Last news in Fakti

18 Юни, 2014 18:11 1 288 0

Звездите ми говорят - част втора

  • мондиал-
  • мачове-
  • бразилия-
  • прогнози

Спортната редакция на Факти.бг изказва своето мнение за досегашните мачове от Световното първенство

Звездите ми говорят - част втора - 1
Снимка: БТА/AP

Мачовете от първия кръг на груповата фаза на Световното първенство в Бразилия вече приключиха, поднасяйки ни страхотния спектакъл, който всички очаквахме. Поради тази причина спортният екип на Факти.бг отново се допита до звездите, за да изкаже своето мнение за развитието на Мондиала до този момент.

Денис Джамбазов

Изминалият първи кръг от груповата фаза на Световното бе изключително вълнуващ. Милионите зрители видяха някои прекрасни изпълнения, както и паметни победи. Несъмнено попадението на Робин Ван Перси срещу Испания може да бъде не само гол на кръга, но и гол на турнира. Законите на физиката не важат за „летящия холандец”! Плонжът на играча на Юнайтед дори даде повод на по-креативните да сравнят Перси с Батман, Супермен и други герои, които притежават необикновени способности.


Южноамериканските отбори се представиха изключително успешно, но най-голямо впечатление в първия кръг направи Коста Рика. Възпитаниците на Луис Пинто победиха Уругвай с 3:1 и дадоха да се разбере, че няма да са боксова круша в „групата на смъртта”. Следващите мачове на костариканците са срещу Италия и Англия, като е много вероятно да не продължат към осминафиналите, но самият факт, че победиха по категоричен начин полуфиналиста от ЮАР 2010 е красноречив . Нападателят им Джоел Кембъл пък спокойно може да се нарече играч на кръга. Той вкара изравнителното попадение, давайки и асистенция за третото. Наблюдавайте този 21-годишен голмайстор!

Сред мачовете, които се откроиха от другите, несъмнено е този между старите познайници Англия и Италия. Четирикратните шампиони победиха с 2:1, показвайки едно прекрасно лице. „Адзурите” дори подобриха рекорд, датиращ от 1966 година – за най-висок процент успеваемост при пасовете. Сега англичаните, които заложиха на много млади футболисти, задължително ще търсят победа срещу Уругвай на 19 юни.

Теодор Николов

Ако трябва да избера най-добър отбор за първата седмица от Мондиал 2014, то несъмнено бих определил за такъв Германия. Бундестимът стартира подобаващо кампанията си и съвсем заслужено разгроми Португалия с 4:0 в дебютния си мач. От тук най-логично за най-добър футболист за същия времеви период залагам на нападателя на немците Томас Мюлер. Играчът на Байерн направи нещо, с което не много състезатели могат да се похвалят – той реализира първия хеттррик на Световното в Бразилия и по този начин даде много сериозна заявка и за голмайстор на целия форум.

Ако става въпрос за мача, който ми е доставил най-голямо удоволствие да наблюдавам, това за мен е победата на Кот д’Ивоар над Япония. Леко подценяван мач, който обаче показа своя заряд. Той бе спечелен от черните перли с драматичен обрат, в центъра на който бе влезлият като резерва Дидие Дрогба. Така котдивоарците са доста близо до излизане от групата си, в която се радват на конкуренцията на тимовете на Колумбия и Гърция. Това е и една от най-равностойните групи.

За най-голяма изненада бих определил равенството между Нигерия и Иран. След  10 мача без реми и всички с голове, вече не очаквах поделяне на точките.  И ето, че се случи. Любопитното е, че за мен в най-страхотния Мондиал от 15 години насам, един такъв скучен мач без попадения, дори не се явява като нещо дразнещо, а напротив- кара те да си поемеш глътката свеж въздух преди следващата голова фиеста.


Иво Стойнев

Първият кръг в груповата фаза на Мондиал 2014 предложи много емоции, интересни мачове, спиращи дъха голове на феновете на футбола. Именно един такъв момент бе и голът на Ариен Робен от Холандия срещу Испания за 2:1. Попадението, освен, че бе важно, бе и изключително ефектно – продължително разиграване, дълъг пас, перфектно спиране, финт и топката се оказа зад Икер Касияс.

