23 Януари, 2014 10:34 1 711 0

Сериозна интрига в полуфиналите на Australian Open

  • австралия-
  • федерер-
  • надал-
  • australisan open-
  • 1./2-финалите

Федерер ще се опита да елиминира световния номер 1

Сериозна интрига в полуфиналите на Australian Open - 1
Снимки: АП/БТА

Вече станаха ясни и всички полуфинални двойки при мъжете от Откритото опървенство по тенис на Австралия.

Бившият номер 1 в света Роджър Федерер се наложи над Анди Мъри с 6:3, 6:4, 6:7 (6), 6:3 и ще срещне настоящия номер 1.

Фед се класира за 11-и пореден път на полуфинал в Мелбърн. От началото на тазгодишното издание швейцарецът не бе губил сет, но сега Мъри успя да му открадне един.

В началото Роджър тръгна страхотно, спечели първите два сета, но след това даде инициативата на Мъри и не можа да затвори мача в три части, губейки третия след тайбрек с 6:8. В четвъртия обаче Федерер бе безмилостен и се класира за следващата фаза на турнира.

Така Федерер взе реванш от шотландеца за миналата година, когато двамата изиграха впечатляващ мач в полуфиналите, спечелен от Мъри в пет сета.

С тази победа ФедЕкспрес си осигури за 33-и път в кариерата си среща с лидера в световната ранглиста Рафаел Надал, който по-рано победи българина Григор Димитров с 3:1 сета.

Това ще е 11-и сблъсък между Надал и Федерер на турнири от Големия Шлем, а швейцарецът е загубил и двата мача, в които играе срещу испанеца на Australian Open.

Най-добрият български тенисист от своя страна изигра великолепен мач срещу световния номер 1 на 1/4-финалите.

Българинът затрудни максимално именития си опонент, но също стигна само до сет. Григор загуби двубоя с 1:3 след 6:3, 6:7(3), 6:7(7), 2:6.

Така Димитров поизпоти класния си съперник за четвърти път от общо четири срещи между двамата до момента, но в крайна сметка опитът и този път възтържествува срещу таланта.

Въпреки отпадането си Гришо се представи отлично в Австралия тази година и завоюва 240 хиляди долара и 360 точки за ранглистата, които ще го изкачат до рекордното 19-о място.

След двубоя му с Надал, родният ни талант призна, че приема много тежко загубата.

"В момента чувствата ми са смесени. Малко съм разстроен. Тежко е да загубих такъв мач, първият ми четвъртфинал. С излизането на корта не очаквах нищо друго, освен победа. Разочарован съм. Няма да лъжа. Но в крайна сметка трябва да си взема поуките от тази мач и да продължа напред.”, коментира българинът.

Световният номер 1 пък не скрива, че голяма заслуга за победата му над Григор има и късметът. Матадора наистина спечели с 3:1 сета, но в третия бе на ръба да сгреши. Гришо имаше три сетбола, но за съжаление, не успя да се възползва от нито един.

"В третия сет бях късметлия. Измъчих се и ако не беше късметът, не се знае какво можеше да стане. Особено при единия сет бол Григор пропусна идеална възможност. Беше много лесна топка за него. Последва още една грешка. Просто всичко можеше да се случи в този сет.

Както вече казах, Григор има всичко, за да бъде номер 1 в света. С играта си много напомня Роджър Федерер и ако продължи да игаре по този начин, еволюцията ще го прати на върха", коментира след двубоя испанският ас.

Надал благодари и на българските фенове, които не спряха да скандират името на Григор през целия мач.

"Искам да благодаря на българските фенове, които създадоха невероятна атмосфера.

Днес беше тежък ден за мен, затова съм много щастлив, че стигнах до полуфинал", каза още испанеца в интервюто, което даде непосредствено след края на мача пред Джим Къриър.

В кариерата си, до този момент Григор имаше четири успеха срещу тенисисти от Топ 10 на световната ранглиста - две срещу Томаш Бердих и по една срещу Новак Джокович и Давид Ферер.

Макар, че днес българинът не записа 5-ата си такава, фактът е, че родният талант твори история и това, че днес игра като равен с равен срещу номер 1 в света, доказва, че бъдещето на Димитров е светло, а мястото му очевидно ще бъде сред големите в тениса.

Във втория полуфинал ще се срещнат чехът Томаш Бердих и друг швейцарец - Станислас Вавринка, които за първи път достигат финалната четворка в Австралия.

Нормер 8 в света Станислас Вавринка поднесе голямата изненада в турнира, надигравайки действащия шампион за последните три години на Откритото първенство на Австралия Новак Джокович в 5-сетово шоу.

Втората ракета на Швейцария се наложи с 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7 след 3 часа и 59 минути и завърши мача с 51 уинъра, докато тези на Джокович бяха 45. Вавринка реализира и общо 17 аса - с 10 повече от съперника си, а непредизвиканите грешки и на двамата бяха изравнени - по 60.

Чехът Томаш Бердих също се класира за първи път в кариерата си за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Поставеният под номер 7 Бердих победи третия в схемата Давид Ферер (Испания) с 6:1, 6:4, 2:6, 6:4 след малко повече от три часа игра.

28-годишният чех пласира 10 аса и завърши с общо 43 печеливши удара срещу 30 на испанеца, който не успя да повтори най-доброто си класиране от миналия сезон, когато игра на полуфиналите.

Фактът е, че дори и малко изненадващ, този полуфинал може би няма да отстъпи по напрегнатост и емоции, сравнен с първия между Надал и Федерер. Истината е, че и двамата дебютанти в тази фаза са крайно мотивирани и желанието им да покажат, че могат да надминат себе сие огромно.

Очаква ни още много атрактивен тенис, с марка Australian Open.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА