Last news in Fakti

2 Декември, 2013 06:00 1 564 0

5 въпроса преди жребия за Световното

  • световно първенство-
  • мондиал-
  • бразилия-
  • жребий-
  • меси-
  • неймар-
  • бундеслига

Преди три години белгийският национален отбор заемаше 62-ро място в ранглистата на ФИФА, сега е пети.

5 въпроса преди жребия за Световното - 1
Снимки: ЕПА/ БГНЕС

Жребият за най-чаканото футболно първенство на планетата ще бъде изтеглен на шести декември. Редно е да си зададем някои въпроси, които интересуват привържениците по целия свят и които поставят акцентите за предстоящия бляскав форум.

1. Може ли Меси (най-накрая) да надмине Марадона?

Ден след ден Лионел Меси все повече се отдалечава от конкурентите си за приза играч на играчите в най-обичаната игра. 27 трофея, три „Златни топки”, три Шампионски лиги, шест титли на Испания. Марадона, от своя страна, на клубно ниво е спечелил само две титли на Италия – с Наполи. В действителност, Меси играе за много по-добър тим, отколкото Марадона в миналото.

Единственото нещо, което издига Марадона над Меси, обаче, е Световната купа от Мексико 86’. Това е единственият трофей, който не краси витрината на играча на Барселона. Това е и единственият повод той да бъде критикуван от злите езици.

Само заради този приз Марадона може да бъде наречен най-великият играч в историята на футбола. Причината е, че той го печели с минимална помощ (ако има такава) от съотборниците си от аржентинския национален тим, пише „Askmen”.

Готов ли е Меси обаче за атака на титлата? В модерния футбол без подкрепата на целия отбор много трудно може да се постигне нещо значително. Времето ще покаже дали Аржентина е готова, предвождана от своя лидер, да завоюва световните висини.

2. Ще се превърне ли Неймар в герой на турнира?

Към този момент това е по-възможно, отколкото бе в началото на годината. Причината е, че тогава Неймар бе футболист на Сантос, вдигайки много шум в едно тактическо незряло първенство. Също така той не играеше важна роля в бразилския национален тим, изключвайки един мач на „Уембли” по време на Олимпийските игри.

След преминаването си в Барселона обаче Неймар направи огромно крачка. Младокът помогна на Селесао да грабне Купата на конфедерациите, вдигайки и индивидуален трофей. Сега бразилецът  играе в най-бързо подаващият си тим в Европа, а освен това е и с основна роля в каталунския клуб.

Адаптацията в Испания премина успешно. На дневен ред е въпросът може ли Неймар да поведе Бразилия към успех у дома.

3. Могат ли испанците да спечелят четири поредни титли?

Два европейски трофея плюс една Световна титла е нещо нечувано! Ако Испания триумфира с четвърти пореден трофей, ще се сложи край на въпроса кой е най-великият национален отбор в историята на футбола.

Най-вероятно отново ще се заложи на „фалшивата деветка” в предни позиции, която роля ще бъде изпълнена от Фабрегас. На Европейското през миналата година обаче се видя, че на моменти „Ла Фурия” отчайващо се нуждае от централен нападател, тип таран, който да вкара гол.

Основните притеснения на испанците преди Мондиала са свързани с две имена – Касиляс и Шави. Първият е оставян постоянно на резервната скамейка в Реал (Мадрид), а вторият изпраща може би най-слабата си година в кариерата.

Със сигурност испанците няма да са изявените фаворити догодина. Това, от своя страна, може само да им бъде от полза.

4. Как немците да пренесат успеха от Бундеслигата на Световното?

Въпреки възхода на немската Бундеслига и представянето на Байерн и Борусия в Шампионската лига през лятото, националният тим на Германия няма силите да спечели златото на големи първенства. Силен старт, фанфари и фойерверки, но само до финал или полуфинал, в който или Испания, или Италия се подиграва с Бундестима. Докога?

Друг факт също притеснява немците. „Ушатата” купа от лятото е единственият трофей, печелен от немски тим (клубен или национален) в последните 12 години. През това време, Португалия и Гърция спечелиха по един, британците три, а испанците и италианците по седем. По всичко личи, че търпението на феновете към Йоахим Льов се изчерпва.

Националният селекционер трябва да се надява футболистите на Байерн и Борусия да дадат най-доброто от себе си на Мондиала, за да има шанс Германия за нещо повече от място в подножието на големите.

5. Белгия – невероятна сила или много шум за нищо? 

Не е срещано явление тим, който много рядко се класира за финали на голям форум, да попадне изведнъж сред фаворитите на Мондиала. Такъв е случаят с Белгия.

„Червените дяволи” притежават играчи като Еден Азар, Винсент Компани, Аксел Витсел, Ян Вертонген и Тибо Куртоа.

Преди три години белгийският национален отбор заемаше 62-ро място в ранглистата на ФИФА, сега е пети. За разлика от предишни поколения белгийски състезатели, тези са надарени с голямо въображение и афинитет към атаката.

На хартия тимът има бързина, качество, умения и мозък, но няма турнирен опит. Като изключим няколко ключови сблъсъка от квалификациите за Мондиала, отборът не се е изправял срещу сериозен съперник, който може да е мерило за качеството на белгийците.

Времето ще покаже дали те ще са хитът на Световното, или поредният звучно спукал се балон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА