9 Февруари, 2014 07:00 1 014 0

Едно по-различно дерби

  • серия а-
  • дерби-
  • рим-
  • римско дерби-
  • рома-
  • лацио-
  • различно-
  • ювентус-
  • скудето

Основната разлика е, че този път, освен за чест и господство в Рим, Рома и Лацио ще се изправят един срещу друг в мач, имащ пряко значение за скудетото

Едно по-различно дерби - 1
Снимка: БТА/ AP

Клишето за футболните дербита е до болка изтъркано, но и до болка вярно. Особено ако се има предвид едно дерби – римското!

През последните години Рома и Лацио не можеха да се отърсят от посредствеността и като изключим един финал за Копа Италия столичани сериозно отстъпваха на именитите си съперници от Северна Италия. Самият факт, че нито един от двата отбора не е припарвал до Шампионската лига вече три сезона говори достатъчно красноречиво за кризата, налегнала „вечния град”.

През този сезон обаче нещата стоят другояче. Естествено, пълно щастие няма, и само един от двата тима е на главните страници във вестниците – Рома. Но и това е добро начало! От няколко месеца „вълците” са в подем и към този момент са единственият конкурент на Ювентус за титлата в калчото. На кормилото е Руди Гарсия, а на терена блестят футболисти като Пянич, Флоренци и неостаряващия Тоти.

Лацио, от своя страна, след триумфа в турнира за Копа Италия през миналия сезон изпадна в криза и тънеше в посредственост. Едоардо Рея обаче пое „орлите” преди няколко седмици и даде нов тласък на тима, който се доближи само на четири точки от петото място, даващо право на участие в евротурнирите догодина.

Днес от 16:00 часа българско време двата тима ще се изправят един срещу друг в двубой, различаващ се от играните през последните години дербита.

Основната разлика е, че този път, освен за чест и господство в Рим, Рома и Лацио ще се изправят един срещу друг в мач, имащ пряко значение за скудетото. За първи път от много време насам един от двата отбора е замесен в борбата за титлата и победа тук ще означава много.

При успех, Рома ще остане „жив” в битката срещу Ювентус, който има девет точки преднина (но и мач повече), и ще преследва „бианконерите” до последния кръг.

Лацио, от своя страна, може да съкруши мечтите на Рома за първа титла от 2001 година насам. Това ще е и допълнителен стимул за фенове и играчи, които ще ликуват, ако видят врага унищожен.

Преди две седмици италианските медии дори тиражираха версията, че Лацио ще се „даде” на Юве в мача от 20-ия кръг на калчото, за да не могат „вълците” да настигнат торинци. Това обаче не се случи – „небесносините” играха прекрасно, взеха точка от Ювентус, и могат да влязат в дербито с гордо вдигната глава.

Този следобед на „Олимпико” ще станем свидетели на едно по-различно дерби – с по-особен заряд и значение. Лацио срещу Рома – битка освен за Рим, и за скудетото!

Вероятни състави според „Gazzetta dello Sport”:

Лацио (4-3-3): Маркети, Ради, Диас, Биава, Каванда, Лулич, Ледесма, Гонзалес, Кейта, Клозе, Кандрева

Рома (4-3-3): Де Санктис, Торосидис, Кастан, Бенатия, Майкон, Стротман, Де Роси, Пянич, Жервиньо, Тоти, Флоренци


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА