Last news in Fakti

21 Юли, 2015 11:13 2 354 3

Great Wall тества кола, управлявана с мозъчни команди

  • great wall-
  • мозъчни команди

Нанкайският университет и китайският автомобилен производител Great Wall представиха първия в света работещ прототип на автомобил, управляван със силата на мисълта, съобщава "Синхуа". Системата работи на същия принцип както съвременните протези - датчици отчитат биотоковете в човешкия мозък, а компютър преобразува сигнала в команди, изпълнявани от сервомотори.

За да подкара автомобила, шофьорът трябва да постави на главата си шлем с 16 сензора, аналогични на използваните в енцефалографите. Управлението се осъществява с лаптоп със заредена навигационна програма и избира маршрута. С повечко тренировки водачът може да отваря и затваря багажника, вратите, прозорците и да сгъва и разгъва страничните огледала с помощта на мисловни команди.

Ръководителят на проекта проф. Дуан Фен от катедрата по автоматизация към Нанкайския университет смята, че технологията е напълно безвредна за човека и може да предизвика революция в мобилността на инвалиди. Сложна многостепенна система за защита се грижи за безопасността дори ако вниманието на водача бъде отвлечено. Серийното производство на автомобили, управлявани със силата на мисълта, обаче все още е твърде далеч във времето. Сложната система от действия при шофиране в тежък трафик доста трудно може да се ръководи само с мозъчни команди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нереален

    0 0 Отговор
    Изпадаш в паника и автомобилът ще те последва! Май това ще е мотото на Грейт Луол...
  • 2 Гошо от село

    0 0 Отговор
    ГоУем смех
  • 3 ГОШО ОТ СЕЛО

    0 0 Отговор