26 Януари, 2014 14:08 1 357 0

Сензация: Вавринка спря Надал в Мелбърн

  • вавринка-
  • надал-
  • australian open

Световният номер 1 взе само сет след като получи травма

Сензация: Вавринка спря Надал в Мелбърн - 1
Снимка: АП/БТА

Станислас Вавринка e новият тенис крал на Австралия, завоювайки първата си титла от Голям шлем след страхотен успех над световния номер 1 Рафаел Надал във финала на турнира.

Втората ракета на Швейцария почти през цялото време бе по-добрият изпълнител на корта и съвсем заслужено изкова победата си с 3:1 сета (6-3, 6-2, 3-6, 6-3) над именития си опонент.

Вавринка бе тотален доминант в първия сет, реализира два пробива и спечели с 6-3, а във втората част също започна силно, повеждайки с 2-1.

В този момент напрежението си каза думата и на Централния корт се заформи лек скандал с главни действащи лица двамата финалисти и съдията.

Надал заяви, че има болки в гърба и поиска медицински таймаут, но такъв официално не му бе даден. Това обаче не спря испанеца, който напусна корта за известно време.

Вавринка поиска обяснение какво се е случило и защо съперникът му е излязъл, но съдията отказа да даде отговор на швейцареца, който в недоумение влезе в пререкание с рефера.

Вместо да се завърне освежен и най-вече да е внесъл желаната разконцетрация в играта на опонента си обаче, Надал се появи обратно в игра още по-колеблив и отстъпи и във втория сет.

В третата част световният номер 1 най-после успя да стъпи на крака и поведе с 3-0, а в последствие взе сета с 6-3, с което върна интригата в мача.

Четвъртият сет бе много оспорван, след като Рафа вдигна оборотите, но Вавринка запази самообладание, за да затвори частта с 6-3, а с това заслужено спечели и мача.

С тази първа титла от Голям шлем в кариерата си Станислас Вавринка ще измести Роджър Федерер като първа ракета на Швейцария, изкачвайки се до 3-ото място в световната ранглиста.

Като шампион, Стан ще вземе 3 милиона долара от наградния фонд в Откритото първенство на Австралия, а първата му победа срещу Рафаел Надал от общо 12 мача помежду им досега се оказа повече от сладка.

Трофеят от Australian Open Вавринка получи от Пийт Сампрас, който бе специален гост на финала, 20 години след първия си триумф в Мелбърн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА