Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 15:16 3 160 3

Нови технически решения оптимизират разходите за производство на сгъстен въздух

  • иец-
  • изложение

Мава индустриал ще демонстрират ефективността на компресорните инсталации на MachTech&InnoTech

Нови технически решения оптимизират разходите за производство на сгъстен въздух - 1

Сгъстеният въздух е важен източник на енергия. Това е четвъртият основен ресурс, наред с природния газ, водата и електричеството, който се използва както в малките цехове, така и в огромните пречиствателни станции, нефтопреработвателни, циментови, химически, рудодобивни и металургични предприятия.

В много предприятия компресорите консумират повече електроенергия отколкото всеки друг тип оборудване, затова и производителите, използващи компресиран въздух в производствата си, търсят начини за намаляване на себестойността на продуктите си.

Оптимизация на инсталациите

За да отговори на нуждите на пазара, Мава индустриал (част от гръцката фирма Vamvacas Industrial Equipment) непрекъснато обновява и подобрява специфичната консумирана мощност на произвежданите машини. Това довежда до новата серия винтови компресори АSK с 16% повече дебит и до 12% по-висока ефективност, които компанията ще представи на изложението за индустриална техника MachTech&InnoTech от 11 до 13 март.

За потребителите на сгъстен въздух с ниско налягане фирмата ще представи винтови въздуходувки KAESER с 20% по-добра ефективност в сравнение PD въздуходувките. „Най-честото приложение на тези машини е в пречиствателни станции, аерационни и флотационни системи, охлаждащи и изсушаващи инсталации“, каза продуктовият мениджър  Петко Петков.

Освен това Мава индустриал ще покаже и елементи за третиране на сгъстен въздух и пневматични инструменти.

Раздвижване на пазара

По думите на Петко Петков след спада на инвестиции в компресорното оборудване през 2007 г. много от производителите, използващи технологията в производствата си, търсят начини за намаляване на себестойността на продуктите си.

Изправени пред задачата за оптимизиране и на разходите за производство на сгъстен въздух те се обръщат към специализирани фирми, като Мава индустриал, за подобряване на ефективността на инсталациите с оптимални инвестиции.

„Тогава станциите за компресиран въздух масово се оразмеряваха по максималния консумиран дебит от производството, като често този дебит се осигуряваше от една машина. При намалените производствени мощности и намаленото потребление на сгъстен въздух разходваното количество електроенергия оставаше почти същото и стойността на кубичен метър сгъстен въздух нарастваше значително“, обяснява продуктовият мениджър.

Според него от тогава до днес тенденцията в развитието е прогресивна и възходящият тренд  ще продължи с още по-бързи темпове, тъй като и  потребителите се ориентират към закупуване на оборудване от световно доказани производители за сметка на машини от ниския ценови клас.

„Инвестирането в машини днес на практика е икономия на разходите в бъдеще. Затова сме оптимисти за бъдещето на нашия бизнес в България“, допълва Петков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сгъстен Въздух

    0 1 Отговор
    Хайде,разбирачи,започвайте да коментирате и да давате акъл.

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сгъстен Въздух":

    Като ги направят като инверторните климатици, икономията е налице. В зеводите се поставят няколко компресора в паралел а не един общ. Проблема идва от конденза през зимата, защото бутилките са извън помещенията. Иначе казано винтовите компресори са се развили най напред в ДВГ, преди турбинните. Всички са ги виждали в драгстерите отгоре над главите.

    Коментиран от #3

  • 3 до незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Първо, честотно управляеми (разбирай го като инвертор) компресори е имало още преди инверторните климатици.
    Второ, по правило по-мощните винтови компресори са по-ефективни.
    Трето, само невежа като теб може да се изкаже така, а именно: колкото е по-студен въздуха толкова по-малко влага има в него. Затова и зимата няма проблем с конденза.