Last news in Fakti

11 Януари, 2024 15:11 2 592 4

Сериозен проблем за Везенков, ето какво се случи с легендата Спанулис в НБА

  • спорт

Българинът е в баскетболна Лига, която може да е негостоприемна дори за супер звезда. В един момент може да преподаваш баскетбол на Крал Джеймс, а в следващия да си резерва на Рафър Oлстън

Сериозен проблем за Везенков, ето какво се случи с легендата Спанулис в НБА - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Василис Спанулис е реализатор номер 1 в историята на Евролигата. Той ликува с купата в турнира три пъти (веднъж с Панатинайкос и два пъти с Олимпиакос). Печели Европейско първенство с Гърция. Става сребърен медалист на Световно по баскетбол, като южните ни съседи печелят в полуфиналите срещу звездния тим на САЩ, Василис е най-резултатен за гърците с 22 точки. В този мач най-резултатен е Кармело Антъни с 27 точки. В отбора на американците е и мега звездата ЛеБрон Джеймс (17 пункта). Крис Пол, Дуейн Уейд с 19 т., Крис Бош и прочие звезди играят срещу Спанулис и компания, но губят мача.

Годината е 2006-а. През сезон 2006/2007 на клубно ниво Василис напуска Евролигата и се присъединява към НБА.

Той прави по 2.7 точки и 0.9 асистенция и 0.7 борба средно на мач за 31 срещи, в които участва в редовния сезон за тима на Хюстън. Т.е легендарният гард не може да вкара тройка и да даде 1 асистенция или хване само борба средно в двубой от "Лигата на извънземните".

Спанулис е резерва на Рафър Oлстън. Титулярният гард на Хюстън играе във всичките 82 мача от редовния сезон средно по 37.1 минути. Той прави 13.3 точки средно на мач, отличава се с 5,4 асистенции и близо 3 борби и половина на среща.

В тима звезди са Трейси Макгрейди и Яо Мин. Хюстън губи с 3:4 серията срещу Юта в първия кръг на плейофите на НБА. Гардът Спанулис записва общо 3 минути в серията. Олстън играе във всички срещи по 44 минути средно с показатели от около 11 точки, пет асистенции и 7 борби.

Да се твърди, че Рафър е в пъти по-добър баскетболист от Василис ми звучи като виц. Ако Олстън беше прекарал почти цялата си кариера в Евролигата едва ли щеше да има успехите на Спанулис.

Но за този сезон, в който са съотборници в НБА, гъркът остава с много по-слаби показатели от състезателя от САЩ.

Александър Везенков премина от гръцки гранд в НБА. Той беше втори във Финалната четворка на Евролигата с колоса от Пирея миналия сезон. В сегашната кампания Везенков има огромни проблеми да се наложи в състава на Сакраменто Кингс. Българинът не игра в 6 от последните 8 мача на Сакраменто.

Но щом легенда като Василис Спанулис, спортен титан, баскетболист надиграл Краля Леброн Джеймс и звездите на САЩ на Световно първенство, лидерът по точки в историята на Евролигата, може да не се наложи като основен играч в тим от НБА, значи всяка звезда от Евролигата може да играе колебливо в "Лигата на извънземните".

Твърде рано е за генерални изводи за играта на Везенков в НБА, но със сигурност се намира в сложна баскетболна ситуация.

Автор: Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и сега, кво?

    14 0 Отговор
    Стига вече с тоя Везенков беееееее!!!!! С него лягате, с него ставате! Откачихте вече вие и колегите ви с него. Опомнете се! Банални и противни станахте! Всеки ден по три, четири пъти Везенков, та Везенков!!!! Аман!!!
  • 2 Перо

    10 0 Отговор
    Везенков е закупен за резерва!
  • 3 Мюнхен

    4 1 Отговор
    Този младеж от ранна детска възраст всяко лято по няколко месеца тренира в залите в Правец и Ботевград безплатно.До сега не е играл за български клуб и една секунда.Какво толкова му се радвате.Аман от тарикати.
  • 4 ТраЛаЛа

    2 0 Отговор
    тогава защо го взеха, експеримент или по милост, щото САЩ са ни приятели ???