Last news in Fakti

6 Юни, 2024 19:00 687 3

Нова загуба за волейболните национали. Паднахме и от Германия

  • волейболните-
  • национали-
  • загуба-
  • германия-
  • национален отбор

"Трикольорите" отново взеха гейм от по-опитен съперник, но продължиха да показват голяма амплитуда в играта си

Нова загуба за волейболните национали. Паднахме и от Германия - 1
Снимка: БГНЕС/EПA

Мъжкият национален отбор на България по волейбол отстъпи пред Германия с 1:3 (24-26, 25-22, 16-25, 16-25) в шестата си среща от Лигата на нациите. Така продължихме негативна серия срещу този съперник - пет години без успех над него. Последната ни победа срещу немския тим е от 24 юни 2019 г. в среща от Лигата на нациите (3:2).

"Трикольорите" отново взеха гейм от по-опитен съперник, но продължиха да показват голяма амплитуда в играта си. Силно начало, два равностойни първи гейма и разочароваща игра във втората половина от двубоя. Срещата с Бундестима бе втора за нашия отбор от втората седмица, която се провежда във Фукуока, Япония. И двата тима бяха с по една победа преди сблъсъка си, но немският тим бе с мач по-малко.

България излезе срещу Германия след ден почивка. В първия ни двубой на японска земя отстъпихме с 1:3 срещу лидера в световната ранглиста – Полша. Селекционерът Бленджини заложи на същия стартов състав като този срещу европейския шампион – Симеон Николов (разпределител), Димитър Димитров (диагонал), Аспарух Аспарухов и Георги Татаров (посрещачи), Алекс Грозданов и Илия Петков (централни блокировачи) и Мартин Божилов – либеро. В хода на мача италианският специалист често правеше смени.

Германия започна по-пасивно, най-вероятно уморени от мача с Япония, завършил ден по-рано и загубен в пет гейма – 2:3. Като основен коз срещу нас съперникът използва играта с централните си блокировачи, а добре бяха разучили и младият ни разпределител Симеон Николов, който преди този мач бе с 32 точки. Днес той завърши с едва 2 т. България отговори днес с добро посрещане, но изпитваше проблеми в атака и контраатака.

"Както треньорът ни каза – това, което показахме във втория гейм не е достатъчно, трябва да поддържаме високо ниво през цялото време. Трябва да бъдем по-концентрирани и да не играем добре само за 10-15 минути", коментира след срещата центърът Илия Петков.

Грешка на съперника и атака по диагонала на Татаров ни дадоха преднина с 2:1 в първия гейм. Играта бе равностойна в тези минути, а след грешка на Германия излязохме напред с 8:7. Две мощни атака през зона 4 и центъра и нов обрат - 8:9. Германците спечелиха продължително разиграване за 10:12 и Блендижи извади от игра Димитров, заменяйки го с Денис Карягин. Блокаут за първи път отдалечи съперника на три точки (10:13) и българският селекционер взе прекъсване. Последва добра отборна игра и Петков намали за кратко, защото немският тим бързо се откъсна при 11:15. "Лъвовете" успяваха да се държат на само 2 точки зад опитният тим на Германия. Георги Петров влезе в игра при 17:20, а Бленджини взе таймаут когато изоставането ни набъбна до 4 т. (17:21). Татаров върна интригата за 20:22, но първо грешка на сервис, а след това след хубав сервис на Татаров блокадата ни не успя да спре атаката на Германия и се стигна до геймбол. Последваха силни минути за Денис Карягин и успяхме да изравни 24:24. Така германците пропуснаха трите си възможности да спечелят гейма. Тобиас Крик през центъра даде преднина за съперника ни, а Германия взе победната точка за гейма след много силна игра в защита и две спасени топки.

След като в първата част и двата отбора не успяха да реализират нито един ас, Грозданов го направи в началото на втората част, за да ни даде аванс с 4:3. След успешна атака на Татаров и аут на Германия направихме 6:4, но грешки в защитата ни и Мориц Карлицек изравни. В този период немският тим ни догонваше в резултата и стигна два пъти до обрат – първо след пристъпване (11:12) и след това с ас на Германия (13:15). Селекционерът на България поиска от избраниците си да завършват контраатаките с точка. Татаров върна България след атака и директна точка от начален удар (15:16), а равенството дойде след аут на съперника. Последва добро включване от Аспарухов, който с две отлични блокади направи обрат за 19:18. Михал Винярски взе прекъсване за Германия.

