Last news in Fakti

10 Януари, 2014 16:44 1 477 3

Единственото спасение за Левски и ЦСКА е моделът на Литекс

  • литекс-
  • левски-
  • цска

Двата гранда трябва да зачеркант следващите два сезона като нулеви и да започнат да разчитат на собствените си юноши

Единственото спасение за Левски и ЦСКА е моделът на Литекс - 1
Снимка: БТА

Положението на Левски и ЦСКА към този момент може да се изрази само с две думи: Пари няма! Родните грандове не могат да си позволят скъпа селекция, не могат да плащат сериозни заплати и дори не могат да си плащат дълговете. Истината е, че в България има само два наистина успешни модела за развитие. Единият е този на Лудогорец. Тоест богат собственик, много пари за селекция и резултати за отрицателно бързо време. Към този момент у нас почти няма отбор, който да повтори този модел. С изключение на Ботев Пловдив, където се радват на щедрото спонсорство на Цветан Василев, всички останали разчитат на намаляващите средства на все по-обедняващите си собственици.

Вторият модел за футболен успех у нас е този на Литекс. Години на ред Гриша Ганчев хвърляше луди пари за ловчанлии. Те му донесоха титли и купи, но така и не спечелиха симпатията на родните фенове. Изведнъж той смени метода си на управление, като започна да разчита изключително на футболната академия на клуба. Литекс започна да разчита основно на свои юноши, подпомагани от един, двама по-опитни играчи и максимум до трима, наистина качествени чужденци. Започнеш ли да разчиташ на този метод, трябва да знаеш, че резултатите  ще дойдат наистина бавно и,. че ще трябва да се откажеш от някакви сериозни успехи през следващите няколко години. Да, през последните две години отборът от Ловеч не успяваше да играе в Европа, но за сметка на това буквално излезе на самоиздръжка. Всяка година Литекс продава по един свой юноша за сума от два милиона евро на горе, осигурявайки си нужните средства за следващия сезон. Само през изминалото лято от Литекс продадоха Георги Миланов за три милиона евро на ЦСКА Москва. През изминалия сезон те реанимираха кариерата на закъсалия нападател Исмаил Иса, за който получиха половин милион евро от Шериф Тираспол. Към момента от Ловеч очакват да вземат поне два милиона евро за юношата Симеон Славчев и още солидни суми за играчи като Илия Миланов и Николай Бодуров. Освен на академията си от Ловеч разчитат и на изключително добрата си скаутска мрежа. През последните години Литекс няма грешен трансфер на чужденец. Някак си ловчанлии винаги успяват да намерят сравнително неизвестни играчи, струващи не много пари, взимащи ниски заплати и вършещи много добра работа. През този сезон колумбецът Джордан и албанецът Ваюши заформиха най-силния нападателен дует в А група и цената и на двама вече надхвърля по над един милион евро.

Време е ръководствата на Левски и ЦСКА да бъдат честни с феновете. Да им обяснят, че пари няма, сериозни трансфери няма как да бъдат осъществени и, че всички приказки за титли и купи са просто илюзорни. Време е от двата отбора да задраскат следващите три сезона като нулеви, да дадат шанс на момчетата от школите си и да изстрадат загубите идващи с тяхното израстване. Формулата е една. Отбори пълни с юноши и млади футболисти, наставлявани от двама - трима по-опитни играча и подпомагани от чуждестранни футболисти, които преди всичко да са млади и с неразкрит потенциал. Този път е дълъг, трънлив и болезнен, но е единственият за спасението на Левски и ЦСКА. Време е тези отбори да спрат да разчитат на надеждите за големи спонсори, да секнат притока на чуждестранни ментета в съблекалните си и да започнат да налагат младите си надежди. Дори и да не постигнат сериозни чисто футболни успехи, то поне след време те ще си гарантират поне по един голям трансфер годишно на свои кадри на вън и ще имат непрестанен приток на свежи средства.

Литекс изстрада своето спасение през последните две години, но ето, че днес е най-симпатичният отбор у нас и е единственият, който може да оспори задаващата се трета последователна титла на Лудогорец. Към момента Левски се чуди от къде да намери пари да дострояването на Сектор А на своя стадион „Георги Аспарухов“. Хубаво е Тодор Батков и Иво Тонев да си спомнят, че неотдавна от Литекс успяха да си построят цял нов стадион, с парите от трансферите на Станислав Манолев и Ивелин Попов. От Левски вече обявиха, че възнамеряват да налагат свои юноши, но пък от ръководството отново търсят пари за чуждестранни ментета, не играли футбол от шест месеца, че дори година. Стойчо Младенов пък не може да се пречупи и продължава да пълни съблекалнята на ЦСКА с незнайни цветнокожи войни, просто защото в неговите представи млад футболист, е такъв, който току що е навършил 27 години. През тази година от Левски наложиха Антонио Вутов и Борислав Цонев. През клуба минаха какви ли не чужденци с визитка от големите първенства, но никой от тях не можа да донесе в касата на отбора тези 650 хил. евро, които дойдоха след трансфера на Вутов в Удинезе. Хубаво е Христо Йовов и Тодор Батков да си спомнят, че най-успешният трансфер на чужденец от Левски през последните години е този на Жоазиньо. Мъничкият бразилец дойде само на 18 години в клуба, вдигна класата, бяха му взети близо милион долара от руския Краснодар, а днес се говори, че цената му гони 10 млн. долара. Единственият футболист на ЦСКА, за който пък могат да бъдат взети някакви пари към момента е младият Чочев, който по чудо бе наложен от Стойчо Младенов.

Време е вече силните хора и феновете на двата гранда да се свестят и да разберат, че единственият изход от техните проблеми е моделът, който Гриша Ганчев наложи в Литекс. Млади футболисти, изходящи трансфери за много пари, ниски заплати и стегнати финанси. Така и след няколко години Левски и ЦСКА може и да заприличат на себе си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 1 Отговор
  • 2 Монго

    0 1 Отговор
  • 3 ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    drug pat.primera na selskite odbori neni triabva.