19 Септември, 2011 12:49 3 031 0

Планират подземен парк в Ню Йорк

  • парк-
  • ню йорк

Американски архитекти са решили, че половин хектар дървета, трева и цветя няма да се отразят никак зле на Манхатън. Идеята звучи прекрасно дори след уточнението, че нюйоркските любители на природата ще трябва да се наслаждават на зеленината под повърхността на земята.

Архитектът Джеймс Рамзи и неговата компания RAAD са разработили проекта за парк под Delancey Street. Пътеките, пейките, храстите, лехите и фонтаните ще бъдат разположени в пустеещо трамвайно депо, което не се използва от 60 години.

По информация на The Lo-Down площта на изоставения терминал е около 6 000 м2. Квадратурата съвсем не е малка в сравнение с типичните паркове в Ню Йорк (без Централния, разбира се).

За да може зеленината да вирее под земята, а сметката за ток да не обезсмисли всичко, Рамзи е решил да използва слънчева светлина. Тя ще се "предава" от повърхността посредством кабели от оптични влакна, лещи и огледала.

В интервю за New York Magazine архитектът споделя: "Ще направляваме слънчевата светлина както строителите на гробниците в Древен Египет, но чрез супермодерни способи." По план на улицата ще бъдат монтирани десетки колектори, които ще напомнят на улични лампи.

Ако замисълът бъде осъществен, градът ще получи привлекателно петънце зеленина на мястото на тъмно подземие, служило за трамвайно дело преди повече от половин век. Съдбата на проекта обаче е твърде неясна. Изоставената площ принадлежи на Департамента по обществен транспорт на Ню Йорк, който приветства идеята, но категорично отказва да се включи във финансирането й.

От RAAD обаче се надяват да привлекат интереса на търговци и жители на Долен Йистсайд. На 21 септември архитектите ще представят плана си за одобрение пред местния общински съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА