Last news in Fakti

17 Ноември, 2023 12:00 3 332 27

Сцените с феновете обиколиха света: Война в София и сериозна полицейска акция в България!

  • бфс-
  • футбол-
  • полиция-
  • протест

Американската ABC разказва предисторията и в подробности обяснява защо се е стигнало до насилието, като набляга и на скандиранията "Оставка" в 18-ата минута на мачовете от вътрешното първенство

Сцените с феновете обиколиха света: Война в София и сериозна полицейска акция в България! - 1

Сцените от безпрецедентният протест на феновете срещу ръководството на БФС обиколиха света. Напрежението в центъра на София беше отразено от медиите в много страни - от Северна Македония до САЩ и Малайзия.

Американската ABC разказва предисторията и в подробности обяснява защо се е стигнало до насилието, като набляга и на скандиранията "Оставка" в 18-ата минута на мачовете от вътрешното първенство.

"Война в София! Стотици фенове на различни отбори от цялата страна се събраха в столицата, за да протестират срещу футболната асоциация на страната, която взе решение мачът тази вечер (16.11.) да бъде без публика", пишат в Гърция.

"Хиляди български фенове излязоха на улиците в София и протестираха заради начина, по който се управлява българския футбол от БФС. В протестите са участвали фенове на много български клубове, а протестът в един момент прерастна в насилие", написаха в Сърбия.

"УЕФА постанови мачът в София да се играе при закрити врати след искане на националната федерация, която се опасява от евентуални проблеми след призива на феновете за голям протест срещу Българския футболен съюз (БФС), ранените са най-малко 15", така отразяват събитията в Малайзия.

В Унгария също не пропуснаха да отразят това, което се случи успоредно с футболния мач, след който унгарците се класираха на европейското.

"Както е известно, демонстрацията беше предварително анонсирана от фенските групи, след което от българската федерация уведоми УЕФА, че полицията не може да гарантира безпроблемното организиране на мача и ще позволи само двубоят да се проведе без зрители и извън София. Тогава започна невероятен фарс, в края на който мачът се проведе в столицата", пише местно издание.

"Българските фенове настояват за оставката на ръководството на федерацията, начело с президента Боби Михайлов, който според тях мълчаливо е наблюдавал упадъка на българския футбол през последните 18 години.

Около половин час преди мача феновете започнаха да хвърлят факли и фойерверки по полицията, след което полицията продължи напред с водни оръдия. Това, което отличава този протест е неговият уникален фронт и невъобразимото до момента единство на феновете на всички клубове. Това е рядка коалиция от фенове на местни клубове и големи съперници", написаха в Босна и Херцеговина.

"Решението мачът тази вечер да се играе пред празен стадион в София, заобиколен от 1600 полицаи в екипировка за борба с безредиците, беше последната капка, която разгневи отдавна недоволните фенове", пишат в Северна Македония.

“Най-малко 12 души бяха ранени вечерта в София при ожесточени сблъсъци между полиция и групи футболни фенове по време на мача между България и Унгария, валиден за квалификациите за Европейското първенство през 2024 г., завършил 2:2. Мачът се проведе на стадион "Васил Левски" в българската столица без присъствието на публика. При съобщаването на новината регионалните медии съобщиха, че сред ранените има както демонстранти, така и полицаи. Няколко хиляди демонстранти, принадлежащи към групи от фенове на различни клубове, малко преди мача те започнаха да хвърлят, камъни и бутилки по полицейските сили, изпратени да гарантират обществения ред”, пише италианският сайт SportMediaset.

“Дузина ранени в София по време на сблъсъци. Най-малко 12 души бяха ранени вечерта в София при ожесточени сблъсъци между полиция и групи футболни фенове“, пише laregione.ch.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боби Водков

    45 1 Отговор
    Май е време да си ходя ,чИи иначе може и бой да ям

    Коментиран от #18

  • 2 А всичко

    57 1 Отговор
    можеше да бъде избегнато с една оставка !

