Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 13:27 2 553 4

Поклон пред паметта на един великан!

  • футбол

Петър Жеков напусна този свят на 78 г.

Поклон пред паметта на един великан!  - 1
Снимка: БГНЕС

На днешната дата, преди една година, този свят напусна великият нападател на ЦСКА и българския футбол Петър Жеков.

Той остава в световната футболна история. Носител е на Златна обувка за 1969 година. Между него отличието взимат Еузебио и Герд Мюлер, легенди на Бенфика и Байерн Мюнхен.

Многократен шампион на България.

В квалификационните групи на Евро 1968 вкарва 4 гола, а България отбелязва общо десет попадения и печели група с Португалия, Швеция и Норвегия.

В 1/4-финалите бележи за временното 3:1 срещу Италия в София. Мачът завършва 3:2. На Апенините губим с 0:2 и отпадаме от бъдещия европейски шампион.

Участник е на 2 Световни първенства с по 16 тима. Т.е двукратен 1/8-финалист по сегашната система.

Капитан на българският отбор, играл на финал на Олимпиадата в Мексико през 1968. Тренирал младия Христо Стоичков. Камата е един от двамата носители на Златна топка от Балканите заедно с Лука Модрич.

Петър Жеков, Вълшебния стрелец.

Поклон пред светлата му памет!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой си

    24 2 Отговор
    Велик !
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 2 Отговор
    Имаше бомбен шут, без никаква парабола, но само с това си остана като футболист, а да и с трите "обувки" на УЕФА: златна, сребърна и бронзова ...
    Лека му пръст...
  • 3 Тогава когато България беше държава

    12 2 Отговор
    Тези футболисти надградиха с техният опит , и подготвиха , така нареченото златно поколение , за големи футболни дела .
  • 4 Максим Загоричански

    14 2 Отговор
    Поклон пред светлата му памет! КОЛОС!!! За съжаление българският футбол не се възползва изцяло от неговата гениалност! Един от тримата мои любимци заедно с Д. Пенев и Д. Якимов! Незаменими!