Last news in Fakti

17 Септември, 2011 10:37 1 495 0

Арктическите ледове се топят рекордно бързо

  • арктика-
  • ледове-
  • топене-
  • албедо

Ледената шапка на Арктика се топи с изключително бързи темпове. За това алармираха германски учени от Института по физика на околната среда в Бремен. Според тях през този месец ледените масиви са достигнали най-ниското си равнище от началото на наблюденията от сателит през 1972 година.

На осми септември тази година ледовете на Северния полюс са покривали 4.24 млн. квадратни километра, което е исторически минимум. Представители на института заявиха, че печалното постижение е приблизително с 0,5% под предишния рекорд от септември 2007 година.

Според учените топенето на морските ледове е и индикатор за климатичното затопляне в Арктика и на планетата. Топенето на ледовете е пряко отражение на въздействието на човешката дейност върху климата през последните десетилетия.

Климатичното затопляне е особено ярко изразено в Арктика поради ефекта албедо. При него отразяващата повърхност, покрита преди от сняг или лед, е заменена от морска шир с по-тъмен цвят, която абсорбира повече слънчева светлина и следователно топлина.

Именно поради тази причина за последните петдесет години температурите в арктическия регион се покачват два пъти по-бързо, отколкото средните температури в останалата част от света. Дебелината на арктическите ледове също е намаляла чувствително.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА