10 Юли, 2024 23:58 4 553 50

Англия взе своето от Нидерландия и е на финал

  • англия-
  • победи-
  • нидерландия-
  • евро 2024-
  • финал-
  • класира-
  • футбол

Англия се класира за финал на европейско първенство за втори пореден път

Англия взе своето от Нидерландия и е на финал  - 1
Снимка: БГНЕС/EПA

Англия се класира за финал на европейско първенство за втори пореден път. Отборът на Гарет Саугейт стигна до победа с 2:1 срещу Нидерландия и ще спори за титлата срещу Испания в неделя. Чави Симонс откри резултата в седмата минута, а Хари Кейн изравни от дузпа в 18-ата минута. Оли Уоткинс се разписа в 91-ата минута, пише sportal.bg.

Отборът на Роналд Куман изглеждаше по-дефанзивно разположен, разчитайки на контраатаки. На два пъти "лалетата" опитаха бързи атаки и показаха, че те ще бъдат доста опасни. В първия случай бе вдигната засада, а във втория защитата на съперника се справи.

В седмата минута англичаните загубиха топката в опасна зона. Чави Симонс открадна кълбото от Деклан Райс, напредна и с велиоклепен удар преодоля Пикфорд. Тимът на Саутгейт изостава в резултата в трети пореден мач от фазата на елиминациите на Евро 2024.

Англия опита веднага да отговори и започна да атакува по-агресивно. Центриране на Фоудън от фал бе изчистено от отбраната на "оранжевите. Малко по-късно пробив на Сака завърши с блокиран удар. Топката стигна до Кейн, който я прати над вратата. В тази ситуация обаче капитанът на британците бе уцелен в крака от Дъмфрис. Съдията отиде да види случилото се на монитор и отсъди дузпа. От бялата точка Кейн се разписа и изравни резултата.

След първото изравняване последва силен период "Трите лъва" и нови техни атаки. Тимът на Саутгейт бе много близо до втори гол в 23-ата минута. Тогава пробив на Мейну завърши с подаване към Фоудън, който се разходи сред няколко защитници в наказателното поле и успя да промуши топката покрай вратаря. Тя обаче не премина голлинията преди Дъмфрис да я изчисти.

Дензъл Дъмфрис бе в центъра на събията и в двата края на игрището. След важната си намеса пред своята врата той можеше да се окаже в много сложна ситуация. Бранителят на Интер спря Фоудън, англичаните искаха нарушение, а ситуацията бе такава. Ако беше отсъден фал, можеше да се стигне и до втори жълт картон на защитника. Малко по-късно Дъмфрис бе пред другата врата и засече топката с глава, а тя се удари в горната греда.

Въпреки тази ситуация Англия определено доминираше, а Фил Фоудън, който се губеше в първите си мачове на Европейското, блестеше. В 32-ата минута той също удари греда след великолепен удар от дистанция. Малко по-късно Нидерландия получи нов удар. Мемфис Депай трябваше да напусне терена поради контузия и бе заменен от Джоуи Ферман.

"Трите лъва" продължаваха да натискат и последваха удари на Фоудън и Мейну, но те не затрудниха Вергбруген. Нидерландия много трудно се справяше с атаките на съперника и прекарваше повечето време в собствената си половина. Все пак те удържаха до почивката и първото полувреме завърши при равенство, което даде възможност на Роналд Куман време за размисъл какви промени трябва да направи.

На почивката и двамата треньори направиха по една смяна. Люк Шоу влезе в игра на мястото на КийрънТрипиър, а Ваут Вегхорст замени Донийл Мален. В началото на второто полувреме "лалетата" се справяха доста по-добре с атаките на съперника. Темпото бе по-ниско, а англичаните не намираха тези пролуки в защитата на Нидерландия, от които се възползваха през първата част. Тимът на Саутгейт владееше топката в големи периоди, но без да създава опасности пред вратата на Вербруген.

