27 Април, 2023 15:18 1 387 3

Надеждата на Китай отказа да се предаде...

  • шах

Лирен може да постигне исторически успех за спортен Китай, Динг с победа-шедьовър в 12-ата партия срещу Непо

Надеждата на Китай отказа да се предаде... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мачът за шахматната корона навлиза в своя апотеоз. Китайски гросмайстор никога не е печелил титлата в класическия шах, а Динг Лирен отказа да се предаде в 12-ата партия от настоящия титаничен сблъсък на дъската срещу Ян Непомняшчий.

Представителят на руската школа имаше 1 точка преднина преди въпросната партия и си спечели игрови превес с черните фигури. Вместо всичко в битката за короната в спорта да се реши, Динг изигра поредица от много прецизни ходове, а Ян допусна фрапантна грешка и се предаде на 38-ия ход.

Така резултатът стана 6:6 точки. Голямото спортно събитие се провежда в Астана, Казахстан. Регламентът предвижда максимум 14 партии с класическа контрола и евентуални тайбрек-партии.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Какъв шедьовър???На 26ход ,ако непомнящий играе 26....а6!вместо 26...в4...И белият е загубен.после на 27...вместоТа-г8 27....ф3 и има поне реми.Шедьовър ти знаеш ли какво е шедьовър.Днес се игра първата партия от Рапид.китаеца бе с черни.Имаше почти загубена позиция .Вместо 36.Те2 трябваше руснака да играе 36.Ке2!Китаеца отърва кожата.КАКТО ВИНАГИ ПОЗНАВАМ....На олимпиадата в солун един китаец как ми се измъкна така и не разбрах.И по очичките нищо не може да разбереш...Усещам го ,че вече е готов и той с невероятна тактика се измъква.Над 100хода играхме и направи реми.От това,което наблюдавам,китаеца е по силен психически...вероятно ще спечели мача.Не вярвам днес да играят втора от рапид мача.Дават им по 20минути и по 10секунди на ход.това е рапид.имат още 3 партии.Не е логично да играят друга партия днес,нооо........
  • 2 съгласен съм

    0 0 Отговор
    с малки уточнения. Мачът е от 14 редовни партии. Последната е в събота. Затова е учудващо, че Непомнящий днес не клати дъската стотина хода с качество за пешка плюс още по две леки фигури , въпреки наличието на двойка офицери у противника.

    Коментиран от #3

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "съгласен съм":

    Прав сте аз съм в грешкасега погледнах играе се до 7,5точки.!!!!!!!!12 партии се играе. Какво да клати,като тои имаше според мен пред печалба вместо 36ход Те2 трябваше 36Ке2! По скоро съм съгласен,че двата офицера държат позициятана черните.заблуда,че може да смени чернополите офицери белия..Аз се заблудих защото останах с усет,че 12тата е последна в мача от вашите писания.Освен да са решили при равен да играят още 2-на нормална контрола,което е по вероятно и тогава да отидат на рапид!Всеки случай Руснака от нарисувани 1,5точки впоследните 2 партии взе половинка,а това е ............Лош О предзнаменование......Ако успее да ремизира 14,руснака ще живне!!!