24 Октомври, 2022 20:39 2 060 3

Как Ерик тен Хаг започна да налага авторитета си в Манчестър Юнайтед

  • манчестър юнайтед-
  • ерик тен хаг-
  • кристияно роналдо

Отборът започва да придобива все по-ясен облик под ръководството на нидерландеца

Как Ерик тен Хаг започна да налага авторитета си в Манчестър Юнайтед - 1
Снимка: БГНЕС

Манчестър Юнайтед е много далеч от славните дни, когато се бореше не само за титлата във Висшата лига, но и за трофея в Шампионската лига. Отдавна обаче отборът не е имал треньор, който умее да налага авторитета си, независимо от цената, която трябва да плати. Ерик тен Хаг прави точно това и резултатите със сигурност няма да закъснеят.

Лари Уитуел от The Athletic използва няколко ключови момента от дербито срещу Челси през уикенда, за да ни представи своята гледна точка по темата с авторитарното управление на новия старши-треньор.

Два са най-отчетливите моменти, в които си прилича в онзи мач, че тен Хаг диктува случващото се на терена. Единият бе изключването на Кристияно Роналдо от гостуването на „Стамфорд Бридж“, а другият бе ситуацията, довела до изравнителния гол в добавеното време на Касемиро.

Португалската суперзвезда е водеща тема от половин година насам. Първо той реши да пропусне цялата лятна подготовка, за да си търси нов отбор, въпреки многократните опити на наставника да го убеди, че трябва да остане. След това спорът им се пренесе в публичното пространство, когато треньорът заяви, че дори футболист с качествата и визитката на Роналдо не може да пропусне лагера преди сезона и да очаква, че ще е на обичайното си ниво. Кулминацията бе в дербито с Тотнъм в средата на миналата седмица, когато плъзнаха слухове, че Кристияно е отказал да влезе от резервната скамейка, а след това бе факт, че напусна терена преди последния съдийски сигнал. В интервюто след края на мача Ерик тен Хаг заяви, че ще се заеме с този проблем още на следващата тренировка. Резултатът бе изваждането на 5-кратния носител на „Златната топка“ от състава за едно от най-големите дербита през сезона.

На този фон мениджърът на Юнайтед е бомбардиран от сериозни и не чак толкова сериозни специалисти, че прави грешка, като кара Кристияно Роналдо да се чувства нежелан. Пол Скоулс, Рой Кийн и Джими-Флойд Хаселбанк го разкъсаха в коментарното студио по Sky Sports по този повод, но холандецът изглежда непоколебим. От една страна той се лишава от най-резултатния нападател в света, но от друга показва на състава си, че никой не е по-голям от клуба, за който играе.

Резултатите са видими за играчи, като Антони Марсиал, Скот МакТомини, Диого Далот, Фред и останалите не чак толкова талантливи играчи. Те само могат да си представят какви биха били последствията за тях, ако решат да последват примера на Кристияно. Вместо това полагат огромни усилия, за да изпълняват заръките на треньора.

Другият ключов момент от срещата с Челси бе един 6-секунден разговор с Бруно Фернандеш. Ерик тен Хаг привика капитана си край тъча в минутите след гола от дузпа на Жоржиньо. Той показа няколко жеста, които символизираха играчите от задни позиции да се придвижат напред. Миг по-късно португалският плеймейкър се доближи последователно до Люк Шоу и Дало, за да им предаде казаното от наставника. В оставащите минути видяхме центриране от десния бек в наказателното поле, което бе отразено от отбраната на „лондончани“, а в последните секунди английският национал стори същото отляво, за да намери Касемиро и бразилецът да вкара за 1:1.

Как Ерик тен Хаг започна да налага авторитета си в Манчестър Юнайтед
Снимка: БГНЕС

Това е нагледен пример за тактическа корекция от старши-треньора, дала резултат. Разбира се, футболът е такава игра, че със същия успех и второто центриране можеше да бъде избито, а Челси накрая да ликува с трите точки. По-важното обаче е, че футболистите на Манчестър Юнайтед изпълниха стриктно заръката на треньора си, а фактът, че тя даде резултат означава, че доверието помежду им ще се заздрави.

Ерик тен Хаг ще има нужда поне от още година и половина или две, за да всичките си идеи на практика и да прочисти отбора си от хората, които подронват авторитета му. Това е период, който е ключов за всеки един специалист в спорта, но рядко да онези, които доказват, че заслужават този кредит на доверие.

В края на сезона Манчестър Юнайтед по всяка вероятност ще завърши извън топ 4, а в евротурнирите едва ли ще стигне по-далеч от 1/4-финалите на Лига Европа. Но, ако мениджърът продължава да налага волята си така, както талантлив скулптор премахва излишното от скалата с чука и длетото си, тогава светлината в тунела за „червените дяволи“ ще започне да се приближава. Нужни са само търпение, воля и целеустременост.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    3 12 Отговор
    Нищо не налага смотаняка.Няма да е първият уволнен от играчите треньор.
  • 2 Хитър Анализатор

    3 6 Отговор
    На тоя талант за първи път му научих сложното умно Ван не знам си какво име , когато Роналдо го напсу.....

    Коментиран от #3

  • 3 Приятел на хитрия анализатор

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хитър Анализатор":

    Бъркаш голям талант бил в Твенте , а го търсилихот "Азе 67 алкмар" , но той предпочел " Долно Нанагорнище ".