С минаване на времето Англия играеше все по-предпазливо, а "оранжевите" се чувстваха все по-комфортно и изглеждаха като отборът с по-ясни идеи. Един удар на Симонс не затрудни Пикфорд. В 79-ата минута Англия стигна до гол, дело на Сака, но той не бе зачетен поради засада на Уокър, който асистира. Веднага след това Саугейт направи две смени. Той извади Кейн и Фоудън и пусна на тяхно място Оли Уоткинс и Коул Палмър.

В последните минути на редовното време добра атака на нидерландците завърши с центриране към Вегхорст, но той не успя да нанесе удар, тъй като Гехи се намеси отлично. Палмър пък нанесе неточен удар към другата врата. В първата минута на добавеното време Уоткинс се превърна в герой за англичаните. Той получи топката от Палмър и с диагонален удар успя да преодолее вратаря на Нидерландия.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ю ка ка

    64 10 Отговор
    африкано-англетата надиграха африкано-нидерландците.

    Аз подкрепям олд скуул отборът на Испания състоящ се от 90% испанци.

    Коментиран от #4

  • 2 Можем

    18 60 Отговор
    Само да поздравим отбора на Англия и да замълчим. България никога няма да стигне нивото на английския отбор.

    Коментиран от #7

  • 3 Боздуган

    62 6 Отговор
    Аз по-европейска дузпа не съм виждал. Съдията е голям европеец.

    Коментиран от #11

  • 4 Всъщност и испанците

    28 17 Отговор

    До коментар #1 от "ю ка ка":

    Са на полуафриканци. След отпадането на турците няма бял отбор
  • 5 Финал

    36 8 Отговор
    Кастилия-Саксония. Аз съм за Испания изгарят мега футбол и имат само 2-3 от Африка и тук там някой смесен, арабо-латино Америка, но въпреки това чист отбор на 90%

    Коментиран от #9

  • 6 Aлфа Вълкът

    9 29 Отговор
    Както казах след мача с Румъния, Холандия не са толкова силни, както ги описаха веднага. Просто играха срещу слабаци. Срещу Турция едвам оцеляха.
    Англия заслужава да спечели най-накрая европейското, но с този отбор ли? Ще е срамно и тъжно, след златното поколение, което имаха да спечелят с този отбор дето е мешена скара.
    Испания пък с четвърта титла, стават много.
  • 7 Бай Иван - Циганина

    29 10 Отговор

    До коментар #2 от "Можем":

    Я ми припомни какви бяха резултатите на Англия на Световното първенство през 1994 г, че нещо не се сещам!?

    Коментиран от #10

  • 8 СРАМ И ПОЗОР!

    49 10 Отговор
    Хак им е на немците.Английският съдия ги поряза, а сега като пълни мазохисти, техният съдия-доста съмнителен- подари победата на англичаните-даде им несъществуваща дузпа, а преди втория им гол, свири несъществуващ фал за тях при атака на "лалетата". Срам и позор!
  • 9 Мега футбол

    8 8 Отговор

    До коментар #5 от "Финал":

    Извади "чистият" Ямал и "чистият" Уилямс от състава им и виж какво остава 😂😂
  • 10 Живей си в миналото

    11 31 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Иван - Циганина":

    Преди 30 години. Живеем в настоящето, а то е в полза на Англия. Половината коментиращи не са били родени тогава. Просто трябва да сме по-ниски от тревата и да не коментираме негативно по-големите от нас. Нарича се уважение.

    Коментиран от #33, #37, #45

  • 11 слаб съдия

    44 7 Отговор

    До коментар #3 от "Боздуган":

    Съдията преди години е бил замесен в афера с черно тото. Не му е чист косъмът, направо даде победата на слабите англичани.Физиономията на съдията бе гузна и объркана, приличаше на амбулантен търговец и на изпаднал германец, който се е предал доброволно в плен.
  • 12 Не си кривете душите

    12 39 Отговор
    Холандците бяха отвратително слаби, а англичаните изненадващо в този мач играха много добре. Просто не дадоха топката на противника. Дузпата си беше 100%.
  • 13 Съдията

    35 5 Отговор
    е 12 ти играч и готово.
  • 14 Който каквото и да си плямпа !