    Коментиран от #19

  • 3 123

    37 3 Отговор
    На кой му пука за държавата и футбола в бг къде е милиоона София да излезе всичко е мишок селата и малките градове никой не ги брой за живи
  • 4 ЖЕКО

    67 4 Отговор
    А КОГА ЩЕ ИЛЕЗЕ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСИ НАРОД ДА СТАЧКУВА СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Ганьо

    30 3 Отговор

    До коментар #4 от "ЖЕКО":

    Никога...защото живеем като поданици в собствената си страна....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    32 9 Отговор
    Терзиев обеща да превърне София в европейска столица и успя за три дни.хи хи хи

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Перукан

    21 1 Отговор
    Данчо, Емо, а бе снощи съм пропуснал, имало е някакъв мач. Май и протести? Голям праз, губимЕ време, бързо сИпи по едно. Едно , ама двойно разбира се
  • 11 мдаа

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Направо световноизвестна.
  • 12 Последния Софиянец

    3 3 Отговор
    Снощи ми откраднаха скарата от заведението

    Коментиран от #14, #23

  • 13 Успех за България

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Бог не е преставал да Българин и за страната отново се чу по цял свят. Казват, че и в Корея е била водеща новина. Търговците трябва да се радват сега ще дойдат много туристи да видят София.
  • 14 Последния Софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Полицията я открадна
  • 15 и сега

    14 7 Отговор
    Отново полицаите били проявили агресия ?!!! Защо, когато във Франция имаше брутални протести, които всички видяхме по тв, видяхме и полицаите колко безкомпромисни са, защо тогава се пишеше, браво на френската полиция.
    Какво искаме от нашите полицаи - да стоят мирно и да ги замерят с павета? Да се извиняват на феновете, че стоят на пътя им към разрушенията, към палежите ?
    Постоянно искаме наказания за тези, които си вършат добре работата.

    Коментиран от #21, #25

  • 16 Тазманийчо

    6 3 Отговор
    Касапницата в София е водеща новина във видеообменът на всички агенции предлагащи видео съдържание. Измести световните новините, които от много време заливат агенциите с военни конфликти.
  • 17 Добре, че

    4 3 Отговор
    Са САЩ, че да ни отворят очите за подробности! Готвачът най- добре знае какво се готви в кухнята му!
    В Нидерландия не е даден репортаж!
  • 18 И да си ходиш

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Боби Водков":

    И да не си- пак дървото ще хапнеш ти ;)
  • 19 Ултра Груп М.А

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "А всичко":

    Клоуните от БФС в кофата за бокл...у....
  • 20 Ами нека да обиколят!

    15 1 Отговор
    Нека светът види с очите си как живеем и какво напрежение се е натрупало в обществото ни. Днес поводът е безобразното управление на футбола у нас и инатът на провалените управленци от БФС, които не искат да си ходят въпреки проявената нетърпимост към тях! Но утре ще е нещо друго, защото и във въздуха се усеща, че хората са НЕДОВОЛНИ! Недоволни са от начина си на живот, от цените и пълзящата инфлация, от липсата на адекватност в здравната, образователната и коя ли не система! Хората са УМОРЕНИ от това безлично съществуване и вчера поводът беше този,а УТРЕ ще е друг! Господа Управляващи на всички нива - СЪБУДЕТЕ СЕ! България загива пред очите Ви, а Вие нищо не правите. И ако я караме все така този цирей на недоволството пак ще се пукне със страшна сила и вчерашните изпълнения ще са като буря в чаша с вода в сравнение с това, което ни чака!
  • 21 АБЕ ТИ В РЕД ЛИ СИ

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "и сега":

    ЗНАЕШ ЛИ КАКВИ БЯХА ИЗКАНИЯТА НА ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ?!!!!! ПОЛИТИЧЕСКИ.....
    .БЪЛГ. ПРОТЕСТ НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИ А ПРОФЕСИОНАЛНО ЛИЧНОСТЕН.....ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ КОРЕКЦИИ БИЯТ НАВСЯКЪДЕ А УМНИТЕ СТРАНИ ЗА ЛИЧНОСТНИ ПРОТЕСТИ ОСОООООЖЕННО ОТ РАНГА НА БОБИ ДО СЯ ДА СА ОТСТЪПИЛИ И БОБИ ДА Е В ПЕНСИЯ А СТАДИОНА ДА Е ПЪЛЕН.....
  • 22 Халостни патрони на чужда сватба

    0 5 Отговор
    Светът си е казал," Да ви имаме проблемите!" и са прави. Голям зор коя перука ще лочи парите от държавата.
  • 23 Алигатор

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Пак лъжеш . Откраднали са ти ченето . Сега ще минеш на хляб и вода , докато ти вземат мяра за друго .

    Коментиран от #26

  • 24 И кво?

    0 3 Отговор
    Некви мърльовци трошили и ченгетата ги били 😆
  • 25 мммм

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "и сега":

    Айде стига, три охранени шопари полицаи ритат с кобинките легнал на земята младеж!! Ритат го и то със злоба, буклуцй комплексарй, смешницй
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.