Страхотно изпълнение на сервис от страна на Петков и поведохме с 20:18. Последвалите двете поредни грешки на сервис – на Петков и Николов, допринесоха за ново реми – 21:21. Бленджини отново вземе таймаут и поиска повече решителност от българските волейболисти. И тя бе налице. Аспарухов изпълни мощен начален удар, а двойна блокада на Карягин и Грозданов ни изведоха напред при 23:21. Стигнахме до геймбол след добра игра в защита, при която Божилов се отличи със спасяване, а Татаров реализира 24-ата ни точка в частта. Пропуснахме първата възможност, но блокадата на германия не успя да спре Карягин и изравнихме в геймовете – 1:1.

Доброто лице, което показахме в тези първи два гейма, се изгуби в следващите два. Оспорвано начало на третия гейм, започнало с ас на Петков, но бързо се превърна в неприятно. Селекционерът на България получи жълт картон, след като протестира срещу съдийско отсъждане за "задържана топка" от страна на Николов. Протестите не бяха приети и Бундестима се откъсна с 5:9. Преднината на съперника се задържа и Бленджини взе второ прекъсване. То не даде нужния импулс в редиците ни, а разликата стана 7 т. На поста разпределител застана Светослав Станков. Много силни минути на германския състав и проблеми в атака не ни позволиха да ги доближим. Владимир Гърков влезе на терена при 12:21. Германия стигна до 10 възможности за затвори частта (14:24), а това се случи след като Гърков прати топката в аут - 16:24.

Надеждите ни да върнем самочувствието ни и да завържем мача се възродиха с началото на четвъртия гейм, който стартира с 3:0 за нас след блокаут и ас на Грозданов. Карягин се включи добре в тези минути и преднината ни стана 7:3. С хубава атака на Аспарухов записахме 10-ата точка, но германците изравниха след серия от 4 поредни точки. Обратът не закъсня и след ас на Маазе вече бяхме в ролята на изоставащи – 12:14. Петров влезе отново в игра, а Бленджини взе прекъсване за България, в което люто се скара на националите. "Искате да спечелим или искате да опитаме да спечелим", обърна се към "трикольорите" именитият италианец. Георги Татаров атакува технично и намали за 13:14. Началният удар на Бундестима работеше добре в този момент и той записа три поредни точки, за да вземе Бленджини второ прекъсване. Влезлият в игра Георги Петров помогна да намалим до 2 т. (15:17), но тук Германия се мобилизира и ни позволи само една точка срещу 7 на тяхна сметка. Стигна се до мачбол, а атаката на Карягин прати топката в аут, с което сложи край на срещата.

"Това е стъпката – да играем по-агресивно. Не е лесно, защото се подобряваш, когато си по-решителен. Ако взимаш решението предварително – това не е добре. Трябва да умееш да работиш с блокадата. Мисля, че ние намерихме най-добрата опция във втория гейм, за да го спечелим", бяха думите на Бленджини пред телевизионните камери след втория гейм.

Тимът ни завърши с общо 29 грешки (12 на начален удар и 17 в атака). "Лъвовете" записаха 10 точки от блокада и 6 на сервис. Най-резултатен бе Аспарухов, който завърши с 14 точки (5 на блокада), а Татаров добави 11 т., от които 10 бяха в първите два гейма. Денис Карягин записа 10 точки, а 4 от тях бяха в първия гейм.

След края на мача Бленджини задържа тима на терена и проведе дълъг разговор с играчите. В хода на мача и в прекъсванията той често имаше забележки, като основно бе за желанието за победа и увереността им.

Загубата е пета за България, като имаме в актива си една победа. В петък излизаме срещу Иран в 6:00 ч. наше време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грешки на сервис

    2 0 Отговор
    То не е като да подхвърляш домати в лидл.
  • 2 Пецата

    2 0 Отговор
    Некадърници, разбираш ли 🤣
  • 3 То е ясно!

    0 0 Отговор
    Докато толупа от ДС е президент на федерацията, победи няма да има!