    7 26 Отговор
    Англия е на финал !
    Белингам срещу Ямал !
    Два поредни финала !
    Гари Линекер
  • 15 Бен Вафлек

    7 37 Отговор
    Браво на Англия. Заслужено отива на финал.
  • 16 Бен Вафлек

    8 31 Отговор
    Копейките са против двата отбора.
    Колко са нещастни.

    😂😂

    Коментиран от #27

  • 17 Само АНГЛИЯ !

    6 36 Отговор
    Европейски шампион 2024 година !
    Константин Константинов
  • 18 Име

    31 1 Отговор
    Съдията много сервилен.

    Коментиран от #39

  • 19 Отврат

    41 4 Отговор
    Такива мачове отблъскват публиката. Неприятен отбор са Англия но си имаха съдия
  • 20 az #СВО

    46 5 Отговор
    Пак аванта за Лондон!

    Надявам се всичко да приключи максимално болезнено за англичаните, благодарение на Испания...
  • 21 Стефан

    32 3 Отговор
    Не съм очаквал, че немски съдия ще свири толкова тенденциозно.Сякаш бе някой българин или руснак.Резил! Срам за Германия!
  • 22 орден за съдията"

    36 2 Отговор
    Продажният съдия може да получи кралски орден на короната. "Заслужил" си го е.А уж немците били обективни и безпристрастни. Вътяр и мъгла!
  • 23 Опа, червенотиквеничетата се включиха

    7 29 Отговор
    Абе защо сичкото руфосил е против Англия....

    Коментиран от #24

  • 24 Стефан

    24 6 Отговор

    До коментар #23 от "Опа, червенотиквеничетата се включиха":

    Аз не съм русофил,обратното. Но съдията свири като съветски съдия, или като бг съдия. Като Сватбата.
  • 25 Бен Тюфлек

    28 3 Отговор
    За коя англия си? Руши сунак ли? Той е типичен англичанин.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 шабес гой

    13 9 Отговор

    До коментар #16 от "Бен Вафлек":

    На шекелите много ви се искаше, Исраел да стане европейски шампион по футбол. 🤭🤭🤭

    Коментиран от #32

  • 28 Баба Гошка

    20 4 Отговор

    До коментар #26 от "Мечешка услуга":

    Да, може и да са идиoти, но водачите им винаги са били умни, предвидливи, пресметливи и са си защитавали интереса и грабили на ред. затуй над империята им никога не е залязвало слънцето и са търгували с роби. Пък ний кат сме толкоз умни, сме били селектирани за млеконадой 500 години и са ни продавали като роби /поне три синджира/ и все ни водят разни тикквочи и прассчовци, че и чак второстепенни стипендианти на няколко месечен курс в харвард ни довлякоха еничаррите да ни водят безсрамно направо в пропастта. Та туй тъй. Испанците ще имат един ден повече почивка. И може и да схрускат англичаните за следобедна закуска. А може и да им приседне. Ще видим кой е по-наточен и гладен да бие.

    Коментиран от #36

  • 29 редник

    31 3 Отговор
    / Топката стигна до Кейн, който я прати над вратата. В тази ситуация обаче капитанът на британците бе уцелен в крака от Дъмфрис. Съдията отиде да види случилото се на монитор и отсъди дузпа. /

    Дузпа нямаше - Кейн вече беше изстрелял топката, а сблъсъкът стана след това, следствие от инерцията на двамата играчи - нямаше умисъл от Дъмфрис... Забележка, предупреждение, но не и дузпа...

    Коментиран от #34

  • 30 Ъхъ

    24 2 Отговор
    Зеха го с измислена дюспа от съдията, след туй смених канала, до тук с туй измислено първенство

    Коментиран от #31

  • 31 Цанков

    20 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ъхъ":

    Същото сторих и аз. Изводът е: немците вече не са същите, щом правят такива подаръци на хора , които няколко дни преди това са ги унизили пред цяла Европа. Това е падение!
  • 32 Феликс се казва "немският"съдия

    18 1 Отговор

    До коментар #27 от "шабес гой":

    Май съдията бе такъв. Личеше му по физиономията и коварното съдийството в полза на т.нар. "англичани ". Сигурно Соломон П.е доволен.
  • 33 Няма уважение...

