8 Октомври, 2024 12:45 855 1

Войната в Славия продължава: Венци Стефанов с хаплив коментар за Загорчич

  • венци стефанов-
  • славия-
  • златомир загорчич-
  • футбол

Не ме карайте да слизам до нивото на някои хора

Войната в Славия продължава: Венци Стефанов с хаплив коментар за Загорчич - 1

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде пресконференция, където говори за актуалните събития и всичко най-интересно около "белите" и българския футбол. 74-годишният спортен деятел коментира и старши треньора на столичния тим Златомир Загорчич, с когото е в доста обтегнати отношения.

"Не ме карайте да слизам до нивото на някои хора. Аз каквото имам да кажа, съм го казал. В Славия има 26 картотекирани футболисти. Има една причина и тя е, че имаме 10 национали. Има 1-2 контузени. Да, наистина вече не са 22, но имаш втори отбор, който ако искаш наистина да направиш нещо, да свериш часовника, да видиш как са и тези, които са в “Б” отбора, нищо не ти пречи тренировките да се провеждат заедно с тези момчета. Ако имахме 15 национала или 16, колко трябваше да картотекираме, някъде към 40-45 ли? Ако преценява, че трябва да ги тренира като баскетболисти, има горе зали, може да тренират и в баскетболния салон. Няма проблем. Имаме изкуствен терен, имаме естествен, имаме зали за баскетбол, за волейбол, където преценят, започна Стефанов.

Аз не говоря през медиите. Питате ме и аз казвам. Той (б.р. Загорчич) каза, че никога няма да ми се обади. Искате да отида до тях да го поздравя с букет цветя ли? Как да стане, аз ли трябва да отида? Той казва, че няма да си подаде оставка. Аз не настоявам за неговата оставка. Ние сме колективен орган, решенията се вземат колективно.

Искам да ви обясня едно нещо, как аз виждам нещата и как е редно. Не искам да намесвам други хора. 29 години съм в Славия. 29 години ние проповядваме една и съща идеология. Винаги сме създавали футболисти, които са излизали навън, играли са в националния отбор. Славия винаги е разчитала първо и основно на собствените си кадри. В момента имаме 10 национала в младежките и юношеските гарнитури. Това какво ви говори?Имаме 5 деца, които мога да ви кажа, че според моето скромно мнение трябва да намират място в първия отбор. Но не по 7,11 и 2 минути. Защото ми се показва една таблица и ми казват виж той е играл в 8 мача, ама какво е играл? Ганкиното. Той докато си обуе чорапите и да влезе съдията е свирил мача. Ако тези деца играят поне по едно полувреме, тези деца ще бъдат национали, заяви той.

Мартин Георгиев поради ред причини го вадят от отбора, не искам да коментирам сега. Сега го пуснаха десен бек, утре може да е ляв бек, не знам дали няма да е и вратар. Другите момчета - Роби и Кристиян Балов - един изключителен талант. Само Колчо Слепеца не вижда, че това е така. Всеки един, който идва на стадиона, го вижда. Стоях с Андрей Желязков и според него тези деца трябва да играят всеки мач. Вкараха ми думи в устата, че съм искал да играя с 11 юноши, това не съм го казвал никога. Разбрахме се - по-опитните да помагат, да даваме шанс на тези, които могат да просперират. Аз не съм треньор, но да играеш срещу Левски без централен нападател… В Стара Загора видяхте за какво става на въпрос. Имаме трима на този пост - един контузен, Чунчуков и младото момче от Марек. Чунчуков държа защитниците на Черно море в собствената им половина. Когато нямаш централен нападател - разграбен двор.

Аз нямам проблеми със Загорчич. Той е треньор докато реши ръководството. Обаче тези млади състезатели трябва сега да работят. След мач 2 или 4 дена почивка, после тренировка по 40 минути… Това за Галин Иванов, Иван Минчев и по-опитните - добре, но за тези момчета трябва да се оставя, да се работи тактически, физически. Аз смятам, че на тези млади момчета освен да им се дава шанс, трябва да им се помага да се усъвършенстват. Не може с 35-40 минути тренировка това да им е растежа. Няма шанс!, допълни президентът на Славия по темата със Заги.

Стефанов коментира още идеята за налагане на по-малко чужденци, както и за отделянето на професионалния футбол от БФС.

"Всичко опира до морала и разбирането на ръководителите на клубовете. Кирил Домусчиев има чужденци, но те са качествени и отборът участва в евротурнирите. По този начин влизат пари в клубовете. Ако и другите отбори, които използват чужденци и носят пари, съм съгласен, но те не носят. За да се стигне до това нещо, трябва да има една финансова обезпеченост на клубовете. Ако ще се взимат чужденци, те да бъдат поне от средна европейска класа, а не пред пенсия.

Казаха ми, че в Албена щяло да има турнир на безработните чужденци. Няма да се учудя, ако вземем един-двама. Ние не залагаме на собствените си кадри. За какво са тези школи тогава? Аз не знам школата на Берое и Ботев дали съществуват. В Лудогорец тук-там излиза някой футболист, който отива в отбор от "А" група.

По темата с отделянето на професионалния футбол от БФС, Стефанов коментира:

"Аз мисля, че от 15-20 години се говори за това нещо. Вчера се роди най-накрая това решение. Георги Иванов, с встъпването си в длъжност, каза, че това ще бъде един от приоритетите му. Така, както е в европейските страни, така да бъде и у нас - Професионалната футболна лига да администрира първенството. Това е много хубаво нещо, но трябва да знаем едно - ако искаме наистина да стане този проект, да се осъществи и да бъде работещ, трябва всички клубове да се обединим около тази кауза, а не всеки да дърпа чергата към себе си. Аз очаквам това да се случи и още на първата сбирка на ПФЛ някои клубове да искат да бъдат по-по-най от другите.

Трябва да се направи така, както е в европейските държави - да има равнопоставеност и всеки клуб да разчита, че няма да бъде сираче. Трябва всички да се обединим около тази кауза и да се види, че наистина се прави нещо сериозно. Не съм разговарял по този въпрос с Георги Иванов, знам това негово намерение. Браво, че е взел това решение, но трябва да знаем едно нещо - няма да бъде лесно. Ще има разправии кой колко пари да взима и как да се разпределят. Тези клубове, които имат по-задно класиране - страхувам се да не бъдат пренебрегвани за сметка на други.

Парите, които се полагат от телевизията, съм сигурен, че Георги Иванов ще направи всичко възможно клубовете да получават повече пари. На фона на това, което получават отборите в държавите около нас, нашето е трохи. Трудно се издържат футболните клубове, всичко поскъпна. Това нещо е много добър вариант, дано успеем да го отгледаме. Това зависи от всички нас. Колегите трябва да седят здраво на земята и да не хвърчат в небесата. Чудеса няма да станат, парите няма да потекат. Нивата не иска молитва, иска мотика", завърши босът на най-стария столичен клуб.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.