спукан балон...

  8 1 Отговор
  Синя приказка!?! Хи хи хи хи!!! Хи хи хи хи!!!
 • 18 Тома

  10 0 Отговор
  Ами да бяхте играли като не ви е проблем