Last news in Fakti

28 Септември, 2023 10:03 2 699 5

Неочакван скандал с един от най-великите мъже в света

  • спорт

Никога не съм претендирал за никакви рекорди, каза легендата

Неочакван скандал с един от най-великите мъже в света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Огромен скандал се вихри относно изследванията на Еберхард Юргалски, направени във връзка с изкачванията на всички осемхилядници в света. След неговата работа списъкът на хората изкачили 14-те най-високи върха на Земята без помощта на кислородни апарати рязко е съкратен от 44 на само четирима.

Поставени под въпрос са рекордите на легендарния италиански алпинист Райнхолд Меснер, който беше първият човек изкачил и 14-те осемхилядника без изкуствен кислород. Изчисленията на Юргалски показали, че Меснер и сънародникът му Ханс Камерландер не са успели да достигнат върха на Анапурна (8091 м) в Непал през 1985 г.

Германският изследовател, който неотдавна стана главен консултант на "Книгата на рекордите "Гинес" по въпросите на алпинизма, твърди, че Меснер е стигнал на 5 метра от най-високата точка на Анапурна. Той базира метода си на фотографски свидетелства, като с новите изчисления отрича постижението не само на Райнхолд, но и на всички алпинисти от предишното поколение като Йежи Кукучка, Ерар Лоретан, Петер Хабелер и други.

"Никога не съм претендирал за никакви рекорди, за да могат да ми ги отнемат. Освен това планините се променят, както всичко в природата. Снежната покривка може да се е срутила и върхът да е намалял с 5 метра. Билото, водещо до върха, е дълго 3 километра, Юргалски просто е объркал източния връх с главния. Изминаха почти 40 години, но ако някой е изкачвал Анапурна, това със сигурност сме Ханс и аз. Целта ми не е върхът, а пътят, моят алпинизъм не познава рекордите", обяви 79-годишният Меснер и добави, че Еберхард Юргалски е невеж и не е истински експерт, предава БЛИЦ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муньос

    5 0 Отговор
    Пе.де.райски истории.
    За изкачване се признава и по-малко.
    Щото по-нагоре е опасно или невъзможно и ще загинат.
  • 2 Еееберхард

    8 0 Отговор
    Райнхолт, нали знаеш, че всичко е заради старото ни съперничество за Гертруда от Южен Тирол. Иначе въобще не ме интересува дали си изминал 3 километра или 2 995 метра по билото на Анапурна.
  • 3 Най великите лъжци сте тук

    5 1 Отговор
    Начело с Мария атанасова спермояда
  • 4 Оня

    2 1 Отговор
    Нищожно човече се заяжда с великан!

    Коментиран от #5

  • 5 ЕС-зийски патрЕотар

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Оня":

    Хич не е нищожно. Прави се нарочно и преднамерено, за да се изтрият и отрекат постиженията на най-големите във всяко едно отношение. Важно е какво е казало "Отворено общество", НЕ са важни фактите!