18 Март, 2023 11:29 1 466 4

Мъри Стоилов пред исторически мач в елита

  • станимир стоилов-
  • футбол-
  • левски

Досега Мъри е бил в 164 мача начело на Левски, 53 на Ботев Пловдив и 32 на Литекс

Мъри Стоилов пред исторически мач в елита - 1
Снимка: БГНЕС

Утре в двубоя на Левски срещу Арда Кърджали, Станимир Стоилов ще запише юбилейния си мач номер 250 като треньор в efbet Лига, пише „Мач Телеграф“. Досега Мъри е бил в 164 мача начело на Левски, 53 на Ботев Пловдив и 32 на Литекс. В тези срещи влизат и служебните му победи със „сините“ над Черноморец Бс-Сф в първия кръг на сезон 2006/2007 и с Ботев Пд над Етър през пролетта на 2013 година.

Само веднъж пък пропусна мач от пейката – на 17 април миналата година, когато Левски направи 0:0 с ЦСКА. Четири по-рано Стоилов получи червен картон в сблъсъка срещу Лудогорец за SESAME Купа на България, спечелен от неговия тим с 3:2 в Разград. Затова дербито с ЦСКА бе водено от асистента му Цанко Цветанов. Но въпреки това статически този мач трябва и е правилно също да се причисли към сметката на Мъри.

В досегашните 249 срещи активът му включва 156 победи, 53 равенства и 40 загуби. Спечелил е близо 70% от възможните точки. След края на всеки сезон, воденият от него тим е придобивал право на участие в евротурнирите. Тях той не ги пропусна и в отборите си в чужбина – Анортозис и Астана. С Левски спечели две титли, три купи на страната и две суперкупи. Към успехите му в България трябва да добавим и една Купа с Литекс през 2009-а година. Същата година помогна и за титлата на Левски, докато бе наставник в Ловеч. В предпоследния кръг „оранжевите“ биха ЦСКА с 1:0, а с равенството между Левски и Миньор на „Герена“ (1:1), „сините“ станаха за 26-и път шампиони.

Дебютът му в българския елит бе на 6 август 2004-а година в най-старото столично дерби. Тогава на „Герена“ Левски победи Славия с 3:0.

Освен двете титли със „сините“ през 2006-а и 2007-а година, той има две втори места с тях през 2005-а и 2008-а година, макар във втория случай да не завърши сезона и да бъде уволнен от Тодор Батков два кръга преди края. Интересното е, че цели четири пъти и с три отбора е финиширал на четвърто място. На два пъти това стана с Ботев Пд през 2013 и 2014-а година, веднъж с Литекс през 2009-а и с Левски през 2022-а година. При „канарчетата“ пък му беше единственият сезон, в който неспечелените мачове бяха повече от спечелените. През 2013/2014 победите му бяха 18, а ремитата и пораженията общо 20.

Като процент спечелени точки най-успешният сезон за Стоилов е 2006/2007 – 85,56%. Пак тогава бяха поставени няколко рекорда. Левски вкара 96 гола, което досега не е постигал нито един отбор в българското първенство. „Сините“ записаха и най-голямата си шампионатна победа – с 10:0 над Черноморец Бс-Сф.

Утрешният мач също може да се окаже исторически, тъй като Левски още няма победа в Кърджали, а Мъри все още не е печелил срещу този опонент като гост. През миналия сезон с него „сините“ стигнаха само до 0:0 на „Арена Арда“, като с оглед показаното на терена повече не заслужаваха, както призна след мача и самият Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех !

    3 2 Отговор
    Кой е тоя Мъри ?
  • 2 динамо

    2 4 Отговор
    Най добрия треньор за всички времена.
    Дори наскоро е получил оферта да смени Жозе Моуриньо.
    Но от Лесния не са го пуснали
  • 3 Аха

    2 0 Отговор
    Добре щеше да е, да имахте български треньор, пък тогава "умничете" колкото ви стига айкюто
  • 4 така ли

    1 0 Отговор
    Мъри кауна...