25 Октомври, 2022 17:06 674 9

Спортът подобрява ефекта на ваксините срещу COVID-19

  • covid-19-
  • ваксина

Ново проучване показва обещаващи резултати в полза на физическата активност

Спортът подобрява ефекта на ваксините срещу COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията от COVID-19 върви към своя край, според редица проучвания и статистики. Вирусът обиколи цялото земно кълбо и то по няколко пъти, докато една сериозна част от популацията на планетата реши да се довери на медицината, за да си сложи ваксина. По данни на Our World in Data, около 68,4% от населението на Земята е получило поне една доза от одобрените за масово разпространение COVID-ваксини. Това дава възможност на учените да правят редица проучвания, за да направят нужните изводи за по-ефективно разрешаване на подобни глобални кризи в бъдещето. Едно от тях бе публикувано на страницата на Британския журнал за спортна медицина и показва някои любопитни резултати, касаещи връзката между изкуствената имунизация и физическата активност на хората.

Оказва се, че ваксините имат сериозен ефект върху способността на хората да се преборят с тежките последствия от COVID-19 независимо от това дали спортуват или не. Още по-интересното обаче е, че хоспитализираните участници в изследването сред групата на активните спортисти са с цели 25% по-малко в сравнение с останалите.

Проучването е направено сред 200 000 мъже и жени от Южна Африка, които са получили една и съща ваксина.

Мисля, че изследването е поредно доказателство, че, наред с ваксините, ежедневната физическа активност е най-простичкият начин, за да се предпазим от по-сериозните последствия на COVID-19“, каза д-р Робърт Салис - семеен лекар, специалист по спортни травми в Медицинския център Кайзер Перманенте Фонтан в Калифорния и бивш президент на Американския колеж по спортна медицина, цитиран от The Washington Post. Той изучава ефектите на коронавируса в спорта, но не е бил част от екипа, провел въпросното проучване.

Д-р Салис ръководи друго изследване, което стига до още един любопитен извод. Той компилира резултатите на 50 000 калифорнийци, които са се заразили с COVID-19 преди появата на ваксините. Онези от тях, които редовно са се движели или спортували преди болестта са отчели 50% по-малък риск от хоспитализиране в сравнение с хората, които са водели застоял начин на живот.

Пандемията ни даде възможност да получим още едно доказателство, че имунната ни система е пряко зависима от спорта. Компилираните данни от 16 различни изследвания в тази насока, включващи над 2 млн. души, са категорични, че физически активните хора, прекарали COVID-19, демонстрират по-висока резистентност към инфекцията и се борят по-успешно с последствията ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковидарите

    28 0 Отговор
    Ковид "ваксините" убиха много спортисти, факт!
  • 2 ха, ха, смешник!

    25 0 Отговор
    Спорта подобрява имунитета и без много ваксини...
  • 3 Един там някъде си

    18 0 Отговор
    Така по-бързо кръвта изтласква тромбите да достигнат целта си.
  • 4 За размисъл

    6 0 Отговор
    Опитни зайчета:
    По данни на Our World in Data, около 68,4% от населението на Земята е получило поне една доза от одобрените за масово разпространение COVID-ваксини. Това дава възможност на учените да правят редица проучвания, за да направят нужните изводи за по-ефективно разрешаване на подобни глобални кризи в бъдещето.
  • 5 За размисъл

    7 1 Отговор
    Кое е вярното - заглавието или края на статията:
    Спортът подобрява ефекта на ваксините срещу COVID-19
    или
    Онези от тях, които редовно са се движели или спортували преди болестта са отчели 50% по-малък риск от хоспитализиране в сравнение с хората, които са водели застоял начин на живот.
  • 6 Да бе

    9 5 Отговор
    Нищо не може да помогне на ваксърите, имунната им система е унищожена завинаги!
  • 7 Рошко

    13 5 Отговор
    Толкова много ги подобрява че за последните две години си отидоха или се отказаха толкова спортиртисти допреди ковида, а и не вярвам всички чипнати спортисти наистина да са се чипнали всеки може да си плати ампулката да иде в мивката
  • 8 Механик

    6 6 Отговор
    Путин уби ковида само за 2 дни. Е това е истината. Инак сега отново щахме да сме с маски и сертификатчета.
    Путин събори ковида и срина плановете на Шваб и глобалистите за сега. Маймунската шарка сама се закопа, щото се оказа, че от нея боледуват ония, които са така любими на Шваб и Сорос, а именно джендърите.
    За сега НОРМАЛНИТЕ спечелиха, но ще видим как ще протече мача после.
  • 9 подобрява го да

    3 0 Отговор
    особено когато набодените капят като круши по стадиони и др. спортни съоръжения