Last news in Fakti

10 Януари, 2014 12:50 2 788 7

Цветана Пиронкова спечели първата си титла

  • пиронкова-
  • тенис-
  • финал-
  • кербер

Българката надигра във финала Анжелик Кербер

Цветана Пиронкова спечели първата си титла - 1
Снимки:БТА/AP
Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова спечели първа титла от WTA в кариерата си, след като надигра на финала в Сидни германката Ангелик Кербер в два сета - 6:4, 6:4.

Кербер първа стигна до пробив, но веднага след това Цвети не само осъществи рибрейк, но влезе в поредица от цели три поредни гейма.

Пловдивчанката изпусна две възможности да дръпне с три гейма и нейната съперничка я проби, а малко след това изравни резултата. В заключителната част на първия сет обаче вдъхновената българка се разигра, показа характер и спечели сета.

В началото на втория сет Пиронкова удържа подаването си, но във втория гейм, продължил близо четвърт час, пропусна цели 9 брейкбола. Тя все пак дръпна напред с 3:1, но нейната противничка осъществи пълен обрат, спечелвайки три поредни гейма.

Цвети спря пропадането си, стигайки до важен пробив и на свой ред удържа подаването си. При 5:4 в своя полза българката стигна до нов пробив, спечели сета с 6:4, а с това и мача.

При награждаването Пиронкова не успя да скри вълнението си. Пловдивчанката посвети титлата на покойния си дядо.

"Откъде да започна... Мамо, татко ние вече имаме трофей", каза Цвети Пиронкова при награждаването след сладкия си триумф.

"Има много хора на които искам да благодаря - спонсорите на турнира, за голямата подкрепа и организацията на тази надпревара. На всички директори, съдии, официални лица, децата, които подават топките. На физиотерапевтите, защото да играеш 8 мача един след друг не е лесно."

Тук Цвети не скри вълнението си, пое дълбока въздишка и продължи:
"Добре... Благодаря на всички вас тук на трибуните за вашата подкрепа, много ви благодаря. На моето семейство, на моя приятел. Обичам те!"

"Накрая бих искала да посветя този трофей на човек, който вече не е между нас - моят дядо  Никола. Много ми се искаше да си тук тази вечер. Обичам те", завърши своята реч при награждаването най-добрата ни тенисистка.

Днес Вие сбъднахте една своя мечта и, вярвам, цяла България ще сподели емоцията Ви от извоюваната победа. Блестящото Ви представяне на корта донесе на Вас, но и на родните почитатели на тениса, заслужено удовлетворение и гордост. Вие доказахте, че с упоритост, труд и отдаденост големите успехи са достижими“. Това написа в писмо до Цветана Пиронкова президентът Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Искрено се надявам пътят Ви да се превърне във вдъхновение за всички български деца и младежи, избрали тениса и спортната кариера. Надявам се 2014-та да бъде Вашата златна година и това да е само първият от поредица спечелени турнири. Уверявам Ви, че всички любители на тениса в България ще продължаваме да Ви подкрепяме и да се наслаждаваме на майсторската Ви игра“, се казва още в писмото на държавния глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    0 1 Отговор
    Браво Цвети!!!! Супер си!!!
  • 2 Georgi Georgiev

    0 1 Отговор
    Миналата година загубих вяра, че може да направи нещо подобно... Голяма моя грешка!

    Поздравления за успеха и дано никога не се съмнявам вече
  • 3 comments

    0 2 Отговор
    БРАВО ЦВЕТИ!!!!!!!!!!!.............
  • 4 Владислав Димитров

    0 1 Отговор
    Сега само да внимава да не губи инерция до началото на шлема АО .
  • 5 Alexander Anguelov

    0 1 Отговор
    България се прекланя! Най-сърдечни пожелания за много постижения и щастие!!! Бог да те пази!
  • 6 ЛУД ЛЕР

    0 0 Отговор
    първа и ПОСЛЕДНА
  • 7 comments

    1 2 Отговор
    Навярно някакъв ФЕС наслага минусите
    на коментарите ни.Като луд лер,може би,.......