Изненадата в първия кръг бе разгромната победа на Колумбия над Гърция с 3:0. Въпреки, че колумбийците са смятани за един от силните отбори на Мондиала, не очаквах да покажат толкова силна игра срещу южните ни съседи. Въпреки отсъствието на звездата си Фалкао, южноамериканците показаха много повече футболни аргументи и логично разбиха, иначе славещата се с безкомпромисност защита на Гърция.

Много футболисти блеснаха в първия кръг от груповата фаза, но играчът, който ми направи най-голямо впечатление бе Карим Бензема. Всички знаем, че когато той влезе във форма, отборът на Франция става изключително опасен в предни позиции. Именно това изпита Хондурас. Нападателят на Реал Мадрид отбеляза 2 от головете във врата на тоталния аутсайдер на първенството и с това донесе първата победа на „петлите” на Мондиал 2014.

Двубоят, който прикова вниманието при първото завъртане в групите, определено бе Испания – Холандия (1:5). Зрителите видяха цели шест попадения, кое от кое по-красиво, невероятна игра от страна на „лалетата” и един перфектен Робен. Присъстваше и елементът на изненадата, тъй като испанците бяха определяни като фаворити, а бяха тотално развенчани. Това може да се окаже мачът, който да сложи началото на края на доминацията на световните и европейски шампиони.


 

Росен Стойчев

След края на първия кръг от Световното първенство в Бразилия един отбор блестя над всички останали. Това беше отборът на Холандия. Холандците размазаха световните шампиони с 5:1, правейки феноменален мач, в който Роби Ван Перси и Ариен Робен блестяха със собствена светлина. Холандците пристигнаха на турнира като аутсайдери, заради младия си отбор, а вече са едни от топ фаворитите за титлата.

Последният гол на Робен, за мен бе и най-атрактивния на турнира до момента. Голът на Ван Перси беше истинско бижу, но самият факт, че Робен самичък си се подигра с цялата испанска защита и си дриблира с топката в противниковото наказателно поле в продължение на минута, говори красноречиво за неговите качества. Начинът, по който той въртеше играта в нападение на холандците и фактът, че на няколко пъти самичък разпиляваше испанските халфова и дефанзивна линии, безспорно го прави най-добрият играч в Бразилия до този момент.

Най-добрият мач на шампионата до този момент обаче беше този между Коста Рика и Уругвай. Симпатичните аутсайдери от „групата на смъртта“, чиято най-голяма звезда през последния сезон е играла в Олимпиакос, буквално развинтиха уругвайците. Единсон Кавани, Диего Годин и Диего Форлан трябваше да преглътнат загуба, нанесена им от доскоро анонимни футболисти, като Джоел Кембъл и Оскар Дуарте. Кембъл пък е младата сензация на Световното, като Арсен Венгер вече потвърди, че ще си го прибере в Арсенал. Той е собственост на клуба от три години, но винаги е бил отдаван под наем. В самият мач имаше всичко. Драма, обрат, красиви изпълнения и игра на високо темпо, каквато е трудно да бъде постигната, като се имат в предвид високите температури в Бразилия.

Разочарованието на този турнир беше формата на Икер Касияс. Едва ли някой някога си е представял, че може да види легендата на Реал Мадрид в подобна светлина. Мятащ се като риба в наказателното си поле, бъркащ елементарни отигравания, а в края на мача изпаднал в някакво самосъжаление. Икер е велик вратар, но ако не е във форма, испанците може би трябва да дадат шанс на Де Хея.

Най-забавният момент пък бе главата на Пепе. Това дори не е някаква изненада. Всички се чудеха кога португалецът ще си изкара червен картон, а Томас Мюлер любезно му съдейства за това. Германецът просто лекичко издразни защитника, за да може той да си навре лицето в неговото и да му наговори някакви думички, които най-вероятно са били ритмите на някакъв френски шансон. Естествено последва червен картон, а Мюлер направи голям шлем. В един мач вкара дузпа, изкара червен картон на противник и отбеляза хеттрик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА