Last news in Fakti

8 Ноември, 2013 13:03 1 013 0

Полетът на "орлите" в Европа

  • лудогорец-
  • лига европа-
  • петричев

Лудогорец очаква своя съперник, чупейки рекорди

Полетът на "орлите" в Европа - 1
Снимки: БГНЕС

Вече 8 отбора предсрочно си осигуриха участие в 1/16-финалите на Лига Европа.

Освен българският шампион Лудогорец това сториха Тотнъм, Валенсия, Фиорентина, Рубин, Днипро, Ред Бул (Залцбург) и Есберг.

На този етап всеки един от тях би могъл да бъде съперник на Лудогорец във фазата на директните елиминации. До края на груповата фаза в турнира остават още два кръга и едва след изиграването им ще бъдат ясни всички победители в групите.

На 1/16-финалите в Лига Европа се класират и тимовете, които заемат третите места в групите на Шампионската лига.

С равенството вчера срещу Черноморец Одеса родният шампион Лудогорец се записа със златни букви в историята на българския футбол.

Разградчани ще играят напролет в евротурнирите. При това успяха да стигнат до това огромно постижение само след второто си участие в Европа.

Шампионите бяха на крачка да достигнат рекорд с това. Само ЦСКА е стигал до пролетните мачове по-рано от тях - при първото си участие.

"Червените" правят това през далечната вече 1957 г. Тогава те стигат четвъртфинал за КЕШ, но отпадат от Цървена звезда. 

Трябва да се отбележи, че те стигат до тази фаза след само един елиминиран съперник - Динамо Букурещ. Така след само два мача, те са на четвъртфинал в Европа.

А на Лудогорец му трябваха 10 двубоя, за да си осигури участие напролет, при това само до 1/16-финалната фаза.

След рухването на комунизма, само три наши тима са преодолявали началните етапи и са стигали до пролетни мачове в Европа. Лудогорец вече е четвъртият.

Най-много участия след промените има Левски - 2. Първото е през 2004 г., когато "сините" стигат до 1/16-финал за Купата на УЕФА. Две години по-късно столичният гранд играе на четвъртфинал в този турнир.

Това е и най-голямото постижение за роден тим след промените. До пролетни мачове са стигали още Литекс и ЦСКА.

Ловчанлии го правят през същата 2006 г., но отпадат на 1/16-финал от френския Страсбург. "Червените" пък за последно са в пролетните кръгове през 1990 г.

Тогава стигат до четвъртфинал за КЕШ, но отпадат от френския Марсилия. Трябва да се отбележи, че това е една от последните години с "лесен" достъп до пролетните фази. И от тогава насам ЦСКА забравя за пролетно участие в Европа.

Въпреки че още не е ясен съперникът на Лудогорец за 1/16-финалите в Лига Европа, разградчани имат шанс да станат едва вторият наш отбор, отстранявал съперник в евротурнирите напролет след падането на Желязната завеса. 

На изпълнителния директор на разградския клуб се падна да даде обстоен коментар, т.к. собствениците Кирил и Георги Домусчиеви не бяха на Националния стадион "Васил Левски" заради ангажименти в чужбина.

"Постигнахме първата си цел. Заслужено излизаме от групите. Имаме всички шансове да завършим на първо място в групата. За нас беше много важно да не загубим този мач.

Изглеждаше доста трудно. Очаквано беше да бъде така. Наясно бяхме, че ни очаква труден мач с Черноморец Одеса. Видяхме още в първия мач каква е класата на този отбор", заяви Петричев.

"При 1:1 имах притеснения, че можем да загубим, във футбола го има, но вътрешно чувствах, че на този стадион няма как да загубим мача. Това ще ни донесе сериозен престиж за българския футбол.

Убеден съм, че следващия мач с Айндховен ще предложим един много сериозен спектакъл. Вярвам, че ще вземем нещо срещу тях, което ще ни осигури първото място в групата", каза още шефът в разградския клуб.

"Един от най-видните полицаи в Разград бе обещал да си обръсне 30-годишния мустак, ако излезем от групите. Сега очаквам да го направи", допълни Петричев с шеговит тон.

Има право да се шегува, след това което отборът от Лудогорието сътвори само в рамките на 3 години. Това обаче изглежда само началото, на което предстои - дано полетът на "орлите" да ни радва все повече и повече, както на домашната сцена, така и пред Европа и света.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА