Last news in Fakti

2 Декември, 2022 13:30 1 179 1

Интересни ФАКТИ за Купата на България, които може би не знаете

  • купа на българия-
  • футбол-
  • факти-
  • интересни факти

Въпреки че през този сезон сред най-добрите осем ще останат само елитни тимове, то турнирът по традиция носи много изненади и често се стига до големи пробиви от малките отбори

 Интересни ФАКТИ за Купата на България, които може би не знаете - 1

Турнирът за Купата на България е във вихъра си... макар и по време на Световно първенство. Осминафиналите на надпреварата започнаха на 26 ноември и ще приключат на 4 декември с дербито между Лудогорец и Левски. До момента Арда Кърджали, Спартак Варна, Локомотив София и ЦСКА си осигуриха място в следващата фаза, пише dsport.bg.

Въпреки че през този сезон сред най-добрите осем ще останат само елитни тимове, то турнирът по традиция носи много изненади и често се стига до големи пробиви от малките отбори. С оглед, че надпреварата си върви по време на Мондиала в Катар, ще ѝ обърнем малко по-специално внимание и ще ви запознаем с някои интересни факти, които може би не знаете или поне не сте се замисляли за тях.

Градовете-домакини на финал
Общо 12 града са приемали финалния мач за Купата. Това са София, Добрич, Плевен, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Ловеч и Бургас.

Дузпите
Едва четири пъти финалната среща е била решавана след изпълнение на дузпи. Първият такъв случай е от 2004 година между ЦСКА и Литекс. Следват Берое – Левски (2013), Славия – Левски (2018) и Локомотив Пловдив – ЦСКА (2020).

Чужденците
Първият чужденец, играл на финал за Купата на България, е Костас Исакидис от Гърция. Той защитава цветовете на Славия през 1975 година. Първият отбелязан гол от чужденец, всъщност е автогол и е дело на Далибор Драгич (Босна и Херцеговина) на финала между Левски и ЦСКА през 2002г.

Финалистите от долните дивизии
Общо пет отбора, които не са част от елита, успяват да достигнат до мача за трофея – Черноломец Попово (1946), Локомотив Пловдив (1960 и 1982), Черноморец Бургас (1989), Черноморец Поморие (2010) и ЦСКА (2016). Единствено „армейците“ успяват да се окичат със златните медали.

Малкия шивач – човекът-купа
Момчил Цветанов е единственият футболист, който завоюва отличието с четири различни отбора. Това са Литекс (2 – 2008г, 2009г), ЦСКА (2016г), Славия (2018г) и Локомотив Пловдив (2 – 2019г, 2020г).


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    До 1989г. беше "Купа на съветската армия"