    21 2 Отговор

    До коментар #10 от "Живей си в миналото":

    ....за отбор , който го бутат кат каруца по нанагорно. Австрийците на това Европейско играеха може би най - добрия футбол.
    Ти каква дузпа видя за Англия ? Кейн стреля към вратата , не я уцели , удари си крака на протегната крак на защитника и падна ....и дузпа ...това е смешно.
    Мислех , че ВАР ще направи играта по - честна , то стана обратното.

    Коментиран от #49

  • 34 Е това е ясно, приятелю...

    19 1 Отговор

    До коментар #29 от "редник":

    ...но едни кинти са дадени и някак трябва Трите хикса ...т.е. Трите лъва да бъдат избутани до титла...или поне до финал. Същото беше и с германците .
    Истината е. че ВАР съсипа играта... измислени дузпи, засади за палец зад линията ...и други простотии, като тая дузпа например.
  • 35 който е гледал мача знае!

    19 1 Отговор
    нищо не е взела англия съдията им го даде!!!
  • 36 Просто ...

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "Баба Гошка":

    ... не са ги убивали навреме.
    Най - добрият нАглосаксонец е мъртвият нАглосаксонец...това е.
  • 37 Те и англетата...

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "Живей си в миналото":

    ...имат една подарена титла от домашното им световно в 1966г., когато и ти не си бил роден ама още си я броят ...нъл тъй , нищо, че е почти преди 60 години.
  • 38 Те и англетата...

    8 1 Отговор
    ...имат една подарена титла от домашното им световно в 1966г., когато и ти не си бил роден ама още си я броят ...нъл тъй , нищо, че е почти преди 60 години.
  • 39 Това ли е...

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Име":

    ...новата дума за п.ее.ра.ст ?
  • 40 Всъщност....

    19 2 Отговор
    ...най- големия ужас и трагедия за футбола е, че е тия дървета верно ще ги добутат до титлата...
  • 41 Как пък ...

    17 1 Отговор
    ...даже в коментарното студио никой не анализира т.нар. "дузпа"...все едно някой им беше забранил.

    Коментиран от #44

  • 42 Типично за

    0 9 Отговор
    Българина да проявява расизъм..
  • 43 Ама какъв съдия , а?!

    14 1 Отговор
    Англичаните би трябвало да благодарят на немския съдия за големия подарък, но едва ли, предвид тяхното високомерие и неблагодарност.
  • 44 Слабо предаване

    15 1 Отговор

    До коментар #41 от "Как пък ...":

    Коментаторите бяха под всякаква критика , като на вечеринка. Водещият си бе сложил очила, да изглежда по-интелигентен, но за какво са му, той не чете книги.
  • 45 Бай Иван - Циганина

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Живей си в миналото":

    А откъде си сигурен, че бъдещето няма да обърне нещата на 180 градуса?

    Коментиран от #48

  • 46 Един си турил очила, а коментира като сл

    10 1 Отговор
    Скандално съдийството, а тия в тв студиото си мълчат. Уж са коментатори.
  • 47 ОТВРАЩЕНИЕ

    11 1 Отговор
    Възмутен съм от съдията! ОТВРАЩЕНИЕ!
  • 48 Абе ще ги обърне

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Иван - Циганина":

    Ама на 360 😂😂😂
  • 49 Не си играл никога футбол, нали

    1 8 Отговор

    До коментар #33 от "Няма уважение...":

    Това се нарича подлагане и се наказва най-малкото с жълт картон.

    Коментиран от #50

  • 50 Играл съм ...

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "Не си играл никога футбол, нали":

    .... достатъчно много и съм достатъчно интелигентен, за да забележа, че дузпа няма ...подлагане ...как не, холандецът игра за топката , Кейн го изпревари ... стандартна игрова ситуация .